Vissza normál nézetbe Nyomtatás

640 millió forintos előlegre támaszkodhat a gödöllői kosárlabda-munkacsarnok építése

2020-10-03 11:14:37

December 12-én a gödöllői képviselőtestület tagjai áldásukat adták arra, hogy legyen esély megépíteni a gödöllői kosárlabda-munkacsarnokot. A sportági szövetség által jóváhagyott határozat értelmében erre a célra valamivel több mint 600 millió forintos TAO-támogatás vehető igénybe, 2020. június 30-i jogvesztő határidő mellett. Az ülésen a beruházás levezénylésével megbízott Gödöllői Sport Klub alelnök, Bartha Tibor szájából elhangzott: nincs ok aggodalomra, hiszen minden határidő tarthat, mert minden elő van készítve.

Ennek fényében adódik a kérdés, hogy mi történt a csarnoklétesítés ügyében tavaly december közepe és idén április közepe között, amikor a kormány olyan határozatot fogadott el, miszerint: a veszélyhelyzet évében már elvileg tovább nem hosszabbítható programok lejárati határideje egy évvel meghosszabbodik, ezáltal a gödöllői kosárlabda-munkacsarnok sportfejlesztési programja a megfelelő feltételek teljesítése esetén elvileg megvalósítható vált. Magyarul: egyelőre nem veszett el a szűk 650 millió forintos adólehívási lehetőség.

Nincs rá jobb szó, az illetékeseknek szerencséjük volt a járványhelyzettel, és nyertek egy évet, hogy a fejlesztést megvalósíthassák. Ennek érdekében szeptember 24-én olyan tartalmú előterjesztés szerepelt a képviselők asztalán, hogy a helyi önkormányzat és a Gödöllői Sport Klub együttműködési támogatást köt, aminek keretében a város két részletben (idén 310 millió forint, 2021 első félévében 330 millió forint) 640 millió forintos kamatmentes, visszatérítendő támogatást nyújt a sportklubnak. Teszi azért, mert biztossá vált, hogy a TAO-támogatás összege a meghatározott határidőkre nem áll rendelkezésre. Támogatott, vagyis a Gödöllői Sport Klub haladéktalanul köteles az önkormányzati támogatás összegét visszafizetni, ha a jóváhagyott keretösszeg feltöltése sikeres lesz, és a TAO-s források rendelkezésre állnak, miként további kitétel az is, hogy a kölcsön visszafizetésének legkésőbbi határideje 2022. december 31-e.

A kérdéskör kapcsán kialakult vita során Kolozs Csaba (Szövetségben a Gödöllőiekért Egyesület) kifogásolta, hogy a decemberi döntés és az április közepe közötti időszakban jóformán nem történt érdemi lépés az ügyben, illetve arra is rákérdezett, hogy hol tart a TAO-támogatás feltöltési folyamata, illetve milyen, egyfajta biztosítékot jelentő stratégiai tervben gondolkodik a városvezetés.
Képviselőtársa, Török Sándor olyan indítványt tett, hogy készüljön kimutatás arról, milyen céges szándékok és felajánlások vannak jelenleg a TAO begyűjtésével összefüggésben, valamint szükség lenne egy intézkedési tervre, amit a képviselőtestület megismerhet.
Epres György sportügyi tanácsnok a „téglajegy” ötletét dobta be, mint a város összefogás egyik lehetőségét.

A lokálpatrióta klubos hozzászólók kiemelték a csarnoképítés szükségességét, és egyetértettek a Gémesi György által előterjesztett tartalommal. Pelyhe József úgy fogalmazott: ennél kedvezőbb lehetőség nem várható, hogy lesz a csarnoképítésre, ezért vagy nekiállunk az idei évben a megvalósítás előkészítéséhez, vagy nem csinálunk semmit. A polgármester ezt azzal fejelte meg, hogy ő személyesen mindent elkövet majd a feltöltés sikeressége érdekében, és „versenyre hívta” képviselőtársait.

Török Sándor módosító indítványa nem kapott többséget, az eredeti határozati javaslatot a várost irányító grémium tagjai 10 igen vokssal és 5 tartózkodással fogadták el.


Városi közpénz támogatások és kölcsönök

Napjainkban Gödöllőn négy sportingatlan-fejlesztési beruházás zajlik, vagy előkészítési fázisban van. Az önkormányzat valamennyit támogatta és/vagy kamatmentes, visszatérítendő kölcsönnel segítette. Íme:

Vívócsarnok:
50 millió forintos támogatás + 50 millió forintos kölcsön (visszafizetés legkésőbb 2021. december 31.)
Asztalitenisz-csarnok:
25 millió forintos támogatás + 50 millió forintos kölcsön (visszafizetés legkésőbb 2021. június 30.)
Táncsics Mihály úti sportcentrum öltözőépítés (képen):
60 millió forintos támogatás + 40 millió forintos támogatás + 50 millió forintos kölcsön (visszafizetés legkésőbb 2021. június 30.) + 84 millió forintos kölcsön (visszafizetés legkésőbb 2021. szeptember 30.)
Kosárlabda-munkacsarnok:
640 millió forintos kölcsön (visszafizetés legkésőbb 2022. december 31.)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online