Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem tűnik idegölőnek a gödöllői röplabdások következő bajnoki szezonja

2020-06-16 11:06:26

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) illetékesei által elkészített és az elnökségi tagok részéről jóváhagyott versenykiírás szerint május 29-én lejárt az élvonalban érdekelt csapatok számára biztosított nevezési határidő a 2020/2021-es bajnoki idényre. A határidőig az Extraligában nyolc (Kaposvár, Vasas, Békéscsaba, UTE, MTK, Nyíregyháza, Balatonfüred, Diósgyőri VTK), az NB I. Ligában hét (Jászberény, TFSE, Budaörs, Gödöllő, Debreceni Eötvös DSE Derecske, Székesfehérvári MÁV Előre, Pécsi Tudományegyetem-PEAC) klub jelezte indulási szándékát.

A városunk formációját is tömörítő mezőnyben a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett, majd helyezések megállapítása nélkül befejezettnek nyilvánított 2019/2020-as bajnoki szezonból további négy csapat maradt (Budaörs, TFSE, MÁV Előre, Debrecen), hozzájuk az Extraligát nem vállaló Jászberény és az NB II-es élgárda, a Pécs csatlakozott. Ha az NB I. Liga indulóinak száma nem egészül ki nyolcadik taggal, akkor az már most kijelenthető, hogy nem lesz egyenesági kieső az NB I-ből az évad végén, a hetedik helyezett pedig osztályozón vívhatja ki a bennmaradást.

A versenykiírás – mások mellett – szabályozza, hogy a felnőtt csapatok mellett milyen korosztályokban kötelező utánpótlás-egységeket indítani. A felsorolásban a junior (U21), az ifjúsági (U19), a serdülő (U17), a gyermek (U15) és a mini (U13) korcsoportok szerepelnek. Előírás az is, hogy az NB I Ligában a bajnoki mérkőzéseken négy magyar állampolgársággal és magyar eredeti szövetséggel rendelkező játékosnak mindig a pályán kell lennie.
A 3-0, vagy 3-1 arányú győzelemért három pont jár, a 3-2 arányú siker kettő, míg a 3-2 arányú vereség egy pontot ér.

Ami a bajnokság lebonyolítását illeti, az NB I Liga alapszakaszában két fordulót (oda-visszavágó) játszanak le a csapatok (jelen állás szerint ez 12 mérkőzés). Ezt követi a rájátszás (negyeddöntők), ahol az alapszakasz után az első négy helyen végző csapat kiemelt, vagyis: ellenfelet választhat magának az 5-8. helyen végzők közül. Jelen esetben az alapszakasz-győztesnek nem jut ellenfél, a másik három (2-4. hely) a rangsor szerinti sorrendben dönthet, hogy kivel kívánja megvívni az egyik fél harmadik sikeréig tartó negyeddöntős párharcot. Az első mérkőzés pályaválasztója az alapszakaszban kisebb helyezési számmal végzett csapat.
A negyeddöntők győztesei az elődöntőben, vesztesei pedig az 5-8. helykért folytatják a rájátszást, hogy kialakuljanak a három nyert meccsig tartó helyosztó-ütközetek. A döntőben diadalmaskodó csapat jogot szerez arra, hogy a 2021/2022-es bajnoki idényben az Extraligában induljon.


A Gödöllői RC esetében feltétlenül szólni kell arról, hogy melyik terem jelenti majd a hazai pályát az ősszel induló pontvadászat folyamán. Emlékezetes, hogy az elmúlt szezonban városunk hatosa az egyetemi csarnok folyamatos beázása, valamint az ezen kívül szóba jöhető helyi létesítményekben az NB I-es mérkőzésrendezési feltételeknek nem elégséges körülmények miatt rendszeresen a fővárosban (Tungsram-csarnok, városmajori MTK-csarnok) kényszerült fogadni riválisait.

Jó esély mutatkozik arra, hogy ez megváltozzon, hiszen Barta László érdeklődésünkre elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a teremgondok megoldása érdekében, és reméli, hogy a gödöllői röplabdás lányoknak szurkolók a város határain belül láthatják majd a hazai összecsapásokat. A klubelnök hozzáfűzte: mivel a következő bajnoki idény sajátossága, hogy nem lesz automatikus kieső az NB I. Ligából, a kialakult nyugodt helyzet kiváló lehetőséget kínál a zömében saját nevelésű fiatal játékosok rutinszerzést is célzó csapatba építésére.
Fotó forrása: grcvolley.hu

Frissítés!
Június 18-án az MRSZ elnöksége módosította a versenykiírást. Az új rendelkezések szerint az NB I. Liga alapszakaszában 1-3. helyen végzett csapatok mindegyike rendez egy három-mérkőzéses tornát (az alapszakaszban szerzett eredményeiket nem viszik magukkal). A tornák összesített eredménye alapján győztes csapat a 2021/2022. évi Extraligában jogosult indulni.
Az alapszakaszban 4-7. helyen végzett csapatok újabb két fordulót játszanak (oda-visszavágó). Az alapszakaszban szerzett eredményeiket nem viszik magukkal. A két forduló alapján 7. helyen végzett csapat osztályozót játszhat a Női Nemzeti Bajnokság II. osztályának megfelelő helyezettjével.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online