Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ki nyerné a választást mostanság a gödöllői központú körzetben?

2021-10-22 15:21:31

Jelenlegi állás szerint a Fidesz szűk többséget szerezne a következő Országgyűlésben. Az ellenzéknek százötvenezer Fidesz-szavazót (minden tizenhetediket) kell elhódítania ahhoz, hogy stabil többséget szerezzen. Mindez Sanyó Ádám adatelemző szabadeuropa.hu oldalnak adott, október 20-án nyilvánosságra hozott interjújából derül ki.

Kíváncsiak voltunk, hogy a választási előrejelzések készítésével 2015 óta foglalkozó civil aktivista miként látja gödöllői központú, Pest megyei 6-os számú választókerület mandátumának sorsát. Ez főként azért volt számunkra érdekes, mert Ádám szerint az öt LMP-s ellenzéki jelölt közül kettő nyerhet. De melyik kettő?

Az egyik favorit Csárdi Antal, aki a Budapest 1-es választókerültben múlhatja felül kormánypárti riválisát. Elemzőnk szerint ez a körzet a 20 legerősebb ellenzéki körzet egyike. És a történet innen válik érdekessé.

A gödöllői központú Pest megye 6-os számú választókerület a 35-40. legerősebb ellenzéki körzet között van, ami azt jelentheti, hogy ha nem erősödik a Fidesz 3%-nál többet országosan, akkor az ellenzéki jelölt várhatóan nyerni fog 2022-ben. Ádám megjegyezte: ha most vasárnap lenne a választás, akkor nyerne.
Fontos kiegészítés, hogy a Pest megye 6-os választókerület várhatóan azok közé a körzetek közé tartozik majd, ahol az ellenzék valamivel jobban szerepelhet, döntően abból kifolyólag, hogy több a városban élő szavazó, akik a 2019-es októberi önkormányzati győzelem óta nagyobb arányban kezdtek az ellenzék felé húzni. Persze, kérdés, hogy ez 2022-ben is így marad-e, de jelenleg jók az ellenzék esélyei.


Az előválasztáson Márki-Zay Péter sikere növelte az esélyét, hogy fiatal, korábban inaktív vagy bizonytalan szavazók is szavazzanak az ellenzéki közös jelöltekre. Ez javítja az ellenzék győzelmi esélyeit 2022-ben a városias körzetekben, ezáltal a gödöllőiben is. Várható, hogy ezt a feltételezést a novemberi közvélemény-kutatások is meg fogják erősíteni.

- Fontos hangsúlyozni, hogy a választókerületi becslések az elmúlt három választás (2018-as országgyűlési, 2019-es EP és 2019-es önkormányzati választások) adatai alapján készültek, és mivel az elmúlt két évben érdemben változhatott a pártok támogatottsága, ezért célszerű óvatosan kezelni a becsléseket. Az előválasztás előtti állapotokat figyelembe véve, azt tudjuk, hogy az ellenzéki bázis nagyjából azonos nagyságú a Fidesz szavazóinak számával, így a Fidesz megnyerné a következő választást, elsősorban a választókerületek aránytalan kialakítása miatt – zárta elemző gondolatait Sanyó Ádám.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online