Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sportlövészet, Európa-bajnokság: csapatban ezüstérmes, de lemaradt az olimpiai kvótáról Mészáros Eszter

2024-03-01 16:07:23

A juniorok versengését követően, február 29-én a felnőttek is elkezdték a rivalizálást a Győrben zajló olimpiai kvótaszerző (a férfiaknál és a hölgyeknél egyaránt 2-2 egyéni kvóta szerezhető a 2024-es párizsi játékokra) sportlövők 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokságán. A MATE-Gödöllői EAC színeiben két hölgy, Mészáros Eszter és Lovász Dorina ad számot tudásáról, előbbi azzal a nem titkolt céllal, hogy teljesítményével megváltsa a repülőjegyet a francia fővárosba.

Február utolsó napján a légpuskás vegyes csapatok 10 méteres számában Mészáros Eszter a már olimpiai kvótával rendelkező Pekler Zalánnal az oldalán lépett lőállásba a 45 párost felvonultató mezőnyben. A magyar kettős az alapversenyben 628,1 kört ért el (Eszter 316,3 kör, Zalán 311,8 kör), amivel a 10. helyet szerezte meg.

Az igazi kihívás március 1-jén jött el Mészáros Eszter számára. A légpuskás hölgyek 10 méteres egyéni, 88 indulót számláló versenyében az olimpiai kvóta megkaparintása jelentett a legfőbb motivációt. Az alapversenyben Eszter – kivételesnek mondható, egyéni csúcsot jelentő – 633,9 körös teljesítménnyel a 2. helyen jutott a nyolcas döntőbe.
Az alapverseny után kiderült, hogy a Mészáros Eszter (633,9 kör), Dénes Eszter (626,1 kör), Bajos Gitta (628,9 kör) alkotta magyar csapat 1888,9 körrel zárta a versenyt, ami – Norvégia mögött – az Európa-bajnoki ezüstérmet eredményezte a 19 triót felvonultató mezőnyben.
A ranglistapontokért célzó másik gödöllői hölgy, Lovász Dorina 625,1 körig jutott, és az 52. pozíciót szerezte meg.

És akkor a sok mindent eldöntő döntő!
A top nyolc közé három olyan sportlövő (a norvég Jeanette Hegg Duestad, a lengyel Julia Ewa Piotrowska, a svájci Audrey Gogniat) került, akinek már van olimpiai kvótája. Öten – Mészáros Eszter, a szerb Teodora Vukojevic, a francia Oceanne Müller, a német Anna Janssen és az osztrák Marlene Pribitzer – olyan helyezésre törekedtek, ami párizsi indulást ér.
Az első két kieső az osztrák és a szerb lány volt, így Eszternek már „csak” francia riválisát kellett volna megelőznie az olimpiai kvótáért. Ez azonban nem sikerült, Szucsák Mátyás tanítványa 166,5 körrel a 6. helyen fejezte be a döntőt. A győzelmet a német Anna Janssen szerezte meg, aki ezzel olimpiai részvételhez jutott, miként a 4. helyezett francia Oceanne Müller is.

Csüggedni nincs sok ideje Mészáros Eszternek, hiszen április 11-20. között a brazil nagyváros, Rio de Janeiro lesz a házigazdája a két olimpiai kvótával kecsegtető világkvalifikációs versenynek, illetve a világranglistáról is szerezhető egy ötkarikás indulási jog.


Egy nappal a légpuskások olimpiai kvótaszerző fellépése után a hármasok tarthattak célra a kontinensbajnoki érmekért. A hölgyek 15 triót számláló mezőnyében ott volt a Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta összeállítású különítmény is, amely az alapversenyben 625,3 körös teljesítménnyel nyolcadikként jutott be a negyeddöntőbe. Itt már lényegesen jobban teljesítettek a magyar lányok, akik 630,4 körös eredménnyel az első helyen lettek elődöntősök. A top négy között azonban hullámvölgybe kerültek Eszterék, így a 4. helyen (626,6 kör) végeztek, ami azt jelentette, hogy a bronzmeccsen a norvégok ellen kellett helytállni.
Az éremért lezajlott párharcban a magyar hármas – 2-6-ról felállva – először 9-7-nél vezetett, és 15-9-nél egy pontra került a győzelemtől. A norvégok 15-13-ra feljöttek, Szucsák Mátyás edző időt kért, majd a triók egyaránt 30,7 kört értek el, amivel megosztoztak a pontotokon, így a Mészáros, Dénes, Bajos formáció 16-14 arányú diadalával megkaparintotta a versenyszám bronzérmét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online