Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Három évbe telt a gödöllői bölcsőde-építés a pályázat beadásától a megvalósulásig

2024-02-21 13:54:16

Az időközben Kisbalázs névre keresztelt, egyetemi városrészen található bölcsődeépítés szálai három évvel ezelőttre nyúlnak vissza, amikor – a Covid-járvány megfékezésének érdekében bevezetett korlátozások miatt – Gémesi György polgármester egymaga dönthetett arról, hogy a város részt vesz a Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése elnevezésű VEKOP-pályázaton.

Bő fél évvel később, 2021 kora őszén kiderült, hogy a gödöllői kandidálás sikeres volt, így az akkor 990,2 millió forintra becsült beruházás összköltségének felét, azaz: 495,1 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként megkapja a városvezetés az államtól. Az elszámolás (záró kifizetés) végső határidejét 2023. június 30-i dátumban határozták meg.

Kisebbfajta fordulatként volt értékelhető, hogy 2022 februárjában a képviselőtestület tagjai elé tárt költségvetésben az szerepelt, hogy a városi önrész összegét – az iparűzési adóbevétel egy részének ez irányú felhasználása helyett – hitelfelvétellel kívánja biztosítani az önkormányzat. Ennek oka minden bizonnyal az volt, hogy az elbukott szálloda-perrel összefüggő fizetési kötelezettségek, valamint a
városháza-átépítés folyamatosan bővülő közpénz-felemésztési igénye jócskán megterhelte a helyi közkasszát.
A 2022-es esztendő végére nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányzati jóváhagyásra három hónappal korábban beadott hitelfelvételi kérelem nem kapott zöld utat. Ráadásul, a városvezetésnek azzal is szembesülni kellett, hogy a beruházás 43 százalékkal drágult, így a 2023-as gödöllői költségvetésének terhére 425.714.513 forintot kellett elkülöníteni.

Tavaly februárban ismét felmerült a hitelfelvétel, aminek összege 495.101.871 forint lett volna. Azért a feltételes mód, mert a kormány ezt a kezdeményezést sem hagyta jóvá. A döntés egyfajta politika szócsatát váltott ki a polgármester és kormánypárti parlamenti képviselő között, ami érdemben nem befolyásolta azt, hogy külső forrás nélkül kell lezárni a képviselőtestület tagsága által egyöntetűen támogatott bölcsőde-építést.

Az egyetemi városrészen, a Premontrei utca 6-8. szám alatt megvalósult új, minden igényt kielégítő bölcsőde-épületegyüttesben – a korábbi 3 csoportszobával és 42 férőhellyel szemben – 6 csoportszobában 84 gyermek gondozására nyílik lehetőség a létesítmény február 21-i átadását követően. Ha az 1,38 milliárd forintban kommunikált kiadásokat egy férőhelyre vetítjük, kevéssel több mint 16,4 millió forintos összegű eredményre jutunk. Ebből a gödöllőiek adóforint-aránya mintegy 10,5 millió forint/férőhely.


Az érdeklődők s február 24-én, szombaton 9-14 óra között 30 fős csoportokban megtekinthetik az épület. A csoportok 9 órától 30 percenként indulnak. Aki szeretne belépni az épületbe, hozzon magával váltópapucsot!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online