Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kiss Gergely felfelé ívelő pályára állította a nulláról indult gödöllői vízilabdát

2023-12-12 18:09:14

Két évet sem kellett várni a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda hivatalos átadásához képest, hogy felnőtt vízilabda-csapatért szoríthassanak a helybéliek. A MATE-GEAC-MSA (MGM) néven az országos bajnokság 2. osztályában szereplő formáció az 5 együttest számláló B jelű csoportban veretlenül végzett az élen, ezáltal Petlyánszki Péter tanítványai készülhetnek a legjobb nyolc együttest tömörítő középszakasz felsőházi küzdelmeire. A debütáló csapat sikere kapcsán beszélgettünk Kiss Gergellyel, a MATE-Gödöllői EAC férfi vízilabda-szakosztályának vezetőjével.

- Ha emlékeim nem csalnak, javában tartott az uszoda építése, amikor arról lehetett hallani: ha elkészül a beruházás és beindul a sportélet az impozáns létesítményben, nem lehet kétséges, hogy a szomszédos Szadán élő háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Kiss Gergely kezébe kell adni a férfi vízilabda-szakosztály megszervezését. Mikor és kitől jött a hivatalos felkérés erre a feladatra?
- Közel 20 éve, 2004 óta szerettem volna a vízilabdát meghonosítani ebben a kistérségben. Tárgyaltam polgármesterekkel, uszoda- és iskolaigazgatókkal, végül 2005-ben indult Kistarcsán a Kiss Gergő Pólósuli, amely ma VUK Kistarcsa néven működik. Ezt követően, 2012-ben, a városi uszoda terveinél voltam szakmai projektvezető, majd az állami uszoda tervezési időszakában egy ideig a tanácsadó testület tagjaként folytam bele az előkészítésbe. A következő időszak főként azzal telt, hogy építeni kezdtem a saját kettős életpálya modell koncepciómat, hogy a megnyíló uszodában elindulhasson a vízilabda. Óvodákkal, iskolákkal egyeztettem, majd az egyetemmel kezdtük el építeni a kapcsolatot, amikor kiderült, hogy a MATE tulajdonába kerül az uszoda. Ekkor kért fel rektor úr, hogy vállaljam el a MATE-GEAC keretein belül a vízilabda szakosztály ki- és felépítését. Ennek fontos eleme, hogy a terveimet továbbfejlesztve, egyesületünkkel építjük a kettős életpálya modellt, amely részeként szeretném 5-6 éves kortól a sportolói ösztöndíjban részesülő egyetemista vízilabdás fiúkig kinevelni a sportágat választó játékosokat, mi több, céges partnereinkkel a munka világáig és/vagy a profi vízilabdás karrierig segíteni őket!

- Gyanítom, nem sok olyan szakember van a vízilabdás berkekben, aki a nulláról kellett, hogy felépítse a gödöllői rendszerét a férfi vonalnak. Kikre támaszkodhattál és kiktől kértél tanácsot a kihívás teljesítéséhez?
- Nem véletlen, hogy a sport szakjogász másoddiplomás képzésben a vízilabda klubmodellekről írtam szakdolgozatot, érdekel a téma. Szakmai vezetőnek Godova Gábort kértem fel, aki nevelő- és felnőtt edzőm is volt, óriási tapasztalata van az U10 korosztálytól az olimpiai szintig. Másrészt, egyesületünk vezetése is támaszt nyújt a harmonikus közös munkában.

- Utánpótlás szinten csupán néhány hónap kellett, hogy elkezdődhessen a szakmai munka. A felnőtt csapat ütőképes játékoskerete szűk két éven belül valósult meg. Mivel a saját nevelésű srácokra nem számíthattál, hogyan toboroztad össze a legénységet és edzőjüket, a komoly vízilabdás szakmai múlttal rendelkező Petlyánszki Pétert?
- Peti tavaly besegített, amikor új edzőre lett szükségünk. Ezt követően a formálódó felnőtt gárdánál is megkezdte a munkát, ami idén nyártól kapcsolt magasabb fokozatba: az egyetemi és főiskolai bajnokság (MEFOB) mellett az OB 2-es indulással, valamint az első ízben megszervezett Universitas Strandvízilabda Ligában (USL) történő szerepléssel. A rám jellemző kitartással tárgyaltam másfél tucatnyi klubbal, ahol a szabadon igazolható játékosokat a szakvezetők kifejezett engedélyével megkerestem és így kialakult egy 25 fős mag, amelynek döntő többsége MATE-hallgató vagy kistérségünkhöz kötődik.


