Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Éder Tamás és Potori Norbert lettek a gödöllői egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának új tagjai

2023-04-18 14:33:41

Dr. Lázár János és dr. Nagy István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai február 15-én dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök részére megküldött levelükben jelezték a kuratóriumi tagságról való lemondásukat. Április 17-én az alapítvány kuratóriuma és felügyelő bizottsága együttes ülésén megválasztotta az új kuratóriumi tagokat, Éder Tamást és dr. Potori Norbertet.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány legfontosabb feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fenntartói feladatainak ellátása. Az alapítvány kuratóriumi tagjainak szakmai és vezetői tapasztalata a fenntartott egyetem tudományos profilját, illetve a fenntartással összefüggő feladatokat támogatja. A kuratórium elnöke és tagjai a szakmai és vezetői tapasztalat széles skáláját lefedik, hiszen dr. Csányi Sándor elismert és eredményes vállalatvezető pénzügyi szakember, jelentős agrárgazdasági és stratégiai tapasztalatokkal, dr. Horn Péter jártas az akadémiai vezetés, az állattenyésztési szakmai, valamint az oktatásszervezési területeken, míg dr. Bedő Zoltán a növénytermesztés mellett a tudományos és alkalmazott kutatói területek közismert szakértője. A kuratóriumi tagságra jelölt szakemberek jól kiegészítik ezt a szakértői kört a saját tapasztalatukkal:

• Éder Tamás az élelmiszeriparban, a vidékfejlesztésben és a kisgazdaságok fejlesztésében szerzett tapasztalatával egészítheti ki a kuratórium szakmai profilját.
• Dr. Potori Norbert agrárközgazdasági, agrárpolitikai és kutatói tapasztalatával gazdagíthatja a kuratórium tudományos összetételét.
Szakmai felkészültségük, vezetői tapasztalatuk és az agrárium elméletéhez és gyakorlatához kötődő munkásságuk alapján mindkét jelölt megkérdőjelezhetetlenül alkalmas az Egyetem stratégiai irányításában és fenntartói ellenőrzésében meghatározó vezetői szerep betöltésére.


Éder Tamás
(képen jobbra) a MATE jogelőd intézményében, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. Az egyetemen maradva oktatott, majd 2002-ig az államigazgatásban dolgozott különböző, a mezőgazdasághoz kötődő pozíciókban. 2001 és 2002 között az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2002 után a magánszektorban dolgozott, meghatározó magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok vezető tisztségviselője mind a mai napig (Pick Szeged, Sole-Mizo, Dalmand Zrt.). 2006 óta folyamatos a társadalmi és ágazati érdekképviseleti szerepe az élelmiszeriparban, számos magyar és európai élelmiszer- és húsipari szövetség elnöke, alelnöke évtizedeken keresztül. 2007 és 2019 között az Európai Húsfeldolgozók Szakmai Érdekképviseletének (CLITRAVI) az alelnöke, jelenleg is tagja. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökeként sok ezer vidéki kisgazdálkodó érdekképviseletében vesz részt. Éder Tamás évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai élelmiszeriparnak, aki európai és globális kapcsolataival a legújabb, leginnovatívabb élelmiszeripari gyakorlatot tudja közvetíteni az Egyetem számára.

Dr. Potori Norbert
(képen balra) szintén a MATE jogelőd intézményében, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, majd a Corvinus Egyetemen doktorált. Kutatási és vezetői pályafutásának meghatározó intézménye az AKI Agrárközgazdasági Intézet, melynek 2000 óta munkatársa és 2011 óta kutatási igazgatója. Az MTA Agrárközgazdasági Bizottság választott tagja. Szakterülete az EU-s és magyar agrárpolitika. Számtalan hazai és széles nemzetközi kutatói együttműködésben készült tanulmány szerzője, szerkesztője. Kiterjedt nemzetközi tudományos kapcsolati hálóval rendelkezik, melyen keresztül a legjobb, legfrissebb nemzetközi kutatói gyakorlatot tudja behozni az intézménybe. Címzetes egyetemi tanárként éveken keresztül oktatott is a MATE elődintézményeiben. Dr. Potori Norbert ma a legfelkészültebb és legtapasztaltabb agrárközgazdászok egyike Európában.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány ezúton köszönetét fejezi ki dr. Lázár Jánosnak és dr. Nagy Istvánnak a kitartó munkájukért, mellyel segítették az egyetem létrejöttét és sikeres munkáját – zárul a MATE Médiaközpontja által kiadott sajtóközlemény.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online