Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői vendéglátósokat is érinti, hogy januártól kedvezőbb lett a borravaló adózása

2025-01-10 18:11:30

Nem újkeletű dilemma, hogy a mára szinte valamennyi gödöllői vagy környékbeli étteremben és/vagy vendéglátó-ipari egységben alkalmazott szervizdíj megegyezik-e a borravaló fogalmával, illetve felszámítása esetén kell-e, illik-e további borravalót is adni. A vélemények többsége szerint a fogyasztónak (vendégnek) szükséges végiggondolni, hogy a felszámolt szervizdíjon felül kívánnak-e valakit jutalmazni borravalójukkal.

Érdemes tisztázni, hogy a szervizdíj (felszolgálási díj) a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, amit – elvileg – kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Ez az extra díj nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben. A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely – legfeljebb 15 százalékos mértékig – szabadon határozhatja meg, azonban köteles feltüntetni az étlapon, és egyéb tájékoztatási felületeken. A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan jelentős mértékben hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez.

A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás
, aminek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.

Némiképp bonyolítja a helyzetet, hogy adózási szempontból a borravaló adómentes bevétel, de csak bizonyos feltételekkel. Jó hír, hogy január 1-jétől még kedvezőbbek lettek a borravaló adózási szabályai.  Az új év első napjától ugyanis már nem csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a felszolgáló a vendégtől közvetlenül kapja.

Adómentes lett az a borravaló is, amit a vendéglátó egység üzemeltetője oszt szét dolgozóinak. Ehhez azonban olyan nyilvántartást kell vezetnie, amiből kiderül, kinek, mikor és mekkora összeget juttatott borravalóként, vagyis minden olyan adatot fel kell tüntetnie a nyilvántartásban, amivel a kifizetést igazolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Így tehát, ha a borravalót a vendég, a fogyasztó nem készpénzben, hanem bankkártyával, illetve azonnali átutalással fizeti, a dolgozó csak akkor kaphatja meg azt adómentesen, ha ezekről az összegekről a vendéglátóhely üzemeltetője egyértelmű nyilvántartást vezet – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hírportálunkhoz eljuttatott közleményében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online