Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Pegasus-ügy: kiszakadt Gémesiből a hosszú évek óta gyűlő rengeteg sérelem

2021-08-25 11:24:09

Fedor Gábor • Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát szellőztette meg egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. A július 18-án a köztudatba került, azóta sokak által sokszor hivatkozott, „lehallgatási listán” szerepelt a gödöllői polgármester, Gémesi György telefonszáma is szerepelt. Az ügy kirobbanásának hátteréről, valamint a Gémesi Györgyre vonatkozó részletekről Panyi Szabolcsot (felső képen), a Direkt36 oknyomozó újságíróját, a botrány egyik kirobbantóját kérdeztük.

- A birtokotokba került magyarországi listán csak telefonszámok voltak, vagy ezekhez hozzárendelve nevek is?
- A kiszivárgott adatbázisban, amit a párizsi székhelyű Forbidden Stories újságíró-csapat és az Amnesty International Security Lab szerzett meg, nevek eredetileg nem szerepeltek, csak telefonszámok. Az újságírói munka egy jó része ezért a számok tulajdonosainak megtalálásáról szólt.

- Ebben az esetben adódik a kérdés: kik és milyen módszerrel azonosították be a telefonszámokhoz tartozó neveket?

- A Forbidden Stories még 16 szerkesztőséget kért meg, hogy segítsenek a számok feldolgozásában. A magyar telefonszámok felderítésén, a Forbidden Stories mellett – többek közt – a Süddeutsche Zeitung kezdett el dolgozni, ők keresték meg a Direkt36-ot is. Nem tudom pontosan, de vagy a francia, vagy a német kollégák azonosították be először, hogy, például, az én telefonszámom is szerepel a listán. De Gémesi György telefonszámát is ők találták meg, mi pedig utólag lecsekkoltuk, hogy valóban ő használja még azt a számot.
A telefonszámok tulajdonosainak beazonosítására többféle módszert használt az újságíró-csapat: elsősorban mobilszolgáltatók tudakozóit. Ezen kívül, úgynevezett, kereskedelmi adatbázisokat, mivel a szolgáltatók bizonyos esetekben a felhasználók adatait eladják marketingcélokra másoknak. Néztük azt is, hogy a telefonszámok csatolva vannak-e közösségi médiás profilokhoz (Facebook) vagy üzenetküldő applikációkhoz (például: Viber, Signal, WhatsApp), illetve az újságírók saját és más kollégáik kontaktlistáját is összevetették a kiszivárgott adatbázissal. Mások mellett, Gémesi számát így tudtuk megerősíttetni a magunk kontaktlistája alapján, mivel ő egy elég ismert közszereplő, így nekünk is megvolt az ő telefonszáma. Tehát, ez egy hosszadalmas folyamat, és nem is sikerült minden számot beazonosítani. Már csak azért sem, mert sok szám titkosított, vagy nincs kapcsolva semmilyen közösségi médiás profilhoz.

- A több száz számot tartalmazó listáról mindössze néhány, közismertebb név került nyilvánosságra. Van annak konkrét oka, hogy miért pont ezeket a személyeket ismerhettük meg érintettként?
- A Forbidden Stories arra jött létre, hogy a meggyilkolt újságírók – például, a Máltán meggyilkolt, autóbombával felrobbantott Daphne Caruana Galizia – által feltárt történeteket befejezze, illetve újságírók biztonságával kapcsolatos témákra helyezze a hangsúlyt. Ők hozták meg a döntést, hogy az izraeli kémszoftverrel való visszaéléseket feltáró Pegasus Projekt az első napon az újságírók, illetve a jogvédők megfigyelésére fókuszáljon. Tehát, a legelső cikkek róluk szóltak. Magyarország esetében ez négy újságírót, egy fotóst, egy aktivistát és két médiatulajdonost, illetve környezetüket jelentette. Ezután következtek a különféle országok ellenzéki politikusai, kormány- és államfők, ügyvédek.
A magyar listán egyelőre Gémesi, illetve az ő pártjából Gyenes Szilárd volt az a két ellenzéki politikus, akit be tudtunk azonosítani. Érdekes, hogy más ellenzéki politikust nem találtunk. Mi sem tudjuk az okát, csak tippelni tudunk. Például, hogy mentelmi joggal rendelkező politikust (országgyűlési képviselő) talán túl durva lett volna megfigyelni, márpedig a 2018-2019-es időszak ellenzéki vezetői jórészt mind parlamenti képviselők is voltak. Befolyásolhatta a megfigyeltek kiválasztását az is, hogy az ellenzék eleve annyira erőtlen volt, hogy nem jelentett igazi fenyegetést, ezért nem volt sok értelme őket megfigyelni. Simicska Lajos és Varga Zoltán médiatulajdonosoktól talán jobban tartottak, az ellenük irányult kormányzati kampány is mutatja ezt. De ezek tényleg csak tippek.
Azonban, mivel még sok tucatnyi beazonosítatlan szám maradt, megbújhatnak köztük más érdekes nevek is. A lista nagy részét viszont a közéletben nem ismert nevek tették ki. Mivel szorított az idő és hatalmas volt az anyag, velük nem tudtunk igazán érdemben foglalkozni. Azokra az esetekre fókuszáltunk, ahol nagyon erős volt a gyanú, hogy a terrorizmus és a szervezett bűnözés felderítésére engedélyezett Pegasus-kémszoftver használatával visszaéltek olyan célpontok ellen, akik esetében egyik gyanú sem tűnik hihetőnek. Ilyen, például, a gödöllői polgármester is.

