Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: a gödöllői uszoda megnyitása lényegében csak a járványhelyzet alakulásától függ

2021-04-14 16:45:28

Nyitásra kész! Reméljük, hamarosan nap mint nap edzések zaja, vízcsobogás, vidám zsongás, egyszóval élet tölti meg Gödöllő vadonatúj uszodáját – ezekkel a szavakkal tett közé közösségi oldalán bejegyzést április 6-án az Ady sétányos található sportlétesítmény kivitelezője, a Grabarics Építőipari Kft. A munkálatok kiemelt állami beruházás keretében valósultak meg. Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője az első momentumoktól kezdve figyelemmel kísérte a gödöllői versenyuszodával kapcsolatos történéseket, döntéseket. Előrevivőket és gáncsoskodónak egyaránt.

- Képviselő úr! Kevéssel több mint hét esztendeje született meg a bejelentés, hogy versenyuszoda épül az egykori egyetemi kertészet helyén. Gondolta volna akkor, hogy ennyi idő telik el az impozáns létesítmény megvalósításáig?
- Az induláskor reális volt a három-négy év. Aztán természetesen jöttek a valóságos és a mesterségesen előidézett problémák, – szerkesztő úr szóhasználatával – a gáncsoskodások. Végül az első négy év a jogerős építési engedély megszerzésére ment el. Onnantól, 2018 márciusától mostanáig, a műszaki átadás befejezéséig tényleg három év kellett a megépítéshez, ami visszamenőleg hitelesíti az induláskori elképzelést. Pedig ebből a három évből az utolsó bő egy év a járvány időszakára esett, nem kevés gondot okozva a kivitelezőnek. Akinek az örömében és reményében sokan osztozunk, hogy hamarosan életre kelhet végre az uszodánk.

- A jóléti célt szolgáló beruházást elsősorban politikai szemszögből irigykedve nézők rendszeresen előhozták, hogy a kezdeti időszakban kimondott összeghez képest folyamatosan drágult a projekt kivitelezési költsége. Vannak olyanok, akik manapság nemes egyszerűséggel 10 milliárd forint elköltéséről beszélnek. Igazuk lehet?
- Egyáltalán nem. Az első ütem tervezett nettó költsége a becsült 3,5 milliárdhoz képest a három év múlva lefolytatott közbeszerzésen kialakult árra, 4,6 milliárdra módosult, és annyi is maradt. Ez a beruházási program szerint a 25x50 méteres verseny-, és a 6x10 méteres tanmedencét tartalmazta a szükséges egyéb, és kiegészítő funkciókkal együtt. A kormány – éppen költségtakarékossági okokból – döntött arról, hogy a második ütem is készüljön el. Ez egy 10x25 méteres bemelegítő és oktató medencét, valamint további két csapatöltözőt tartalmazott. Utóbbiak nem csupán az uszoda jobb kihasználhatóságát szolgálják, hanem erről a folyosóról lehet majd a fedett összeköttetést biztosítani az uszoda mellé tervezett jégcsarnokhoz. Ennek a II. ütemnek a nettó költségére biztosított a kormány 1,7 milliárdot. Tehát a két ütem teljes nettó költsége tartalékkeret nélkül 6,3 milliárd, ami még az államnak „visszacsorgó” 1,7 milliárd ÁFÁ-val együtt is messze van az állítólagos 10 milliárdtól. És a politikai szempontokat félretéve, ne tévesszük szem elől, hogy Gödöllő város történetének legnagyobb közjóléti beruházásáról beszélünk.

- Tudomásunk szerint a műszaki átadást követően a próbaüzem időszaka jön, és – amennyiben a járványügyi korlátozások enyhülnek – megnyithat a létesítmény. Mikorra várhat ez az időpont?
- Március 31-én sikeresen lezárult a műszaki átadás. A próbaüzem tartalmát és ütemezését az üzemeltető határozza meg. Szerintem hamarosan hallunk majd erről. A nagyközönség előtti nyitás most már lényegében csak a járványhelyzet alakulásától függ.


- Sokan kérdezik, hogy ki lesz az üzemeltetője a gödöllői uszodának. Marad ez a feladat a beruházó Nemzeti Sportközpontoknál (NSK) vagy netán másra bízzák a működtetést?

- A gödöllői uszodához hasonló nagyságú sportlétesítményeket országszerte az NSK üzemelteti. Mivel a program szerint térségi feladatokat is ellát, kezdetektől fogva egyértelmű volt, hogy a működtetés költségeit az állam fogja állni. Az pedig, természetesen, változhat az időben, hogy ezt az állam az NSK, vagy más szervezet bevonásával biztosítja.

- Ha a működtetésről beszélünk, meg kell említeni, hogy kormányhatározat van arról, mennyi támogatást ad az állam erre a célra. Meddig szól ez a vállalás?
- Az uszodának működnie kell, tehát a vállalásnak nem lehet időkorlátja. A stabil működés viszont idővel fölvetheti a vegyes, állami és piaci finanszírozás igényét, az optimális költségszint kialakítása érdekében.

- Végezetül egy „örök” kérdés: kell-e izgulnia a hely- és környékbeli lakosságnak, hogy a versenysport miatt a szabadidős tevékenység kiszorul a közpénzből megvalósult gödöllői uszodából?
- Az üzemeltetőnek is elemi érdeke, hogy a beruházási program célkitűzéseit valóra váltsa. Egyensúlyba kell hoznia a lakossági, a köznevelési, a versenysport, a wellness, a szabadidős és a szurkolói közönség igényeket. Minden igénytípusra megfelelő idősávokat, szolgáltatásokat, programokat kell szerveznie. Ez nem lesz egyszerű feladat, kezdetben talán hibák is becsúsznak, de bízom benne, hogy végül sikerül megoldani. Ahogy sokakkal együtt végig bíztunk abban is, hogy a kétkedő hangok igencsak zajos hullámverése ellenére el fog készülni a mű. És lám úgy lett! Itt állunk a megnyitás küszöbén.

Adalék
Április 13-án a város hivatalos honlapján írás jelent meg arról, hogy üzembe helyezték az Ady sétány és az Isaszegi út kereszteződésében a forgalmi jelzőlámpákat. Hogy a kép teljes legyen, három, cseppet sem mellékes ténnyel érdemes kiegészíteni az információkat, és ezek értelmezésével közelebb kerülhetünk annak megfejtéséhez, hogy ki(k) miatt nincs – egyelőre – körforgalom a szóban forgó torkolatban.

1. 2017 októberében az állam biztosított 50 millió forintot a csomópont kiépítésére, ám ezt az összeget a városvezetés nem hívta le.
2. Három évvel később a helyi önkormányzati tagság Gémesi Györgyhöz hű többsége – „kompromisszumra” hivatkozva – a körforgalom megépítésének feltételéhez kötötték 20 millió forint folyósítását.
3. Idén márciusban a polgármester jóváhagyta, hogy a város vegyen részt egy olyan pályázaton, ami biztonságosabbá teszi az uszoda környéki forgalmat, és sikeres kandidálás esetén 52,5 millió forintos önrész vállalásával jár.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online