- Mielőtt rátérnénk a csapat eddigi szereplésének értékelésére, érdemes tisztázni, hogy mit jelent az MGM rövidítés. Az első két betűt nem nehéz kisilabizálni, de a második M-betű némi magyarázatra szorul.
- A Modern Sportakadémia SE (MSA) 2013-ban alapított budapesti sportegyesület, melynek elnökeként szerződtem a MATE-GEAC-cal a férfi vízilabda szakosztály beindítására. Így alakult ki a MATE-GEAC-MSA, amiből a kezdőbetűket összeolvasva adódik az MGM.

- Az OB 2-es gödöllői csapat veretlenül lett első a csoportjában és készülhet a középszakasz küzdelmeire, ahol minden bizonnyal nagyobb ellenállásba ütközik majd. Mi a srácok elé kitűzött cél ebben a bajnoki idényben?
- Az már eldőlt, hogy a 21 csapatos mezőnyben a legjobb nyolcban végez a gödöllői csapat. A fiúk komoly sikerre készülnek, én pedig igyekszem a maximalizmusomat nem rájuk tolni teherként, ezért én az első hat hely valamelyikével már nem lennék csalódott. Ha pedig valami csillogna is a nyakukban, az egyenesen szuper volna újonc csapatként!

- Egy korábbi interjúban dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora úgy fogalmazott: minden feltételt szívesen biztosítanak a közös siker érdekében, ami idővel akár egy OB I-es gödöllői elitcsapat versenyeztetése is lehet. Mai szemmel nézve, mekkora ennek a realitása?
- „Sajnos” a maximalizmusunkban nagyon hasonlítunk egymásra Gyuricza Csaba rektor úrral. A sportszakmai feltételek mellett azonban ez anyagi kérdés is. Tiszta szívvel küzdő, rátermett játékosok nélkül nincs első osztályú csapat, de mielőtt a pénzről beszélünk, vár ránk egy nagy és egy óriási feladat: megnyerni egyszer az OB 2-t és aztán egy szép napon az OB 1/B-ből feljutni a profik közé! Ha minden álomszerűen alakulna, akkor ez 4-6 év, jó esetben pedig várhatóan 6-10 szezon. Addig is várjuk a gödöllőieket és környéken élőket meccseinkre, hogy buzdítsák a csapatot és részesei legyenek a folyamatnak! Jelszó: HAJRÁ MGM!

- Felmenő rendszerű utánpótlás-háttér nélkül szinte elérhetetlen a tartós eredményesség. Hol tart az MGM ebben a folyamatban? Vártok-e és milyen korosztályból jelentkezőket a szakosztályba?
- Januárra szervezünk 6-9 éveseknek toborzót. Létszámban egyébként jól állunk a 10-14 éves bajnoki korosztályokban. Két év alatt a fiú mezőnyben korosztályonként szereplő 35-55 csapatból feltornáztuk magunkat a középmezőny különböző szintjeire. Mi több, U12-es és U 13-as korosztályban összesen négy játékosunk kapott meghívót az Északi Régió csapatába.


- Többek számára furcsának tűnhet, de – annak ellenére, hogy egykoron a világ legjobb játékosai között tartottak számon – edzői feladatot nem vállalsz a szakosztálynál. Végleges-e ez a döntésed, vagy – ha a menedzselési teendők engedik – egyszer lesz olyan csapat, amelynek edzőként átadod a tudásod?
- Alkalmanként tartok edzést a fiúknak, ha az edzőim megkérnek néhány speciális feladatra, viszont a maximalizmusom miatt szerintem már nem lennék az élők sorában edzőként…

- Három lány édesapja vagy. Ha a legkisebb, aki most 7 éves, fiúnak születik, az MGM-nél kezdené el a sportág alapjainak megismerését?
- Igen, de így is megoldjuk: a MATE-GEAC női szakosztályában a lányoknál edz és atlétikára is jár.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online