Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Beszéljünk a horkolásról!

2024-02-20 10:33:50

A horkolás rendkívül bosszantó tud lenni azok számára, akik a horkoló ember mellett alszanak. Bár, kis kellemetlenségnek tűnhet, hosszú távon akár életveszélyes betegségek kialakulásához is vezethet. Hátterében számos különböző ok húzódhat meg. Ebben a cikkben körbejárjuk egy kicsit a horkolás témakörét.

Mi az a horkolás?
A horkolás valójában egy tünet, ami akkor alakul ki, amikor a légutakban áramló levegő akadályba ütközik az alvás során. A felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre a jellegzetes horkoló hangot.

A horkolás egy stresszes állapot a szervezet számára, mivel nem zajlik kielégítően a levegőcsere. A légutak nyitvatartásával segíthetnek csökkenteni a horkolást a Patikatt.hu kínálatában kapható eszközök. De mit tehetünk még e kellemetlen tünet ellen?

Mi okozhat horkolást?
A horkolás kialakulásában nagyon gyakori ok a túlsúly vagy az elhízás, testsúlycsökkentéssel a panaszok is enyhülhetnek, vagy megszűnhetnek. A háton fekvés nem éppen jó egy horkoló embernek, inkább oldalt próbáljunk meg aludni. Ez a pozíció megakadályozza a nyelv és a garat hátracsúszását a légutakba.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás ellazíthatják az izmokat, és ez fokozhatja a horkolást. Ezért estefelé már kerüljük ezeket a szokásokat, jobb minőségű lesz az alvás. Súlyosabb esetekben akár orvosi kezelésre, sőt, műtétre is sor kerülhet. Ne vegyük félvállról a horkolást, mert ha krónikus és hosszan fennáll, szövődményekhez vezethet.

Milyen szövődményei lehetnek a horkolásnak?
A horkolás gyakori ébredéseket okozhat, amit nem is biztos, hogy észreveszünk. Másnap fáradtnak érezzük magunkat, azt tapasztaljuk, hogy nem volt pihentető az alvásunk. Ha ilyen tüneteket észlelünk, elkezdhetünk gyanakodni, hogy a horkolás az oka.

Az alvási apnoe a horkolás súlyosabb formája, ilyenkor a légutak teljesen elzáródnak, a beteg pillanatokig egyáltalán nem is lélegzik. Alvászavar, nappali álmosság lehet a következménye, valamint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Önmagában a krónikus horkolás is okozhat szív- és érrendszeri problémákat, valamint a nappali álmosság is lehet ennek az oka. Az ebből fakadóan esetlegesen bekövetkező balesetek, figyelmetlenségek is gyakorlatilag a horkoláshoz vezethetők vissza.

Milyen tényezők növelik a horkolás kockázatát?
Az életkor előrehaladtával a szövetek elvesztik feszességüket, ez is hozzájárulhat a horkolás kialakulásához. A terhesség során is gyakran megjelenik, különösen a harmadik trimeszterben. Az orrsövényferdülés és az orrpolip a panaszok súlyosságát is tudják fokozni, mert gátolt orrlégzést okoznak.

Intenzívebb lehet a horkolás egy késői vacsora után, mivel a garatizmok nagymértékben és a szokottnál hamarabb ellazulnak. A horkolás jelentkezhet időszakosan is, például, egy felső légúti megbetegedés során. Az allergiás nátha és az asztma is kétszeresére növelheti az esélyét.

A horkolás megelőzése a rizikófaktorok kizárásával lehetséges, kezeléséhez mindenképpen először az okot kell megtalálni. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online