Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői uszoda-beruházás: Gémesiék feltételekhez kötnék a kompromisszumot

2020-10-10 11:27:06

Történetünk szálai 2017 őszére nyúlnak vissza, amikor az akkori gödöllői képviselőtestület tagjai – némi pro és kontra érvelést követően – egyhangúlag támogatták, hogy a létesítendő gödöllői versenyuszoda telkének kijárata már az első ütem elkészültével egyidejűleg körforgalommal kapcsolódjon a város kezelésében lévő Ady Endre sétány, illetve az állami fennhatóság alatt lévő Isaszegi út kereszteződéséhez.

Az akkori hozzászólások folyamán elhangzott, hogy Vécsey László kormánypárti országgyűlési képviselő sikerrel járt, ezáltal 50 millió forintos plusz forrás áll majd rendelkezésre az érintett, a képen piros négyzettel jelölt csomópont közúti kapcsolatainak kiépítésére. Annak ellenére biztosított a kormány a félszáz millió forintot, hogy az uszoda által generált többlet forgalom kevesebb mint 3%-kal növeli a csomópont terhelését, mégpedig a csúcsidőszakon kívüli időben. A pénzt azért a város kapja meg, mert az Ady sétány a város tulajdona, azon a város tudja a beruházást végrehajtani. Ráadásul, az uszoda beruházója több változatban elkészítette az uszoda-Ady sétány-Isaszegi úti csomópont terveit, és a teljes tervdokumentációt ingyenesen a város rendelkezésére bocsátja, mondván: az 50 millió forintos pluszforrás hozzájárulhat a kanyarodó sávok kialakításához, amivel jelentősen megnövelhető a csomópont áteresztő képessége.

Három esztendő elteltével, szeptember 24-én Gémesi György – utalva az illetékesekkel (NSK, ITM, Magyar Közút, Vécsey László) történt nyári egyeztetésekre – feltételekhez kötött „kompromisszumos” javaslatot terjesztett elő. Ennek lényege, hogy az 50 millió forintos állami pluszpénzt eddig le nem hívó önkormányzat hozzájárul az uszoda-beruházás közúti kapcsolódásánál a kanyarodó sáv nélküli, jelzőlámpás csomópont kiépítéséhez, azzal a kikötéssel, hogy a beruházónak kötelessége 2022. október 30-ig körforgalmi csomópont vagy jelzőlámpás, kanyarodósávos kereszteződés kiépítése. A hozzájárulás feltétele az is, hogy a létesítménynél lévő járda felújítása és az uszoda megközelítését szolgáló kerékpárút folytatása is elkészüljön az Ady sétány ezen részén.
Egyidejűleg a gödöllői képviselőtestület kötelezettséget vállal arra, hogy a település jövő évi költségvetésében a korforgalmi csomópont vagy a jelzőlámpás, kanyarodósávos kereszteződés kiépítéséhez szükséges tervezési, illetve kivitelezési feladatokra legfeljebb 20 millió forintot különít el.


A napirend során kialakult vita azt is eredményezte, hogy az előterjesztésben foglaltak némiképp módosultak. Kocsi Tamás (Szövetségben a Gödöllőiekért) – miközben megemlítette, hogy kompromisszumot nem szokták feltételekhez kötni – arra tett javaslatot, hogy a város által biztosítandó összeg 50 millió forintra emelkedjen. Gémesi György ezt „csípőből” visszaverte, mondván: a városnak erre a célra nincs több forrása.
Gémesi azt is feszegette, hogy a három évvel ezelőtti állami 50 millió forintért – amit szerinte a beruházónak kellene megkapnia – pályázni kellett volna, de az önkormányzatok nem szerepeltek a kedvezményezetti körben. Kolozs Csaba (Szövetségben a Gödöllőiekért) ezt azzal cáfolta, hogy beidézte az 50 millió forintos állami forrás biztosításáról szóló kormányhatározat számát.

Az igazi „áttörést” a 2019 őszén ölébe hullt mandátumhoz jutott Bajkó Norbert javaslata hozta el: a lokálpatrióta klubos képviselőkkel tisztsége megszerzése óta rendre egyetértő alpolgármester indítványozta, hogy a város a 20 millió forintot csak abban az esetben biztosítsa, ha a beruházó a körforgalmat építi meg. Láss csodát, a polgármester és csapata azonosult a javaslattal, ami ennek következtében 8 igen és 1 nem szavazattal, illetve 6 tartózkodással zöld utat kapott.

Úgy is megfogalmazhatjuk a gödöllői uszoda-beruházáshoz kötődő járulékos fejlesztés legfrissebb abszurdumát, hogy feltételeiben szigorodott a Gémesi által az előterjesztés szöveges indoklásában hangoztatott kompromisszum.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online