Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem mindegy, milyen gyeptrágyát használunk

2024-09-24 11:18:15

A gyepműtrágyák csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve, hogy milyen arányban van bennük nitrogén, foszfor és kálium. Amennyiben online rendelünk ilyen termékeket, akkor az adatlapjukon lehet megtalálni ezt az információt.

Ha egy 19-5-23 számhármassal rendelkező gyepműtrágya megvásárlására készülünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy abban 19 egységnyi nitrogén, 5 egységnyi foszfor, valamint 23 egységnyi kálium van. Előfordul, hogy további számot is találunk a műtrágyán, ez jellemzően a magnéziumra vonatkozik.

Milyen gyepműtrágyát célszerű alkalmazni tavasszal?
A tél elmúltával valamilyen indító gyepműtrágyát érdemes beszerezni. Ezek nitrogéndúsak, használatukkal elérhetjük, hogy gyorsan elkezdjenek növekedni a fűszálak. Így sokkal hamarabb lesz zöld pázsitunk, mintha mindent a természetre bíznánk.

A nyár komoly kihívást tartogat a gyepápolás tekintetében
Mostanában igen forróak a nyarak hazánkban, így aki szeretné elkerülni, hogy kiégjen a pázsitja, annak igencsak résen kell lennie. Júniustól júliusig a kiegyenlített NPK gyeptrágyák használata a helyénvaló, de szóba jöhet kálium túlsúlyú készítmény bevetése is. Utóbbi azért lehet jó választás, mert a kálium erősíti a növényi szöveteket, amelynek következtében javul a pázsit vízháztartása és regenerálódási képessége, továbbá ellenáll a hőstressznek és a gombás betegségeknek.

Mindenképpen kerülni kell a nitrogéndús műtrágyákat, hiszen a nitrogén elősegíti a szövetek fellazulását. Ez azért veszélyes, mert ebben az esetben sokkal nagyobb esélye van annak, hogy elszaporodnak a gyepen a gombás fertőzések.

Mit javasolt használni a nyár legvégétől?
Augusztus utolsó hetétől szeptember első feléig nitrogénes műtrágyát javallott használni. Ilyenkor ugyanis még utoljára az év során nekiindulnak a fűszálak, hogy növekedni kezdjenek. De ha éppen csak egy kiegyenlített összetételű gyeptrágyánk van otthon, azt is bátran használhatjuk.

Az év utolsó hónapjaiban elsősorban a káliumtúlsúlyú gyepműtrágyákban érdemes gondolkodni. Ezek fő feladata az, hogy felkészítsék a télre a pázsitot, és elegendő tápanyagot biztosítsanak a fűszálak számára tavaszig.


A burkolt műtrágyák előnyei
Ha burkolt műtrágyát juttatunk ki, akkor több hónapra biztosíthatjuk a szükséges tápanyagokat a gyep számára. A szilárd granulátumon lévő bevonatnak köszönhetően ugyanis a tápanyagok szép lassan bomlanak le. Nagyon nagy különbség van az egyes termékek hatástartama között: egyesek kettő, mások akár kilenc hónapig is kifejtik jótékony hatásukat.

A talajéletre is érdemes ügyelni
Fontos, hogy ne csak gyepműtrágyákat használjunk. Időről időre bölcs döntés pelletált szerves trágyákat is kijuttatni a talajra. Előrelátó döntés, ha hőkezelt terméket választunk, amely teljes mértékig mentes a gyommagvaktól.

A biodiverzitás szempontjából az összefüggő nagyobb gyepfelület problémás lehet, így a tömörödött talajt havonta legalább egyszer érdemes olyan készítménnyel kezelni, amely tartalmaz gyógynövénykivonatokat, jótékony baktériumokat és algákat is. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online