Vissza normál nézetbe Nyomtatás

9 gyakori tévhit a lézeres látásjavítással kapcsolatban

2024-03-13 11:11:18

Nem könnyű eligazodni az a sok-sok információ között, különösen ha olyan fontos döntést tervezünk meghozni, mint amilyen a lézeres látásjavítás. Számos tévhit kering a neten, amelyek akár el is tántoríthatják a rosszul látókat a kezeléstől, amely valódi megoldást jelenthetne a problémájukra. Hogy minél kevesebben mondjanak le a lézeres szemműtétről a sok tévhit miatt, íme kilenc gyakori hamis állítás, amelynek nem érdemes bedőlni.

Sokan vágynak arra, hogy újra élesen lássanak szemüveg és kontaktlencse nélkül is. Nem is csoda, hisz a szemüveget nem tudják folyamatosan viselni, a kontaktlencse pedig gyakran okozhat csúnya gyulladásokat. Az ő életüket egyértelműen a lézeres szemműtét változtathatná meg gyökeresen, ám vannak, akiket a köztudatban élő és a neten keringő tévhitek tartanak távol a megoldástól. Ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik állítások igazak és melyikek hamisak a lézeres látásjavítás témakörében.

1. tévhit: „A lézeres műtét után visszaromlik a szem”
A lézeres látásjavításnak vannak alapvető szabályai. Az egyik ilyen például az, hogy 18 éves kor alatt nem ajánlják az orvosok, hisz ennyire fiatal korban még sokat változhat a szem. Ennél idősebb korban, ha nem rendellenes sebgyógyulási reakcióval rendelkezik a páciens, akkor a lézerkezelés során létrehozott dioptriaváltozás valóban tartós.  Aki pedig pont elhatározta magát, az bátran jelentkezzen be a Focus Medicalhoz alkalmassági vizsgálatra, mert az ottani szakorvosok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden olyan tényezőt felderítsenek, amely esetlegesen negatívan befolyásolhatná a lézeres szemműtét eredményét.

2. tévhit: „Szemtengelyferdülés esetén nem végezhető el a műtét”
Először is le kell szögezni, hogy a „szemtengelyferdülés” nem egyenlő a kancsalsággal, az orvosi neve pedig az, hogy asztigmia. Az asztigmiát az okozza, ha a szaruhártya vagy a szemlencse szabályos gömb helyett ellipszoid, hordó vagy tojásdad alakú, és a tévhittel ellentétben igenis műthető lézerrel.

3. tévhit: „A lézeres szemműtét fájdalmas”
Mivel az egész testünket behálózzák a fájdalomreceptorok, érthető, hogy sokan feltételezik azt, hogy a lézeres szemműtét fájdalmas, azonban ez nem igaz. A műtét előtt ugyanis minden esetben érzéstelenítő szemcseppet kapnak a páciensek, ami megakadályozza  fájdalomérzet kialakulását.

4. tévhit: „Sok időt vesz igénybe a beavatkozás”
Az állami kórházak hosszú várólistáihoz, a folyosón ücsörgéshez és a napokig tartó bennfekvéshez szokott emberek nem is tudják elhinni első hallásra, hogy a lézeres szemműtét mindössze pár percig tart. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a Focus Medicalnal egy előre egyeztetett időpontban, folyosói várakozás nélkül, szép és kényelmes környezetben végzik el kedves és tapasztalt orvosok a kezeléseket.

5. tévhit: „Hosszú a felépülési idő”
Teljesen érthető, hogy senki sem szeretne hosszú időre kiesni a munkából vagy lábadozással tölteni a szabadnapjait. A jó hír az, hogy aki a lézeres látásjavítás modernebb módszereit választja, az akár másnap, vagy pár nap múlva már munkába is állhat, sőt, akár vezethet is - persze csak a műtét másnapján esedékes, első kontroll után.

6. tévhit: „A biztonság kedvéért szemüveget kell viselni a lézeres szemműtét után, a gyógyulási idő végéig”
Mivel a lézeres látásjavításnak pont az a lényege, hogy ne kelljen se szemüveget, se kontaktlencsét hordani, furcsa lenne, ha szemüveget kellene viselni a műtét után. Valójában az újabb típusú kezelések után akár azonnal megtapasztalható a látásjavulás, és hazaérve bátran el is lehet tenni a szemüveget az emlékgyűjtős dobozba.


7. tévhit: „A lézeres szemműtéten átesetteknek életük végéig szemcseppet vagy műkönnyet kell használni”
Igaz, hogy a lézeres szemműtétet követő pár hétben alkalmazni kell a szakorvos által felírt szemcseppet és műkönnyet, de ez nem jelenti azt, hogy örök időkig használni kell őket, az a pár hét pedig megéri, ha a látásunkról van szó.

8. tévhit: „Lézeres látásjavítás után évekig napszemüveget kell viselni”
Ennek a tévhitnek valóban van némi igazságtartalma, hisz a kezelés típusától függően két hónapig vagy fél évig valóban (megfelelő UV-védelemmel ellátott) napszemüveget kell hordani. Aki pedig a továbbiakban is napszemüveget hord télen-nyáron, annak már nem a műtét az oka.

9. tévhit: „Aki olvasószemüveget hord, azon nem segít a lézeres szemműtét”
Ez is hatalmas tévhit, hisz bizonyos klinikákon (például a híres Focus Medicalnál) már elérhető az olvasószemüveg-kezelés, amely pont erre való. A kezelés lényege, hogy míg a domináns szemet nullára, a másikat mínuszos dioptriára korrigálja a lézer a megfelelő eredmény elérésének érdekében. Persze, az agynak szüksége van pár napra, hogy megszokja az új felállást, de mindössze 3-4 nap alatt össze tudja illeszteni a két képet úgy, hogy jól lássunk közelre, távolra és közepes távolságra is. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online