Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kis túlzással kitehetjük a gödöllői pingpong-csarnokra a megtelt táblát

2023-10-25 12:45:13

A gödöllői sportbarátok közül bizonyára többen emlékeznek arra, hogy – több, korábbi próbálkozás után – a település vezetése a Szabadság térre, az egykori teniszpályák helyére álmodta meg a városi sportcsarnokot. Ez a beruházás anyagi forrás hiányában meghiúsult. Ugyanakkor lehetőség mutatkozott egy kosárlabda-csarnok építésére a VÜSZI Kft. Dózsa György úti székhelyének területén. Ezt, a máig meg nem valósult projektet azonban megelőzte a 2021 tavaszán átadott asztalitenisz-csarnok, ami önkormányzati tulajdonú földterületen létesült közel 260 millió forintból, tulajdonosa pedig a Gödöllői Sport Klub (GSK). A létesítmény üzemeltetését és hasznosítását a GSK és egy magánvállalkozás végzi, a sportszakmai munkát pedig Bartha Tibor, a GSK alelnöke, az asztalitenisz-szakosztály vezetője koordinálja. Vele beszélgettünk aktualitásokról, illetve a szeptember közepén elkezdődött NB III-as bajnoki idény kapcsán.

- Azzal együtt, hogy az asztalitenisz komoly hagyományokkal rendelkezik a városban, napjainkban kevés szó esik a sportágról, különös tekintettel a szakosztályban folyó szakmai munkáról. Tudatos a visszafogottság vagy rétegsportágról lévén szó, korlátozott az érdeklődés?
- Harmadik szezonunkat kezdtük az idén az új csarnokban. Kis túlzással kitehetjük a „MEGTELT” táblát, mert az élet igazolta az önálló otthon iránt támasztott igényünket, azaz: nagyon sokan járnak hozzánk pingpongozni. Az asztalitenisz szeretetét tovább örökítve, a szakosztály évente több mint 100 gyermek sportos életmódját támogatja az utánpótlásnevelési programjával. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk járó fiatalok egyensúlyt találjanak a sport és a tanulás terén egyaránt. A hétköznapok edzésein felül szinte minden hétvégén rendeztünk versenyeket, ahol barátok, családok, szülők és gyerekeik, amatőrök és profik mérkőzhettek meg egymással 8 éves kortól 85 éves korig. 2023-ban 2 alkalommal is vendégül láttuk az ország veterán sportolóit, ahol a 40 évnél idősebb korosztály képviselteti magát. Hagyományosan megrendeztük a városrészek közötti amatőr csapatbajnokságot. Ugyancsak mi adtunk otthont a városi asztalitenisz diákolimpiának és a megyei döntőnek, ahol sok gödöllői sportoló viselhette a sulis mezt és küzdhetett meg önmaga és az iskolája hírnevéért! Sokszor edzettek Gödöllőn a magyar felnőtt férfi válogatott tagjai, akik Malmöben szenzációs eredményt értek és a legjobb 8 közé jutottak. Így joggal mondhatjuk, hogy európai szintű felkészülésnek adhattunk otthont az európai színvonalú csarnokban. Nyáron a már hagyományos edzőtáborainkban nyolcvannál többen gyakorolhattak kicsik és nagyok. És még sorolhatnám…
Büszkék vagyunk arra, hogy minden korosztályt és minden tudásszinttel rendelkező játékost tudunk fogadni!

- Az elmúlt közel egy évtizedben a városvezetés – többek megdöbbenésére – kiemelt sportággá tette az asztaliteniszt, ami éves szinten 2 millió forintos anyagi támogatást jelentett. Idén viszont megszűnt ez a státusz, és „csak” 600 ezer forintos dotációt élvez a szakosztály. Értitek, sejtitek, tudjátok a döntés hátterét és okát?
- Amikor kiemelt sportág lettünk, akkor a jelentős tömegsport mellett az országban egyedülálló módon a felnőtt női és férfi csapataink is a legmagasabb osztályokban játszottak. Véleményem szerint az extraligás szereplés miatt a kiemelés szakmailag teljesen indokolt volt. Idővel azonban tudatos döntéssé vált, hogy stagnáló forrásainkat – a drága és viszonylag kevés játékost érintő „kirakat” csapatok finanszírozása helyett – inkább az alapműködésünkre, illetve a megépült csarnok fenntartására fordítottuk. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy esélyünk sem volt tartani a lépést a városban működő siker-szakosztályokkal, akik olimpiai résztvevőkkel, világbajnokokkal és helyezettekkel büszkélkedhetnek. Teljesen jogos, hogy mi nem tartozhatunk közéjük.

