Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nemet mondott a Tervtanács az egyetemi uszodaépítésre

2013-01-22 15:55:24

Január 10-én ülésezett Gödöllő Város Önkormányzatának Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanácsa, hogy megtárgyalja a Főnix Ifjúsági Sport Egyesület – mint építtető – által az egyetemi strand területén megvalósítani tervezett uszodafejlesztés tárgyában beadott elvi engedélyezési tervet. A szakmai grémium, a helyszínválasztást kifogásolva, úgy döntött, hogy nem ajánlja az illetékes hatóságnak az elvi építési engedély megadását.

A gödöllői polgármesteri hivatal főépítészeti irodájának vezetője, Mészáros Judit elnökletével összeült Tervtanács több pontban észrevételezte a vízilabdázásra alkalmas medence kialakítását célzó egyetemi uszoda tervét. Megállapították, hogy az építészeti kialakítással kapcsolatosan a Tervtanácsnak nincs kifogása, a tervező ezt a feladatot az építészeti minőség tekintetében teljesen jól megoldotta. Ugyanakkor a szakmai grémium azt is megjegyezte, hogy a tervtanácsi véleményezés egyik leglényegesebb alapja a városépítészeti megfelelőség vizsgálata, és ebből a szempontból a helyválasztás erre a funkcióra egyáltalán nem tekinthető jónak.

A Tervtanács tagjai szerint – mások mellett – azért nem, mert a tervezett nyitott medence a hozzá kapcsolódó lelátóval két lakóépület között, igen beszorított helyzetben van, és bár a műleírás hivatkozik az úszómedence sátorral való téli fedhetőségére, ez a fedés valójában még ideiglenes szerkezettel sem kivitelezhető, az ugyanis nem csak, hogy ellentmondana az építési előírásoknak, de ebben a téri környezetben városépítészetileg teljesen elfogadhatatlan lenne. Továbbá: a funkció miatt a létesítménynek komoly zajterhelése lenne (nézőközönség, szurkolók kiabálása), az akusztikai viszonyok elviselhetetlensége abból alakulna ki, hogy a két lakóház homlokzata között gyakorlatilag pingpongozna a zaj. Ezen felül a Tervtanács hiányolta a parkolók kialakítására vonatkozó elképzeléseket, hozzáfűzve, hogy a valóságban meglévő 2,5-3 méteres szintkülönbség miatt jelentős mértékű tereprendezésre és támfalrendszer kiépítésére lenne szükség.

Egy szó, mint száz, a Tervtanács olyan véleményt formált, miszerint: a bemutatott tervet, bár építészeti kialakítás tekintetében elfogadhatónak tartja, a helyszínválasztás – azon belül a telepítendő funkció terület-felhasználási konfliktusai – miatt elvi engedélyezésre nem ajánlja. Legszebb az egészben, hogy a Tervtanács nemleges javaslata némiképp szembement Gémesi György korábbi ötletével. Polgármesterünk októberben úgy nyilatkozott: érdemes végiggondolni a meglévő strand területén való fejlesztési kérdéseket. Gémesi akkor azt is hozzátette: ezzel kapcsolatos látványterveket is láthattunk, de ez a kezdeményezés anyagiak hiányában elhalt.

A „szakma” döntése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hatóság megtagadja az elvi építési engedély kiadását, hiszen nem kötelessége figyelembe venni a Tervtanács véleményét. Azonban – áttekintve az előzményeket és a körülményeket – annak nagyobb a valószínűsége, hogy első fokú építési hatóságtól a strand területére nem kap zöld utat az egyetemi uszodafejlesztés. Ha ez bekövetkezik, biztossá válik (talán már most is az), hogy ebben az évben nem készül el a létesítmény, aminek folyományaként – a tavalyi után – még legalább egy olyan nyaruk lehet a gödöllői fürdőzni vágyóknak, amikor ez irányú igényeiket másutt kell kielégíteniük.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online