Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Adatmentés professzionálisan: irány a felhő!

2024-03-28 10:51:56

Egy adatmentés manapság már nem csak az asztali számítógépen tárolt fájlok biztonságos tárolását takarja. Napjainkban a laptopokon, a tableteken és az okostelefonokon van a legtöbb olyan információ, kép, videó és dokumentum, melyet nem szeretnénk elveszíteni. Ezért nagyon fontos, hogy minden ilyen eszköz esetén meg legyen oldva a biztonsági másolatok kérdése.

Adatmentés telefonok és tabletek esetén
Míg sokan túlmisztifikálják, érdemes tudni, hogy az adatmentés folyamata nagyon egyszerű egy tablet vagy egy telefon esetén. iOS-nél kiváló megoldás az iCloud, míg az androidosoknak ott van a Google fiókokhoz kapcsolódó nagyszerű felhőalapú szolgáltatása, a Drive. Azért is jók ezek, mert a fiókunkba való bejelentkezést követően jellemzően automatikusan el is végzi az adatmentési folyamatot.

Ha soron kívüli biztonsági mentést akarunk készíteni, akkor is egyszerű dolgunk van. Androidnál csak össze kell kötnünk az okostelefonunkat vagy tabletünket a számítógépünkkel, majd szimplán át kell másolnunk az adatainkat a fájlkezelőben. Az iOS esetén ugyanezt a folyamatot az iTunesból indíthatjuk. Ekkor a teljes eszközünkről (annak aktuális állapotáról) készít a rendszer egyetlen fájlt a merevlemezre.

Ha biztosra akarunk menni, akkor az automatizmust, és időnként a manuális mentéseket is használjuk. Biztos, ami biztos.

Biztonságos az adatainkat a felhőben tárolni?
Sokan még a régi „iskolát” követik: azaz veszünk egy fizikai tárolóegységet, amire rá tudjuk menteni az adataidat. Ha ez megvan, betesszük a fiókba, és készen is vagyunk. Az igazat megvallva ez is jobb, mint a semmi, de közel sem annyira hatékony megoldás, mint például egy felhőalapú megoldás.

Ha rendszeresen szeretnénk biztonsági másolatokat készíteni, akkor sokat kell mozgatni a külső tárolót, pl.: merevlemezt, ami sérülékeny. Épp ezért nem is életszerű, hogy a sokat utazók folyamtosan maguknál tartsanak egy HDD-t, amire mindig kimásolják az aktuális frissítéseket. Ha véletlenül megsérül, akkor az összes fontos adatunk elveszhet, akár több hónapnyi munkánkkal, vagy magánéleti pillanatainkkal együtt.

Ezeket végiggondolva, kiváló alternatíva lehet egy felhőalapú tárolási mód. Ráadásul, már egy kisebb havidíjért is vannak olyan szolgáltatók, akik automatizált biztonsági mentést is garantálnak egy távoli szerverre.

Míg egy fizikai tároló esetén sajnos ott van a sérülésveszély, a rongálás lehetősége, sőt a lopás is, addig egy online szolgáltatás esetén ilyenről szó sincs. Annyi dolgunk van, hogy előfizetünk egy felhőalapú megoldásra, majd kiélvezzük minden előnyét.


Milyen felhőalapú megoldást érdemes választanunk?
Nem kell mindenképp a legjobb és legdrágább szolgáltatást keresnünk. Mindig arra törekedjünk a választás során, hogy a számunkra legmegfelelőbb mellett döntsünk.

Fontos szempont a tárhely mérete, melynek elégnek kell lennie a rendszeres adatmentésekhez. Emellett a le- és feltöltési sebesség is lényeges, mely meghatározza, hogy mennyi ideig fog tartani egy biztonsági másolat elkészítése, vagy annak visszatöltése. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online