Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői atlétalány esete az olimpiai kvótával…

2024-07-03 11:05:06

A június utolsó napján zárult 129. Atlétikai Magyar Bajnokság gödöllői eredményeiről szóló cikkünkben azt írtuk, hogy Kovács Zoltán tanítványa, Mátó Sára nagy fölénnyel nyerte a 400 méteres gátfutást. Ráadásul, újabb, bőven 56 másodpercen belüli futásával (55,47 mp) megerősítette repülőjegyet érő pozícióját az olimpiai kvalifikációs világranglistán. Hivatalossá azonban július 7-ig válik véglegessé, hogy Sára ott lehet Párizsban.

Derült égből villámcsapásként hatott az a hír, miszerint: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) július 2-án frissített olimpiai kvalifikációs ranglistáján az ezt megelőzően 38. helyen álló Mátó Sára a 41. helyre csúszott vissza, azaz: a MATE-Gödöllői EAC versenyzője kiszorult a versenyszám olimpiai részvételre jogosult 40 fős mezőnyéből. Az indulók közül 32 fő a szintidő (54,85 mp) teljesítésével, 8 fő pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistán elfoglalt pozíciójának köszönhetően léphet rekortánra Párizsban. Országonként azonban legfeljebb 3 atléta indulhat.

A gödöllői szemszögből nézve egyelőre kedvezőtlen helyzet kialakulása több okra vezethető vissza. Nézzük!
• A június 30-án zárult és alapvetően az előző egy év eredményeit figyelembe vevő kvalifikációs időszak utolsó előtti napján egy svájci, utolsó napján pedig egy belga lány teljesítette az 54,85 másodperces szintidőt.
• Ez önmagában nem lett volna gond, hiszen a 40. hely még elegendő lett volna Sára kvótaszerzéséhez.
• Csakhogy a június 21-26. között lezajlott Afrika-bajnokságon egy kameruni lány – kihasználva a kvalifikációs rendszerben rejlő helyezési pontszerzési lehetőségeket – extra pontokhoz jutott azzal, hogy nem csak a nyolcas döntőben szerzett 3. helyéért, hanem az azt megelőző előfutamban elért első pozíciójáért is értékes egységekhez jutott.
• Tehette ezt azért, mert az indulók létszáma 14 fő volt (ebből 12 főnek jár helyezési pont).
• Ezzel szemben a római Európa-bajnokságon 36 fő indult női 400 méteres gátfutásban. Sára 55,35 másodperces egyéni csúccsal a 16. lett, amiért nem kapott sem verseny-, sem helyezési pontot.
• Merthogy a Spiriev-táblázat szerint megállapított versenypont és a színvonala alapján különböző kategóriába sorolt versenyeken eltérő mértékben szerezhető helyezési pont összege adja azt az összpontszámot, aminek átlaga alapján alakul ki a szintidőt nem teljesítő versenyzők sorrendje az olimpiai kvalifikációs ranglistán.
• Ebben az összevetésben a kameruni lány 1.220 pontot ért el, szemben Mátó Sárával, aki 1.217 pontot halmozott fel.
• Tovább keseríti a top negyvenből egyelőre kiszorult gödöllői atlétalány szájízét, hogy a versenypontok alapján az ő átlaga 1.143,2, míg a kameruni lányé 1.122,4.
• Nem beszélve arról a cseppet sem mellékes körülményről, hogy Sára az öt, számításba vett versenyen 55,95 másodperces átlagidővel rendelkezik, kameruni riválisa pedig 56,63 másodperces átlagot tudhat a magáénak.

Tanulságos esetről van tehát szó. Főleg azért, mert a ranglistás kvalifikáció – miként a fenti példa is mutatatja – nem a sportágra egyébként jellemző „mérhetőséget”, ha úgy tetszik, elért eredményt preferálja, hanem olyan tényezőkkel (például: helyezési pont) kelthet zavart, ami esélyegyenlőségi kérdéseket vethet fel.
Egyelőre búslakodni lehet, ugyanakkor reménykedni is. Sára esetében abban, hogy a július 7-i nevezési határidőig lesz olyan – nem amerikai, jamaikai, vagy olasz – kvótás, aki visszalép az indulástól.

Frissítés! Amint az sajnos borítékolható volt, minden, 400 méteres női gátfutásban kvótát szerzett sportolót neveztek az olimpiára, ezáltal Mátó Sára nem utazhat Párizsba...


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online