Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: Gémesi György önleleplező kettős beszéde árt a városnak, lefékezi Gödöllő lendületét

2024-01-05 18:27:23

Ha minden a terv szerint alakul, a korábban meghirdetett 2023 szeptemberi befejezési határidőhöz képest – nem kell már sokat várni arra, hogy elkészüljön a 6 csoportszobában 84 gyermek gondozását lehetővé tevő új bölcsőde az egyetemi városrészen, a Premontrei utca 6-8. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon. A nemrégiben Kisbalázs névre keresztelt gyermekintézmény eredetileg 990,2 millió forintba került volna, aminek felét (495,1 millió forint) VEKOP-pályázati forrásból biztosította a városvezetés.

Az önkormányzati önrészt 2022 februárjában hitelfelvétellel szerette volna előteremteni a helyi önkormányzat, ám ezt a törekvést a kormány nem támogatta. Ráadásul, a lefolytatott közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy – a legkedvezőbb ajánlatot alapul véve – közel 1,416 milliárd forintra nőtt a beruházás kiadási oldala.
A település irányítói tavaly februárban újra nekifutottak a hitelfelvétel előkészítésének: 10 éves futamidejű, 495.101.871 forint összegű kölcsönben gondolkodtak. Hosszú hónapok elteltével azonban azzal kellett szembesülniük, hogy a kormány erre sem bólintott rá.

A történtek hatására Gémesi György december közepén nemtetszését fejezte ki a döntéssel kapcsolatosan közösségi oldalán. A polgármester – mások mellett – ezt írta:
- Tudni kell, ha egy önkormányzat hitelt szeretne felvenni (amit természetesen a település fizet vissza), ahhoz a kormánynak (véleményem szerint helyesen) hozzá kell járulnia. Ilyenkor az államkincstár megvizsgálja, hogy mennyire hitelképes az önkormányzat és tovább küldi további szakmai vizsgálatra a Belügyminisztériumba. Onnan megy a kormány elé az előterjesztés. A belügy és a kormány között van tudomásom szerint egy „politikai” szűrő, ahol a területileg illetékes országgyűlési képviselő véleményét kikérik. Gödöllő kétszer 500 millió hitel felvételéhez kért kormányzati hozzájárulást. Egyiket a hamarosan elkészülő 86 férőhelyes bölcsődére /…/ A bölcsőde olyan energiahatékonysági mutatókkal bír, hogy a megtakarítás nagyrészt fedezi a hitel törlesztő részleteit. Elutasították, indok nélkül. Annyit tudok, hogy az Államkincstár szakmailag jóváhagyta és a Belügyminisztérium támogatólag küldte a kormány elé (személyesen beszéltem erről államtitkár úrral). Így feltételezhető, hogy az országgyűlési képviselőnk szűrőjén nem mentünk át. Kicsinyes bosszú és család ellenes, hiszen egy 86 férőhelyes bölcsőde építéséhez kellett volna a hitel, egy „állítólag” családbarát kormánytól, aminek minden egyes forintját egy valóban családbarát Gödöllő fizette volna vissza. A hamarosan elkészülő bölcsőde építése befejeződik, a költségeket kifizetjük, de bizony a város út- és járdaépítési programja bánja meg. Vécsey László képviselő úr tudott a hitelfelvételi szándékunkról, hiszen amikor a testület előtt beszámolt munkájáról és megdicsérte a várost a jó fejlesztéseivel kapcsolatban, szóba került a hitelfelvételi igényünk, és kértük segítségét. Ez a „segítség” most sem sikerült – zárul Gémesi György bejegyzése.


A polgármester posztját megküldtük Vécsey Lászlónak, és arra kértük, hogy reagáljon az abban foglaltakra. A Pest vármegyei 6. számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője az alábbi választ adta:
- A polgármester úr az általa felemlegetett testületi ülésen szerintem valamit félreértett. Én ugyanis, egyebek mellett, azt mondtam el, hogy 2014-ben a kormány átvállalta Gödöllő közel nyolcmilliárdos adósságállományát, azóta a városnak nem kell adósságszolgálatot fizetnie. Ennek eredményeképpen a gödöllői költségvetés évről évre kétmilliárdos tartalékkal tervezhet. A kormányzati beruházásoknak, támogatásoknak, a növekvő iparűzési adónak köszönhetően mindenre – de csakis arra – jut pénz, amire polgármester úr és csapata költeni akar. Igen, Gödöllő városa tőkeerős és hitelképes, ez az igazság, itthoni közönsége előtt Gémesi úr is ezt hirdeti. Azt hittem, hogy ebben egyetértés lehet közöttünk.
Amikor azonban polgármester úr Gödöllőről kilépve az országos politika színpadára vált, már egészen másképp beszél. Akkor már nincs pénz, és mit ad Isten, főként arra nem jut, amivel a lakosságot ingerelni lehet: hol a város út- és járdaépítési programjára, hol a rendelőintézetre, hol az alkalmazotti béremelésekre, hol a szociális kiadásokra, hol a máriabesnyői posta megőrzésére és még sorolhatnánk.
Ezenközben csak az Erzsébet királyné Szálloda és a városháza-építés sok évados sztorijában elégett már a városnak legalább négy milliárdja, de erről ő nem tehet, természetesen, ebben is a kormány a ludas.
Önkormányzati szövetségi társelnöke, Karácsony Gergely a – szintén tőkeerős és hitelképes – fővárosnak például 200 milliárdos tartalékát tapsolta el négy év alatt úgy, hogy a 2019-ben folyamatban volt kormányzati beruházások befejezésén túl, érdemi fejlesztések nem történtek.
Gémesi György, mintha a főpolgármesteri mintát követve, a hazai közönsége felé azt játszaná, hogy ő jó vezető, kézben tartja a város pénzügyeit is, azok rendben vannak. Kifelé viszont azt, hogy a város ki van véreztetve, bármikor elő tud áll(íta)ni egy budapesti csődhelyzet(et).
Polgármester úr a panaszával, miszerint: a (szerinte csak „állítólag” családbarát) kormány nem támogatta egymilliárdos hitelfelvételi kérelmét, a tőle megszokott módon végigházalta a kormánykritikus médiát. És az ítéletet is szépen kihirdette, olyan szánalmasra sikeredett alapozással, hogy „…tudomásom szerint egy »politikai szűrő«…, …annyit tudok, hogy…, meg nem nevezett államtitkár úrral folytatott személyes beszélgetésem alapján feltételezhető…, …az országgyűlési képviselő nem segített.”
A sajtó megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, hogy „…minden esetben a beadott kérelmek alapján hozott döntést. Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget”.
Gémesi György bő évtizede ezt az önleleplező kettős beszédet folytatja. Hiába próbálom segíteni, hiába kérem, hogy ne tegye, mert árt a városnak, lefékezi Gödöllő lendületét. A szülővárosom – kiváló adottságainak köszönhetően – ennek ellenére is „jól elvan”, azonban a polgármestere által fenntartott, politikailag motivált kiszámíthatatlanság légkörében messze nem tudja kiaknázni a benne rejlő potenciált.
Minden kint van a kirakatban, ország-világ láthatja. Ugyan miért kéne ehhez bármiféle titokzatos „politikai szűrő”? – fogalmazott Vécsey László.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online