Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit kell tudni egy zár belső rajzáról?

2024-03-15 11:31:56

Aki már próbált műszaki rajzokat értelmezni, az tudja, hogy mire számíthat egy zár belső rajza kapcsán. Aki viszont most lát ilyet először, annak elég „kínai” lesz az egész. Nyugalom, nincs veszve semmi! Nem is kell tudni mindent leolvasni, viszont bizonyos esetekben jó, ha a részleteket is ismerjük. És olykor az sem árt, ha a már beépített ajtózárunkról is tudunk hasonló rajzot készíteni.

Az Euro Elzett zárak belső rajzát láthatjuk talán a legsűrűbben
Magyarország talán legismertebb, és persze ezáltal a legkeresettebb gyártójáról van szó, így nem csoda, ha sűrűn belefutunk a modelljeikbe: a zardiszkont.hu Euro Elzett többpontos zárai megbízható termékek.

Az Elzettről annyit kell tudni, hogy Immár több, mint 80 éve látják el a piacot saját márkanév alatt futó záraikkal. Az 1919-ben László Zoltán által alapított cég termékeit immár határon túl is elég jól ismerik.

Minőségben messze az olcsó távol-keleti darabok fölött vannak, bőven felveszik a versenyt a nyugati alternatívákkal szemben. Az ilyen zárakról sok esetben láthatunk belső rajzot is, például, a Zárdiszkont - Online zárszaküzlet weboldalán.

Egy zár belső rajzának minden információjával tisztában kell lennünk?
A műszaki rajzok igen részletesek és fontos információkat tartalmaznak. A legtöbb esetben sokkal több adat is kerül rájuk, mint amennyire szükségünk lesz.

Az azonban lényeges, hogy a gyártó milyen anyagokat használt az előállítás során. Ahogy az is, hogy a fő dimenziók miként néznek ki. Viszont egy szimpla zárcseréhez pár fontos adaton kívül nincs is másra szükségünk!

Egy zár belső rajzában a távolságokat úgy jelölik, hogy egy egyenes vonal mindkét végére nyíl kerül. Ezek fölé szokták odaírni a méreteket, jellemzően milliméterben.

Ha zárcsere van, akkor az új elemnek mindenképp passzolnia kell a régi helyére. Ehhez alapvetően a következő két paraméter fog kelleni: dornméter (DM) és a kilincs-kulcsközép távolság. Ezek szerepelnek az Euro Elzett zár belső rajzán az alábbiak szerint:

• Kilincs-kulcsközép távolság: a kilincstengel közepének és a kulcslyuknak a távolsága.
• DM: az előlap külső szélének, valamint a kilincstengely közepének távolsága.

Egy bevésőzárnál ezeken felül fontos információ még az előlap szélessége, valamint a hosszúsága is. Bár, ez utóbbinál csak az a lényeg, hogy legalább akkora legyen, mint amekkora kell. Az sem baj, ha hosszabb, csak rövidebb ne legyen! Hogy miért? Mert a felesleget egyszerűen levághatjuk mi magunk is.


Pár szó a többpontos zárak alaprajzáról
Ha cseréről van szó, akkor ez esetben még további információkra is szükségünk van: tudnunk kell még a zárelemek helyét jelző távolságokat! Egy 5 pontos zár esetén szükségünk van még a zárbetétet rögzítő csavar furatának közepétől mérve az alábbiakra:

• lefelé az első záróelem tengelyének közepéig mért távolság
• lefelé a második záróelem tengelyének közepéig mért távolság,
• felfelé az első záróelem tengelyének közepéig mért távolság,
• felfelé az második záróelem tengelyének közepéig mért távolság.

Egy zár belső tervrajza ilyen széleskörű információkkal tud szolgálni, ezért is érdemes ismerni és használni. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online