Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Húsz éve lett díj Varga Árpád gödöllői vállalkozók megbecsülését szorgalmazó ötletéből

2022-09-23 18:04:54

Varga Árpád neve több szálon is bevonult a gödöllői köztudatba. Ezek közül az egyik a közéleti szerepvállalása, hiszen 1994 és 2019 között önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Tette ezt a Gémesi György által is fémjelzett Gödöllői Lokálpatrióta Klub képviselőcsoportjának KDNP-s tagjaként. Képviselői munkássága során számos közcélú felajánlást tett, és az ő nevéhez fűződik a Gödöllő Vállalkozója díj alapításának ötlete is. Ennek immár 20 esztendeje. Varga Árpád az elmúlt három évben háttérbe vonult, de a díjalapítási évforduló kapcsán felkerestük, és egyéb kérdésekre is kitekintő beszélgetésre invitáltuk.

-  Idestova három esztendeje, hogy nem vagy tagja a gödöllői képviselőtestületnek. Megbántad, hogy nem indultál el 2019-ben, vagy inkább örülsz annak, hogy leadtad az ezzel járó kötelmeket?
- A helyi várospolitika megváltozott körülményei miatt döntöttem úgy hogy nem indulok. Idővel azonban rájöttem, hogy – hitemet és pártszimpátiámat megtartva – képviselői funkció nélkül is hasznára tudok lenni azoknak, akik számítanak tapasztalataimra, segítségemre.

- Húsz esztendeje, 2002-ben hívta életre a városvezetés a Gödöllő Vállalkozója díjat, amit szeptember közepén szoktak átadni. Idén ez 22-én történt meg.  Miért fogalmazódott meg benned, hogy kell egy ilyen elismerő cím is a településen?
- Azért mert sokféle díj volt már a városban: díszpolgári, városért díj, orvosok, pedagógusok, sportolók díjazása, és folytathatnám a sort. Azonban azok, akik egyébként régóta a művészetre, a kultúrára és egyéb helyi kezdeményezésekre sokszor adták a támogatásukat, akár a szakmájukhoz kötődő munkájukkal, akár anyagi dotációval, nevezetesen: az iparosok, „maszek” vállalkozók, őket nem értékelte és nem becsülte meg az önkormányzat kellő módon. Ezért kértem, hogy alapítsuk meg a vállalkozói díjat.

- A helyi közéletet régebben követők még emlékezhetnek rá, hogy a díj alapításakor vitát váltott ki, hogy milyen nagyságrendű és milyen jellegű vállalkozások érdemelhessék ki a város címerével ékesített asztali zászlót és a bronzplakettet. Ráadásul, arról is döntés született, hogy ezzel a díjjal nem jár pénzjutalom. Mi a meglátásod: betölti még mai is a szerepét a díj, vagy felhígult a jutalmazotti kör és ezzel az elismerés jelentősége, komolysága is?
- Szerintem Gödöllő városa bővelkedik még mindig olyan vállalkozókban, vállalkozásokban, akik megérdemelnék, vagy megérdemlik a vállalkozói díjat. Persze, az idők folyamán a vállalkozások is megváltoztak, és a vállalkozói díj kiírása is némileg módosult, ám az eredeti szándék nem változott. Azt, hogy a díjjal nem jár pénzjutalom, többször nehezményeztem, de azt sikerült elérni, hogy a díjazottaknak legalább erkölcsi elismerésben lehessen részük.

- Senkit meg nem bántva, miként vélekedsz arról, hogy volt olyan díjazott, akinek a méltatásában érvként, mondhatni, érdemként említették a lokálpatrióta klubosok újságának tett rendszeres felajánlásokat.
- Nagyon sokan támogatják az újságot, de nem mindenki kap vállalkozói díjat. Ez nem volt jó érv a díjazott méltatásánál, de semmit sem von le a díjazott és az általa végzett munka értékéből, miszerint: a városban köztiszteletben álló cég vagy személy, aki közmegelégedésre végzi tevékenységét, és a város lakóit közvetlen vagy közvetett módon szolgálja.

A büszke nagyapa, Varga Árpád 10. unokájával, Zéténnyel

- Visszatérve a közéleti szerepvállalásra, mint a KDNP helyi szervezetének vezetője részt vállaltál a kormánypárti jelölt tavaszi kampányában. Ezt nem igazán nézte jó szemmel Gémesi György polgármester, aki közösségi oldalán tett bejegyzésében – finoman fogalmazva – rosszallását fejezte ki.  Miként reagáltál, amikor megláttad ezt a bejegyzést?

- Bevallom, meglepődtem, amikor megmutatták nekem a bejegyzést. Egy ideig bosszantott, hogy mire ragadtat egyeseket a nagypolitikai csatározás, de idővel sikerült lehiggadnom. Azt gondolom, nincs értelme, hogy minősítsem a történteket, hiszen a FIDESZ-KDNP pártszövetség létrejötte óta a KDNP Gödöllői Szervezetének tagjai és szimpatizánsai a parlamenti választásokon mindig támogatták a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjét, hiszen hitünk, nézetünk és elveink alapján ez a pártszövetség képviseli leghitelesebben a keresztény nemzeti értékeinket határainkon innen és túl.

- Gondolom, ha nem is minden percben, de követed a gödöllői közéleti történéseket. Ha arra kérnének, hogy adj tanácsot: mi lenne a legfontosabb, amit mondanál a Fidesz-KDNP által támogatott önkormányzati képviselőknek, és mit a Bajkó Norbert szavazatával voksolási többségben lévő lokálpatrióta klubos városatyáknak?
- Helyesen mondtad: nem minden percben követem a helyi fejleményeket. Úgy gondolom, szolgáltam eleget a helyi közéletben, amitől tudatosan, egyre jobban eltávolodok. Nehéz megfogalmazni azokat a dolgokat, ami miatt az ember megcsömörlik. Csak olyan dolgokban akarok részt venni, amikben hitem és lelkiismeretem szerint segíthetek. Nem gondolom, hogy a mostani képviselők közül bárkinek is szüksége lenne a tanácsomra, a gödöllőiek pedig mintegy másfél év múlva eldönthetik, hogy melyik a követendő út számukra.

- Szavaidból az érződik ki, hogy bőven maradt még benned lendület és motiváció. Mi tartja „életben” ezeket a jó tulajdonságokat?
-
Hála Istennek, van szép családom, feleségem, fiaim menyeim, és 11 fantasztikus unokám, akikre nagyon büszke vagyok, akikért érdemes nap mint nap imádkozni és dolgozni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online