Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ez (is) történt Gödöllőn, 2020-ban, a Covid árnyékában (1. rész)

2020-12-30 18:20:22

Egy évvel ezelőtt, amikor a 2019-es gödöllői történések összefoglalóját készítettük, nem gondoltuk volna, hogy idén rendhagyó visszatekintés összeállítására kényszerülünk. Nem kell különösebben ecsetelni ennek okát, elég, ha annyit írunk: a koronavírus-járvány elleni harc és a fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében tett intézkedések az élet minden területén (egészségügy, oktatás, kultúra, gazdaság, idegenforgalom, közélet, közösségi élet) felszámolták az addig megszokott ritmust, lendületet.

A nehézségek és veszteségek ellenére, szerencsére, van mire (vissza)emlékeznünk az első önkormányzati választás 30. „születésnapját” is jelentő 2020-as évvel kapcsolatban.  A teljesség igénye nélkül, nézzük, mik voltak a legfontosabb, pozitív vagy negatív események és fejlemények Gödöllőn, a mögöttünk hagyott esztendőben! Cikkünk első részben főként a „humán” területekre fókuszáltunk.

Közművelődés, kultúra, művészeti formációk
Az egyik olyan terület, ami az átlagosnál jobban „érezte meg” a járványveszély miatti korlátozások kedvezőtlen hatásait. Programok, rendezvények, előadások, koncertek sokasága maradt el Gödöllőn is, a közgyűjtemények látogatottsági mutatóinak visszaesése – nem mellékesen a külföldi vendégek hiánya okán – komoly gazdálkodási gondokat okoz és okozott.
A megváltozott helyzethez a gödöllői kulturális és közművelődési intézmények, csoportok a legkülönfélébb leleményességgel reagáltak. Elsősorban az online térben rejlő lehetőségeket használták ki, de voltak olyan formációk is, akik sarokkoncerteket szerveztek a karantén idején.

Öröm volt az ürömben, hogy a Gödöllői Királyi Kastély múltjának 1950 és 1990 között időszakát bemutató, Egy kastély titkos élete című időszaki kiállítás Európai Örökségdíjat érdemelt ki az oktatás, képzés, tudatosságnövelés-kategóriában.
Októberben napvilágot látott, hogy a kastély – együtt a Gödöllői Városi Múzeummal – elnyerte a Közösségi Múzeum elismerő címet, illetve a városunk műemlék-együtteség működtető nonprofit közhasznú kft. a Családbarát szolgáltató- és munkahelyhely díj bronz fokozatával is büszkélkedhetett 2020-ban.
November végén kormányhatározat született arról, hogy 298 millió forintos anyagi segítséget kap a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaság a koronavírus-világjárvány negatív hatásainak kompenzálása érdekében jelentkező többletfeladatainak támogatására.


Kitüntetések, díjak, sajnálatos veszteségek

Az idei esztendő a városi díjátadások tekintetében is rendhagyó volt. Akadt olyan elismerés, amit csak szűk körben tudtak a jogosultak kezébe adni, és az önkormányzatiság gödöllői történetében először fordult elő, hogy a Gödöllő Városért díj és a díszpolgári cím egy napon, augusztus 20-án talált gazdára.
Elszomorító, de a 2020-as esztendő soha nem látott veszteséget okozott a város díszpolgári címével rendelkezők körében. Hárman hunytak el ebben az évben: a 2013-ban díjazott Szűcs Lajos július 12-én, a 2015-ben kitüntetett Vass Károlyné Babi néni szeptember 30-án, míg a 2010-ben elismert Pécsi Ildikó december 5-én távozott.

Sport: egyéni babérok, csonka bajnokságok, realizálódó fejlesztések
Ami labdajáték csapatsportágakat illeti, ezek főbb gödöllői reprezentánsainak (labdarúgás, női röplabda, férfi kézilabda) tavasszal felfüggesztett bajnoksággal kellett szembesülniük, úgy, hogy eredményt sem hirdettek. Az új idény őszi szezonját ugyan el tudták kezdeni, ám mind az NB I. Ligában érdekelt női röplabdások (1. hely), mind a Pest megyei I. osztályban játszó focisták (7. hely), mind pedig az NB II. Északi-csoportjában jeleskedő kézisek (2. hely) úgy tértek téli pihenőre, hogy elmaradt mérkőzéseket kell majd pótolniuk.

Némiképp jobb helyzetben voltak az egyéni sportágak gödöllői képviselői, hiszen ők hellyel-közzel rajthoz állhattak a felnőtt és korosztályos magyar bajnokságokon.
• Az idei év nemzetközileg is kivételes gödöllői sporteredményét a jövő évre halasztott tokiói olimpiára indulási kvótával rendelkező sportlövő, Mészáros Eszter (Gödöllői EAC) érte el, aki junior Európa-bajnoki címet szerzett február végén. Klubtársai hazai fronton teljesítettek kiválóan, amit a korosztályos bajnoki címek és értékes helyezések igazolnak.
•  Egy másik gödöllői tinédzser, a 17 éves Vecsey Fanni 42 nappal születésnapja után, augusztus 30-án felnőtt országos bajnoki címet szerzett strandröplabdában, és idén – amellett, hogy sportágában női vonalon a legjobbnak választották – ő érdemelte ki az önkormányzat által öt évvel ezelőtt alapított Gödöllő Talentum díjat.
• A Gödöllői EAC atlétái – miután utánpótlás-szinten is remekeltek – 10 éremmel (3 arany, 3 ezüst és 4 bronz) tértek haza a felnőttek egyéni országos bajnokságáról, majd egy hónappal később – hat év után újra – megnyerték a csapatbajnoki aranyérmet.
• Az egyetemi egyesületnél maradva, szólni kell a kardvívókról is, nevezetesen Gémesi Csanádról, aki a nemzeti együttes tagjaként március elején kiharcolta az olimpiai részvételt, míg decemberben bronzéremmel gazdagodott az országos bajnokságon.
• Tudjuk, hogy a helyi sportélet szereplőinek eredményességét teljességgel felsorolni szinte lehetetlen vállalkozás, ezért csupán két további sportág versenyzőinek idei produkcióját említjük meg. A Grassalkovich SE akrobatikus tornászai gyakorlatilag taroltak a decemberi nemzeti bajnokságon, a Gödöllői Judo Club fiataljai pedig érmeket szereztek a legrangosabb korosztályos honi versenyen.


A sportoláshoz szükséges feltételek biztosításában is történt előrelépés Gödöllőn. Júniusban átadták a részben állami, részben önkormányzati forrásból megvalósult alsóparki futókört.  Sokat lépett előre az Isaszegi úti vívócsarnok építése, és nem sok kell ahhoz, hogy átadhassák a VÜSZI Kft. telephelyén létesített asztalitenisz-csarnokot. Az idei év végétől a júliusban elhunyt olimpiai bajnok labdarúgó, Szűcs Lajos nevét viselő Táncsics Mihály úti sportcentrumban elkészült az öltözőépület, és új, hazánkban először ezen a helyen alkalmazott borítást kapott a 11 esztendeje átadott kis műfüves pálya. Ha nincs a járványveszély miatt engedélyezett elszámolási határidő-módosítás, nagy valószínűséggel nem beszélhetnénk a kosárlabda-munkacsarnok építésének lehetőségéről. A beruházások megvalósulását – a sportági szövetségek dotációja és a TAO-támogatás mellett – az önkormányzat is segíti/segítette anyagilag.

Kapcsolódó cikk:
Ez (is) történt Gödöllőn, 2020-ban, a Covid árnyékában (2. rész)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online