Miért olyan ellenállhatatlanok a badacsonyi fehérborok?
Badacsonyban már az ókori rómaiak idején is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Igazán híressé viszont csak nem is olyan régen, az 1800-as esztendőkben váltak az itt készülő borok.
A Badacsony mint a Balaton Borrégió része A Balaton Borrégió tulajdonképpen a Balaton-felvidéket jelenti, és ezt a nagy kiterjedésű területet három részre szoktuk osztani:
• Badacsonyi borvidék • Balaton-felvidéki borvidék • Balatonfüredi-Csopaki borvidék
Ezek közül is kiemelkedik a badacsonyi borvidék, melynek a Borsuttogó fehérbor kínálatában kiváló képviselői találhatók meg.
Ez a terület földrajzilag jól behatárolható, mert a középpontját a Badacsony hegye jelenti, ezenkívül a Balatonszepezd és Szigliget között húzódó partmenti rész tartozik ide, valamint a Tapolcai-medence és a Káli-medence déli része.
A szőlőhegyeken egészen a hegytetőig szőlőt termesztettek, és termesztenek ma is, mivel itt a földrajzi adottságok nagyon kedvezőek ehhez. A helyi borászatok még most is ügyelnek a borvidék jó hírére és a borok minőségére.
A badacsonyi borok A Balaton által meghatározott éghajlat és a Badacsony vulkanikus talaja együtt egy rendkívül sajátos környezetet teremt, melyben egyedi karakterű borok születnek. Összesen négy szőlőfajta van, amelynek termesztése jelentős itt, ebből kettő kifejezetten domináns, a másik kettő pedig az előzőeket egészíti ki, teszi teljessé.
Az egyik a domináns fajták közül a legkedveltebb magyar fehérbor, az olaszrizling, míg a másik a 2013 óta hungarikummá lett, egyedülálló badacsonyi kéknyelű.
A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, nevét kékes levélnyeléről kapta. Hívták régen úri szőlőnek is, mivel termesztése nem könnyű, ezért az átlagember számára gazdaságtalan és macerás volt, inkább csak az termesztette, aki a szerelmese volt. A termesztés nehézségét az adja, hogy csak nőivarú virágokat hoz, így nem képes az önbeporzásra, ezért minden esetben társítani kell valamilyen más fajtával. Erre a Budai Zöldet és a Rózsakő fajtát szokták használni.
Így ez a két szőlőfajta a másik kettő, ami jellemző ezen a borvidéken, velük válik teljessé a domináns badacsonyi kéknyelű.
Olaszrizling, a kedvenc Olaszrizlinget a 19. századi nagy filoxéra-járvány óta termesztünk hazánkban. Nem ez a legnagyobb területen termesztett szőlőnk, mégis a bora nagy népszerűségnek örvend. Ez a fehérbor ugyanis meglehetősen összetett, elegáns és gazdag árnyalatú. Ezen jellemzők kialakulásához a vulkáni talaj ásványi gazdagsága nagymértékben hozzájárul.
A szőlőszemeket héjuk nélkül préselik, hogy végül egy ízeiben kiteljesedett, lágyan savas, mégis telt fehérbort kaphassunk. Ásványossága a badacsonyi vulkanikus talajt idézi, míg illata a sárga húsú gyümölcsökre emlékeztet. A bort értő és szerető emberek között alig akad olyan, aki ne szeretné a badacsonyi olaszrizlinget.
Kétségtelen, hogy Badacsony vulkáni bazalttalaja sajátos környezetet teremt. Ebben a kicsi, ám annál jelentősebb környezetben pedig igazi borremekek tudnak születni. Legyünk hát büszkék rájuk! Kép forrása: borsuttogo.hu (x)
|
Online kaszinók
Magyarország
Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói
|