Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ez (is) történt Gödöllőn, 2020-ban, a Covid árnyékában (2. rész)

2020-12-31 16:32:12

Egy évvel ezelőtt, amikor a 2019-es gödöllői történések összefoglalóját készítettük, nem gondoltuk volna, hogy idén rendhagyó visszatekintés összeállítására kényszerülünk. Nem kell különösebben ecsetelni ennek okát, elég, ha annyit írunk: a koronavírus-járvány elleni harc és a fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében tett intézkedések az élet minden területén (egészségügy, oktatás, kultúra, gazdaság, idegenforgalom, közélet, közösségi élet) felszámolták az addig megszokott ritmust, lendületet.

A nehézségek és veszteségek ellenére, szerencsére, van mire (vissza)emlékeznünk 2020-as évvel kapcsolatban.  A teljesség igénye nélkül, nézzük, mik voltak a legfontosabb, pozitív vagy negatív események és fejlemények Gödöllőn, a mögöttünk hagyott esztendőben! Cikkünk második részben főként a gazdasággal, pénzügyi döntésekkel kapcsolatos híreket vettük számba.

Állami beruházások és támogatások
Nyár elején még úgy volt, hogy a 2014-ben beharangozott versenyuszodában decemberben próbaüzemet tartanak, ám ez meghiúsult, vélhetően tavasszal nyílik rá mód.
Ugyanakkor új kormányhatározat is született: mégpedig arról, hogy jégcsarnok épülhet az uszoda mögötti területen.

A Köztársaság úti felüljáró tavaly novemberi átadása után az idei év végére – az Európai Unió által is finanszírozott Budapest-Hatvan vasúti vonal rekonstrukciója részeként – elkészült a gödöllői vasútállomás teljes át- és újjáépítése, valamint a környék közlekedési rendjét szabályozó útépítési fejlesztések is.


Kormányrendeletbe foglalták, hogy a Gödöllői Református Líceum kevéssel több mint 3 milliárd forintos, intézményi és hitéleti célú fejlesztési támogatásban részesül. Ezen felül a Gödöllői Premontrei Apátság hitéleti és köznevelési célú beruházásait 3,3 milliárd forintot meghaladó összeggel dotálja a kormány.

Ezeken felül februárban nyilvánosságot látott, hogy a kormány 500 millió forintot áldoz az M3-as autópálya-lehajtó, illetve a Haraszti és Kenyérgyári út csomópontja közötti szakaszának megépítésére, majd ősszel jött a település mindennapi közlekedésében résztvevők számára jó hír, miszerint: megteremtették a pénzügyi fedezetét a gödöllői autópálya-felhajtó Szada felőli jobbra kanyarodó sáv, illetve a Dózsa György úton Szada irányába a Haraszti útra balra kanyarodó sáv építésének.

Modellváltás a felsőoktatásban, magánalapítványhoz került a Grassalkovich-kastély állami tulajdonrésze
A hazai felsőoktatásban elindult modellváltási folyamat nem kerülte el a gödöllői központú Szent István Egyetemet sem. Az augusztus 1-jéig megvalósult integrációt követően december közepén törvény született arról, hogy 2021. február 1-jétől az újonnan létrehozott, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért nevet viselő, kuratóriumi irányítású vagyonkezelő alapítvány veszi át a felsőoktatási intézmény működtetését. Mi több, ehhez a szervezethez került a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban lévő 84,2%-os állami tulajdonrész is.


Elindult az új városháza átépítése és bővítése, közpénz-százmilliók kerültek veszélybe a szállodaperben

A gödöllői költségvetés február 13-i elfogadását megelőző vitában középpontba került az új, Szabadság tér 6. szám alatti városháza átépítésére és bővítésére erre az évre előirányzott 700 millió forintos keretösszeg. A fejlesztés ilyen mértékű szükségszerűségét firtatók aggodalmai néhány hónappal később – sajnos – beigazolódtak, hiszen a koronavírus-járvány elleni védekezés okán, a közös tehervállalásra hivatkozva, a parkolási díj beszedésének felfüggesztésével és adóelvonásokkal sújtották az önkormányzatokat.

A városháza megújításának munkálatai késő tavasszal elindultak: a közbeszerzésen győztes cég – három gazdasági évre elosztva – csaknem bruttó 1,3 milliárd forintért vállalta a kivitelezést. Hogy minden fontos tényezőt figyelembe véve, takarékosnak tekinthető-e a gödöllői városháza-projekt, arról a mai napig megoszlanak a vélemények.

Feltehetőleg, nem mindenki örült annak, hogy december elején „csattant az ostor”. A gödöllői szállodával kapcsolatos polgári per megismételt elsőfokú (egyelőre nem jogerős) ítéletében olyan, a gödöllői közkassza százmillió forintjait kedvezőtlenül érintő rendelkezések olvashatók, amik akár gazdasági, akár büntetőjogi vonatkozásban súlyos következményekkel járhatnak.


A szakemberek egyértelműen állítják, hogy a koronavírus 2021-ben is velünk marad, a járványügyi készültség nem múlik el. Abban azonban reménykedhetünk, hogy 2020-hoz képest normalizálódik az életmódunk, testben és lélekben egyaránt erősödünk. Ahhoz, hogy ez a folyamat mielőbb elinduljon – mindenki a saját szakterületén helytállva –, magunk tehetünk a legtöbbet. Segítsük egymást, legyünk fegyelmezettek és alázatosak, hogy derűs(ebb) legyen a következő esztendő!

Kapcsolódó cikk: Ez (is) történt Gödöllőn, 2020-ban, a Covid árnyékában (1. rész)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online