Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői városháza-ügy: egymilliárd forint fölé kúszott a beruházásra jóváhagyott idei kiadás

2023-05-31 11:32:56

Az utóbbi időben gyakorlatilag nincs olyan gödöllői képviselőtestületi ülés, ahol ne kerülne szóba a főtéren épülgető, ám egyelőre egyfajta torzóként látható városháza ügye. Így volt ez május 25-én is, amikor – az elmúlt évi zárszámadás kapcsán – kiderült, hogy a munkaterültről idén január végén levonult kivitelezőnek 513.634.942 forintot fizettek ki, az egyéb felmerült kiadások pedig csaknem 87 millió forintra rúgtak.

A város idei, februárban elfogadott költségvetési rendeletében a városháza átépítésére és bővítésére 786,3 millió forintos anyagi tehervállalás történt (752,5 millió forint kivitelezésre és 33,8 millió forint a kivitelezési szerződésen kívüli kiadásokra). Ezt az összeget növeli a zárszámadásban megállapított pénzmaradványból erre a célra többségi szavazással jóváhagyott 238,5 millió forint, ezáltal a beruházásra (legyünk derűlátók: annak befejezésére) ebben az évben fordítható összeg 1.024.848.575 forintra bővült.
Az „átcsoportosított” tétel nagyságrendjét azzal magyarázta az előterjesztő, hogy a beruházás befejezése tárgyában beérkezett vállalkozói ajánlatok közül ez a legkedvezőbb összeg, amiből megvalósíthatók az épületre, annak gépészetére, illetőleg a gyengeáramú fejlesztéseket érintő területekre vonatkozó kivitelezési munkálatok.

A napirend tárgyalása során szóbeli kiegészítéseként az is elhangzott, hogy a szóban forgó 238,5 millió forintos összeg „fedezeteként” felfogható a hasonló nagyságrendű kötbérigény, amit a levonult kivitelezővel szemben kíván érvényesíteni a városvezetés.
Érdeklődésünkre Bárdy Péter alpolgármester elmondta, hogy 259 millió forintos kötbérigényről van szó, aminek mértéke összhangban van a 2020 tavaszán aláírt kivitelezési szerződésben a beruházás nem kellő időben történő megvalósulása esetén a kivitelező által vállalt 20 százalékos hányaddal.

Kíváncsiak voltunk, hogy miként látja a kialakult helyzetet a beruházást közbeszerzési eljárás lefolytatása után három évvel ezelőtt elnyerő Generalbau Center Építőipari Kft ügyvezető igazgatója, Sándor György.
A gödöllői városháza-projekt előtt a Tormay Károly Egészségügyi Központ Petőfi Sándor utcai épületében a tüdőgondozó-részleg kialakítását, illetve az alsóparki futókör kiépítését elvégző cég vezetője úgy fogalmazott: egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a kötbérigényről, és amíg ennek részleteit nem ismeri, valamint gazdasági és jogi szakértőivel nem konzultált, nem kíván reagálni.

Adalékként szolgálhat, hogy mivel a fejlesztés során előfordulhatnak további bizonytalanságok (visszalépések, áremelkedések), a polgármester felhatalmazást kapott a képviselőtestülettől, hogy – utólagos beszámolási kötelezettség mellett, ha úgy adódik – 200 millió forint erejéig átcsoportosíthassa a rendeletben jóváhagyott kiadási előirányzatokat.

A hozzáértők úgy vélekednek, ha néhány héten belül folytatódik a beruházás, még ebben az évben megvalósulhat, hogy bő nyolc év elteltével újra legyen méltó „háza a városnak”…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online