- Nem igazán meghatározó ellenzéki pártpolitikusként ennyire fajsúlyos és veszélyes lett volna Gémesi György személye vagy ténykedése?
- Egyértelmű választ erre sem lehet adni, de volt egy másik mintázat, miszerint: a célpontok egy része valahogy szúrhatta a belügy, belügyi szervek szemét. Gémesi 2018 őszi megfigyelése idején, például, a Zöld Híd-ügyben a BM alá tartozó Katasztrófavédelem vette át a cég irányítását állami beavatkozással, és Kontrát Károly belügyi államtitkár volt az egyik ügygazda kormányzati oldalról. A titkos megfigyeléseket végző szervek jó részét, így a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, vagy éppen az Alkotmányvédelmi Hivatalt is ugyanez a belügyi tárca felügyeli.

- Miként reagált Gémesi György, amikor megkerestétek, hogy vélhetően megfigyelték a telefonján keresztül?
- A polgármester felháborodottan fogadta a hírt, amikor elmagyaráztam neki, hogy gyanúnk szerint egy ennyire invazív, durva kiberfegyverrel figyelhették meg.

Gémesi György ennek ellenére nem lepődött meg, sőt,


hosszan sorolni kezdte korábbi élményeit, hogyan szivárogtak ki folyamatosan a telefonban vagy zárt körben elhangzott információk, illetve felidézte, hogy 2018 karácsonya körül hogyan törtek be hozzá, fiához, majd pár hét múlva a szomszédban lakó lányához is, és hogy politikai motivációt sejt amögött is. Gémesi segített megerősíteni a kiszivárgott listán szintén szereplő Weingartner Balázs volt államtitkár telefonszámát is, és elmondta, hogy életszerűnek tartja, hogy a kettejük közt korábban meglévő korrekt munkakapcsolat miatt a Fidesz-kormány még az egyik saját emberét is megfigyeltethette. Weingartner volt ugyanis az a személy, aki egy időben tárgyalt a Zöld Híd finanszírozásáról és hagyott jóvá pénzt a Gémesi vezette társulásnak.

- Hogyan került a képbe, Gémesi korábbi helyettese, párttársa, a Zöld Híd Kft. egykori ügyvezetője, Gyenes Szilárd?
- Volt még két másik telefonszám is ami, gyanúnk szerint kapcsolódott valahogy Gémesi megfigyeléséhez, de nem tudtuk, hogyan. Az egyikhez közösségi médiás profilregisztráció alapján először egy fiatal fiút kapcsoltunk, akinek Gyenes a családneve. Gémesitől tudtuk meg, hogy ő közeli szövetségesének, párttársának, a Zöld Híd Kft. korábbi ügyvezetőjének, Gyenes Szilárdnak a fia. A másik telefonszámról pedig ezután kiderült, hogy az valójában egy hibásan beütött szám, ami egy számjegyben – hármas helyett nyolcas – tér el Gyenes Szilárdétól.
Ezekből a számokból így már könnyen össze tudtuk rakni, hogy tényleg a Zöld Híd-ügy lehetett Gémesi megfigyelésének fő oka. Gyenes Szilárddal telefonon beszéltem és közöltem vele a hírt, illetve egyeztettem vele a telefonszámokat. Gyenes eléggé megdöbbent, főleg azon, hogy véletlenül vagy amatőrizmusból még a családtagjait is megfigyelhették. Ennek az az oka, hogy az egész családja az ő nevére regisztrált telefonszámokat használja, így – például – azt, amivel a fia regisztrált egy applikációra, valójában az édesanya kezeli a mindennapokban. Akik tehát ezt a telefonszámot beütötték célpontként a Pegasusszal való megfigyeléshez, mivel Gyenes Szilárd nevén van a telefon-előfizetés, valószínűleg azt hihették, majd őt fogják lehallgatni.


- Mit tudsz arról, hogy saját, személyes érintettsége miatt állt ki a nyilvánosság elé Gémesi, és beszélt az ügy hátteréről, vagy egyfajta politikai megfontolásból tette ezt?
-
Mikor először találkoztam Gémesivel, és elmondtam neki, hogy ellenzéki politikusok esetleges megfigyeléséről és durvább eszközökkel való vegzálásáról akarom kérdezni, mintha kiszakadt volna belőle a hosszú évek óta gyűlő rengeteg sérelem. Én nem mélyedtem el korábban a gödöllői politikában, ezért nem is tudnám a helyi csatározásokat megítélni, de azt látom, hogy elég durvák. Az interjúnk során pedig azt éreztem, hogy Gémesit őszintén felháborította és emberileg teljesen érthetően megviselte csomó minden, különösen a gyerekeinél történt betörések, amik szerinte összefüggnek azzal, hogy valakik folyamatosan megfigyelték a mozgását. Azon túl, hogy Gémesi igazságérzetét mélyen sértették a vele és a családjával történtek, szerintem tapasztalt politikusként azt is látja, hogy a nyilvánosság jelentheti talán az egyetlen védelmet. Magyarul: ha nyilvánosság elé áll azzal, hogyan zaklatták éveken át és figyelhették meg, talán legközelebb már nem mernek vele szemben ilyen durva eszközöket bevetni.
Gémesi egyébként már évekkel ezelőtt beszélt arról egy ATV-s interjúban, hogy szerinte lehallgatja őt és más polgármestereket is a magyar titkosszolgálat. Vagyis: ő sosem hallgatott erről, inkább mi, újságírók nem figyeltünk oda eléggé ezekre a kijelentésekre. Önkritikusan is mondom, hogy a magyar média sajnos eléggé csak Budapestre és a nagypolitikai ügyekre fókuszál, miközben ez a mostani Pegasus-sztori is mutatja, hogy egy Mexikótól Indiáig érő, világszintű megfigyelési botránynak akár gödöllői szála is lehet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online