Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit mutatnak a gödöllői választás árulkodó számadatai?

2024-07-09 14:19:56

Miként az országban mindenhol, június 9-én Gödöllőn is lezajlott az európai parlamenti választással egyidőben megrendezett önkormányzati képviselőválasztás. Az időközben jogerőssé vált eredmény ismert: az októbertől 14 fős testületben 10 Gödöllői Lokálpatrióta Klubos (jelenleg 7 fő), 3 GDL Pelikános (jelenleg Fidesz-KDNP jelöltként 7 fő) és 1 Tisztesség-Emberség Városvédő Egyesületes (jelenleg 0 fő) városatya/városanya kap helyet. Az alakuló ülés tervezett időpontja október 4., péntek.

A voksolás óta napra pontosan egy hónap telt el, ami azt is jelenti, hogy minden, a helyi közélet iránt érdeklődő polgár elemezhette a sokak számára megdöbbentő eredmény okait és levonhatta következtetéseket. Magunk is számos véleményt hallottunk. Olyat is, ami utólagos okoskodás, és olyat is, ami a felállás és a kampány alapján a „söprést” vetítette elő.

A teljesség igénye nélkül néhány elemző gondolat:
• A GDL Pelikán Egyesületnek nyíltan fel kellett volna vállalni a Fidesz-KDNP támogatását, mivel várható volt, hogy Gémesi György „összefideszezi” a civil szervezet jelöltjeit.
• A GDL Pelikán Egyesület jelöltjei közül azok, akik 2019-ben mandátumot szereztek, nem tudtak képviselői eredményeket felmutatni: „nem csináltak semmit” - hangoztatták többen is.
• A Fideszhez köthető, úgynevezett, „fekete plakátok” nem tettek jót a GDL Pelikán Egyesület pozitív, 13+1 programpontra épülő kampányának. Gémesi György – eltérően megítélt színészi képességeit is felhasználva – áldozati szerepbe tudta magát helyezni.
•  A TISZA Párt váratlan közéleti felbukkanása, annak ellenére, hogy Gödöllőn nem volt jelöltje, bezavart a helyi eredménybe: a Fideszt elutasító (protest) szavazatok haszonélvezője a Gödöllői Lokálpatrióta Klub (GLK) lett.

Szokták mondani, a számok nem hazudnak. Nézzünk meg néhány beszédes választási adatot!
• Június 9-én 5,81%-kal több szavazó (+1.463 fő) élt alkotmányos jogával Gödöllőn, mint 2019-ben.
• A Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeire leadott szavazatok aránya 49,33%, vagyis: városi szinten 212 fővel több olyan szavazó volt, aki nem Gémesi György csapatát támogatta.
• Gémesi György (GLK) 1.687 szavazattal kapott többet, mint 2019-ben.
• Kolozs Csaba (GDL Pelikán) 424 szavazattal kapott kevesebbet, mint 2019-ben.
• Gémesi György 945 szavazattal kapott többet, mint a Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjei együttvéve.
• Kolozs Csaba 450 szavazattal kapott többet, mint a GDL Pelikán jelöltjei együttvéve.
• A Fidesz-KDNP Pest vármegyei listájára 143 szavazattal több érkezett, mint Kolozs Csabára, és 593 szavazattal több, mint a GDL Pelikán jelöltjeire együttvéve.
• A Fidesz-KDNP európai parlamenti listájára 255 szavazattal kevesebb érkezett, mint Kolozs Csabára, de 195 szavazattal több, mint a GDL Pelikán jelöltjeire együttvéve.
• Az európai parlamenti választáson indulók listáira leadott gödöllői szavazatokat böngészve megállapítható, hogy a helyben jelöltet nem állított szervezetek (TISZA Párt, Mi Hazánk, MKKP, 2RK Párt, LMP Zöldek, MMN, Jobbik, MEMO) összesített voksszáma 8.283, ami 521 szavazattal (6,3%) marad el a Gémesi Györgyre leadott voksok mennyiségétől.

Nyilvánvaló, hogy vannak még egyéb okai is a június 9-én kialakult gödöllői választási eredménynek. Az azonban vitán felül állhat, hogy településünkön (is) beigazolódott: az érzelmi döntések felülírták az ésszerűséget. Lesarkítva, úgy is fogalmazhatunk, hogy a nyeregbe pattanás és a minél több emberrel történő kézfogás kifizetődőbb a néplélek többsége számára, mint felszámolni az eddigi 34 év – közpénz-milliók nem kellően hatékony felélését (például: elbukott szállodaper) is magában foglaló – „közösségbarát beidegződéseit.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online