- A városi támogatás jelentős mérséklődése mire készteti a szakosztályt? Úgy is fogalmazhatok: ki láthatja a kárát ennek a forrásvesztésnek?
- A civil életben nagyvállalati környezetben dolgozó felsővezető vagyok, az asztalitenisz a hobbim, viszont a közösség érdekében kamatoztatom a tapasztalataim és kiváló emberekkel együttműködve, stábként tesszük a dolgunkat. Az infláció és az energiaárak kedvezőtlen alakulása sajnos ismert: ezek negatív hatása a sportot sem kíméli. Tudatos és konzervatív gazdálkodást folytató szakosztály vagyunk, így felkészültünk a kedvezőtlen hatások kezelésére. Miután a működésünk súlypontja az, hogy nagyon sokan sportolnak nálunk, így a sűrű fillér megbecsülésének elvét követjük, vagyis: az átlagos drágulást el nem érő részvételi díjjal, tagdíj korrekcióval és több verseny rendezésével, valamint a lehetséges együttműködések kihasználásával túllendülünk a támogatás csökkenésén.

- Ahogy figyeltem a csarnok elmúlt két és fél éves történetét, a versenysport mellett a tömegsport-rendezvények, amatőr versenyek egyaránt benépesítették a csarnokot. Mekkora az igény akár a gödöllői, akár a környékbeli lakosok körében a pingpongozás iránt?
- A nyitást követő első két évben teljes tudatossággal először a gyerekek szervezett foglalkozásainak szenteltük a csarnok kapacitásait és utána nyitottunk a szabadidő sport felé. Baráti körök, cégek egyéni pingpongozni vágyók jönnek szép számmal. A hobbiból, de a fejlődés szándékával érkező felnőtteknek október elején indítottuk hétfőn és szerdán az edzéseket, ahol edzői támogatással tudnak gyakorolni. Bizakodó vagyok, mivel a vártnál nagyobb az érdeklődés.


- Szeptember második felében elindult az NB III-as bajnokság. Hogyan sikerült a rajt?
- Egy szezon kihagyását követően tértünk vissza az NB III-ba, ahol mindjárt három rangadó várt ránk. Az első fordulóban pechesen 10-8-ra kikaptunk a Ceglédtől, akik a bajnokság esélyesei. Utána nagy csatában, de magabiztosan legyőztük 10-8-ra a Dabas csapatát, akik szintén a dobogóra pályáznak. Az elmúlt fordulóban – izgalmas csatában – sajnos veszítettünk 10-8-ra Vecsésen, úgy, hogy az egyik játékosunk pár napot előtte kórházban töltött, így nem volt top formában, ennek is köszönhető a vecsési győzelem… Ez a kezdés nagyon biztató, akár három győzelem is lehetett volna. Már most láthatja mindenki, hogy a középmezőny elejére esélyes csapat vagyunk.

- A felnőttek mellett, gondolom, a szakosztály életében fontos szerep jut az utánpótlás-nevelésnek, az új tehetségek felfedezésének is. Milyen módon toboroztok? Hol jelentkezhetnek azok, aki versenyszerűen szeretnék űzni ezt a sportágat Gödöllőn?
- A mozogni vágyó gyerekek heti 2 alkalommal, 4 turnusban látogathatják a Pingpong Sulit, a versenyezni vágyó fiataloknak heti 4 alkalommal 3 órás edzéseken van lehetőségük fejlődni. Modern csatornákat – úgy, mint közösségi oldalak, webes felületek – vetünk be a toborzásba, de használjuk a klasszikus, plakátos megoldásokat is. Nagyon sok kispingpongos hozza az osztálytársát, szóval, szerencsére van bőven gyerek, nem sok helyünk maradt szabadon. A csarnok nyitva tartásáról, a PingPong Suliról, a hobbisták számára biztosított asztalfoglalási lehetőségről az ide kattintva elérhető oldalon található további információ.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online