Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Európa legrangosabb örökségdíjával jutalmazták a gödöllői kastélyt

2020-05-07 16:29:54

Május 7-én nyilvánosságra hozták az idei Európai Örökségdíj - Europa Nostra Díjasok listáját. Oktatás, képzés, tudatosságnövelés-kategóriában Európa legrangosabb örökségvédelmi díjával jutalmazták a Gödöllői Királyi Kastélyt.
Dr. Ujváry Tamás, a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint a díjat az Egy kastély titkos élete című, 2018­­.2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó, rendhagyó ifjúsági projektjükért kapták, amivel már itthon is több szakmai elismerést nyertek. Angol nyelvű pályázatuk különlegessége – mások mellett – az volt, hogy azt is diákok készítették.

Egy kastély titkos élete, avagy: kiállítás-rendezés diákokkal, közösségi szolgálatként – ezt kell tudni a nyertes projektről:

A közelmúlt is történelem. Felkutatása, megőrzése és bemutatása hagyományos és modern eszközökkel egy izgalmas lehetőség a generációk együttműködésére, a személyes sorsokból rajzolódó helytörténet közös értékké formálására. Ezzel a céllal kezdtek bele 2018-ban abba az ifjúsági projektbe, ami több szempontból is rendhagyó volt a kastély történetében.
Egyrészt: most először készült időszaki kiállításunk a gödöllői kastély azon időszakáról (1950-1990), amikor az épületben egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya, idősek otthona és honvédségi lakássor. Másrészt: először végeztük a kiállítás-rendezés és „hasznosítás” minden munkafázisát egy csapat diák bevonásával, úgy, hogy a korosztályuk számára is befogadható élmény legyen a végeredmény.

17 gödöllői és környékbeli, 12-18 éves diákkal dolgoztak együtt, akik három csoportba jelentkezhettek: a kutató, a tervező és a kommunikációs csoportba. Először a képzésükre és a csapatépítésre fektettek nagy hangsúlyt: megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában, ami szintén a szemtanúk motiválását célozta.

Majd megkezdődött a kutatómunka: a tervezett kiállítás hiánypótló alkalom volt arra, hogy a rendszerváltás után három évtizeddel, az utolsó pillanatban megkeressük a szemtanúkat és rögzítsük az emlékeiket, videón vagy diktafonnal. Kutattak a közgyűjteményekben s a közös munkát kezdettől fogva kommunikálták a helyi és a közösségi médiában. Ez volt az első alkalom, hogy a Facebook-jelenlétüket információ-szerzésre is használták. A kiállítás emiatt igen széleskörű helyi támogatottságot élvezett, több korosztály, több szempontból is magáénak tudta érezni. A diákok segítségével kerestek olyan tárgyakat, amelyek nem csak a korszakot illusztrálják, hanem valóban a kastélyból származnak. Mintegy 40 tulajdonostól kaptunk különféle relikviákat, jellemzően kölcsönbe, de ajándékként is.

A tárgyak tisztításában, szállításában, elrendezésében a diákok egyre nagyobb lelkesedéssel vettek részt.  A 2018. november 7-én megnyitott kiállításban a kastély egyik szolgálati lakásában „élő” kisfiú szemével igyekeztünk láttatni ezeket az izgalmas, zárt, párhuzamos világokat, amelyek a mai napig hatással vannak azokra, akik kapcsolatba kerültek vele. Olyan kiállítást készítettek, amelyet nem tekintettek befejezett egésznek. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálta, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék, gazdagíthassák a saját emlékeikkel.

A diákok közül néhányan a megnyitót követően is aktívak maradtak: tárlatvezetőként, rendezvényszervezőként dolgoztak tovább. Tartottak sajtótájékoztatót, fogadták a helyi intézmények, civil szervezetek csoportjait, sokan a saját osztályukat is. Elindították az Egy kastély titkos élete című blogot, ami a kiállítás ismertségének növelését célozta. Itt a legérdekesebb történeteket és a diákjaikat is igyekeztek bemutatni.
A rendhagyó kiállítást és a projektet 2019. június 1-jén családi nappal zárták, ahol a látogatókat, kosztümös tárlatvezetéssel, Trabantozási lehetőséggel és bolhapiaccal várták, a kiállításban pedig a szemtanúkkal személyesen is lehetett találkozni, beszélgetni.

A diákok közül a megnyitóig 1275 óra munkát fordítottak a projektre, sokan a közösségi szolgálat keretein belül! Munkájukkal nagy szimpátiát és erős támogatást váltottak ki a helyi lakosokból és a közvetlen környezetükből, iskolájukból. A kérdőíveink tanúsága szerint a diákok 71 %-ának véleménye megváltozott a múzeumi munkáról: izgalmasabbnak, érdekesebbnek találták. Az iskolai munkával szemben itt: „Sokkal több szabadságot kaptunk, sokkalta kreatívabbak lehettünk, nem a lexikális tudásra volt szükség” – írta egyikük.  A végeredménnyel 100%-ban elégedettek voltak. Többségük úgy értékelte, hogy kommunikációs készségeiben, csapatmunkában és kitartásban fejlődött a kastélyban. A projekt fontos hozadéka még, hogy volt olyan diák, akinek a pályaválasztását határozta meg ez az élmény, s volt, aki itt szerzett új barátokat. Néhányan közülük tárlatvezetői vizsgát is készülnek tenni, mások pedig videós tartalmakat készítenek azóta a kastélynak Royal Trio néven.

A diákokkal közösen létrehozott tárlattal a kastély elnyerte az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a projektért pedig 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat kaptak.
A kulturális örökség tisztelőinek és támogatóinak szeptember 15-ig lehetősége nyílik online szavazni kedvenc díjazottjukra, és így eldönteni, hogy melyik projekt kapja az idei év Közönségdíját. A jelenlegi korlátozások idején az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy egy nagyobb létszámú közönséget inspirálhat a díjnyertes alkotások megismerésére és három kedvencük másokkal történő megosztására. A Közönségdíj kihirdetésére nyár után kerül sor. A Nagydíj nyerteseinek nevét, akik mindegyike 10 ezer Euró pénzjutalomban részesül, szintén ezen eseményen tárják a nyilvánosság elé.


A PROJEKT TAGJAI:

Abai Ábris, Csikós Hanna, Fazakas Csenge, Fazakas Vince, Füstös Fruzsina, Gentischer Gáspár, Kőrösi Kinga, Mácsár Máté, Magyarossy Anna, Mihóky Anna, Nagymáthé Marcell, Patruna Sophie, Podusil Dóra, Radimszky Balázs, Sára Soma, Takács Vilmos, Zámbori Levente (diákok)

Faludi Ildikó (projektvezető) • Kaján Marianna, Kovács Éva, dr. Papházi János (muzeológusok) • Demeter-Guba Erzsébet, Kassa Melinda (múzeumpedagógusok) • Bartha Veronika (múzeumi asszisztens) • Kókainé Tüske Boglárka (kommunikáció) • Füstös Fruzsina, Tóth László (grafika) • Sämling Kft. (kivitelezés)Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online