Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Augusztus 20.: Gödöllőn is lezajlott az „okos hatalom” népszórakoztatása

2023-08-20 23:25:41

Alapvetően két helyszínen kínáltak programokat a gödöllőieknek az Államalapítás idei helyi ünnepén. Részben a Művészetek Házában és annak közvetlen környezetében, részben pedig a főtéren követhették figyelemmel az eseményeket az érdeklődők.

Az esti, főtéri – tűzijátékkal zárult – ünnepi emlékezést megelőzően a helyi kultúra házának konferenciatermében megnyílt Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész Szubjektív című, október 1-jéig megtekinthető fotókiállítása, majd a színházteremben átadták a Gödöllő Díszpolgára elismerő címet, valamint a Gödöllő Városért díjat. Emellett Gémesi György – saját hatáskörében eljárva – Polgármesteri arany- és ezüstérmet adományozott a szerinte arra érdemeseknek.
A fényesebben csillogó medált a Gödöllői Királyi Kastély kollektívája kapta az energiaválság idején a városi rendezvények befogadásában nyújtott segítségért. Az ezüstérmet átvettek táborát ezúttal Buka Enikő, a Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola volt vezetője, Saboltász Ferencné, Dombrádi János, Szabó Csaba, a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület és a Gödöllői Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, a Teleki Pál Egyesület, a Diverzitás Közhasznú Alapítvány, illetve a Történelmi Vitézi Rend Gödöllői Alegysége.

A kora esti óráktól az immár több éve felújítás és átépítés alatt álló Városháza-épülettel szomszédos területre szegeződött a figyelem, ahol az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes tagjainak Dalhalom című, látványos előadása (művészeti vezető Tóth Judit) vezette fel Gémesi György polgármester köszöntő gondolatait, amit Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című versének utolsó soraival zárt, utalva arra, hogy a sokszor harcokkal teli újrakezdéshez szükséges erő életünk reménye.
A hagyományosnak tekinthető, idén Balogh Péter Piusz O.Praem premontrei apát és Albert Gábor evangélikus lelkész által elvégzett kenyérszentelést figyelemmel kísérhették Gödöllő határon túli magyar testvérvárosainak (Beregszász, Csíkszereda, Dunaszerdahely, Zenta) ideutazott delegáció-tagjai is.

A dunaszerdahelyi polgármester, Hájos Zoltán ünnepi szónoklatának központi témája a nemzeti identitás megőrzésének fontossága volt. A felvidéki település első embere – többek között – így fogalmazott:
- Kizárólag rajtunk múlik, hogy megtartsuk nemzeti identitásunkat, az anyanyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat és a szokásainkat, és hogy ezt a szellemi örökséget átadjuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők is fontosnak tartsák továbbadni ezt a szellemiséget utódaiknak. Ami a globalizmust és a progresszív liberalizmust illeti, ennek veszélyét abban látom, hogy a fiatalokat megcélozva, arctalan egyedembereket teremtenének belőlük, akiknek csak az a fontos, hogy legyen mit enni, legyen hol lakni, és legyen megfelelő térerő. Nekik nem számít, hogy kinek, mi a neme, nemzetisége és milyen közösséghez tartoznak.

Ezt követően a szórakozásé lett a főszerep, amihez a „standing ovation” hangulatot – Ress Hajnalka és Hatolkai Máté énekesekkel kiegészülve – az Ella Attila vezetésével muzsikáló Gödöllői Város Fúvószenekar ABBA Show elnevezésű műsora biztosította.

A Szent István napi, viharmentes meleg nyári időjárási körülmények között lezajlott gödöllői program végén a hétperces tűzijáték fény- és hanghatásait érzékelhették a helyszínen tartózkodók, akik azt is láthatták, hogy „sajátos megvilágításba” került a leendő városháza hosszú hónapok óta torzóként éktelenkedő főtéri épülete.

Bizonyára kevesen gondoltak bele, de ez volt a most regnáló városvezetés utolsó augusztus 20-i ünnepsége a jövő júniusban esedékes önkormányzati választás előtt.  Az „okos hatalom” népszórakoztatását ennek tudatában is érdemes értékelni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online