Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Karantén? Kertészkedjünk Gödöllőn is!

2020-04-06 17:52:49

Most, amikor a kialakult járványhelyzet miatt sokan beszorulnak a négy fal közé, biztosan felmerül sokakban, hogy milyen jó lenne önellátónak lenni. Nyilván ezt egy lakásban a zöldséges kiváltására alkalmas kertészkedéssel nem oldhatjuk meg teljes mértékben, mert arra leginkább egy kertes ház alkalmas, de érdemes vele próbálkoznunk.

Egyre többen tudják már, hogy az erkélyre kirakott balkonláda nem csak virágoknak jó, hanem az immunrendszer erősítéséhez szükséges vitamin-adagunkat is megtermelhetjük bennük. Mindez a városi embernek azért lehet fontos, mert így egy kicsit közelebbi kapcsolatba kerül a természettel, megismerkedhet a növénytermesztés alapfogásaival, sikerélményt érhet el, ráadásul, ha minden rendben ment, akkor a végén még ehető zöldséggel is gazdagodhatunk. Az erkélyen kertészkedni kezdőként talán bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az, az induláshoz nem igényel nagy befektetést és akár fűszernövényt és gyógynövényeket is nevelhetünk így. Arról nem is beszélve, hogy megfelelő gondoskodás mellett megtermelt növényeinkről – ha nem használtunk semmilyen kemikáliát – bizton állíthatjuk, hogy bio.

Terveink kivitelezéséhez elsődleges alapfeltétel a terasz, de alkalmas lehet a társasház belső kertje, a betonozott udvar, folyosói korlát, de mindenképpen olyan helyet keressünk, amit egyébként tudunk nélkülözni és a növények növekedésével elért méretet is kalkuláljuk bele a helyigénybe. Teret nyerhetünk a függőleges elrendezéssel: például, falra erősített kaspókkal, edénytartó polcokkal, futtatásra alkalmas pergolával. Fontos szempont, hogy a kiválasztott helyre mennyire süt oda nap és mennyire szélvédett. Ha huzatos, hamar kiszárad a levegő és a növény földje is, ilyenkor, ha közelebb rakjuk egymáshoz őket, párásítani tudják maguk körül a levegőt. Ha túlságosan napsütötte a leendő kertészetünk, akkor szaküzletekben kapható árnyékoló hálókkal tudunk javítani a helyzetünkön.

Kertünk fontos kelléke a balkonláda, amiből műanyagot célszerű venni, mert néhány szezont biztosan kibír és könnyű súlya miatt inkább alkalmas arra, hogy – ha szükséges, akkor – ide-oda pakolgassuk. Gazdaboltokban beszerezhetünk kis kézi szerszám készletet (apró gereblye, ásó, kapa), locsolókannát, általános virágföldet. Ha a vetőmagokat is beszereztük, akkor már teljesen készen állunk az induláshoz.

A teraszon leginkább nevelhető növények: ha ezeket választjuk, nem foghatunk mellé

A céklának van olyan fajtája (Kornett), amelyik kis helyen is szépen fejlődik. Legalább 30 cm mély ültető edénybe kell vetni, hogy a cékla erőteljes növekedésnek indulhasson.  A bokorbab neveléséhez is hasonló méretű, 30 cm mély konténerre lesz szükségünk. A bab esetében fontos, hogy legyen elegendő helye a gyökérzetét növeszteni. Zöldborsót is vethetünk edénybe, csak kis növésű fajtát kell választanunk és ne feledkezzünk meg arról, hogy a borsónak mintegy fél méteres támaszték kell, amire felkapaszkodhat. Figyeljünk rá, hogy a földje mindig nedves legyen. Ha szívesen termesztenénk sárgarépát konténerben, akkor a mini, illetve bébi változatokkal érdemes próbát tennünk. Rendszeresen öntözés mellett nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges lesz a termés.
A padlizsán viszonylag sekélyen gyökerezik ezért neveléséhez bármely olyan cserép megfelel, ami legalább 13 cm mély. A padlizsánt ki kell karóznunk ahhoz, hogy az megtartsa a növény szárát és a fejlődő termést. A fejes saláta a balkonládában történő termesztésre az egyik legmegfelelőbb zöldség. Figyeljünk rá, hogy vetés után a földje nedves maradjon, az ültető edény mérete nem elsődleges fontosságú. Elsősorban az újhagymáról köztudott, hogy jól nevelhető konténerben. Többféle dughagymát tudunk vásárolni a gazdaboltokban, amiket aztán egy 10-12 cm mély cserépbe ültethetünk. A leginkább bevált és ismert a makói és a stuttgarti. Megfelelő, nagy méretű edényben, gyakorlatilag bármilyen paprikát termeszthetünk, ha mély az edényünk, megfelelően fog fejlődni. A paprika nem tűri a fagyot, csak ha már elérte a 10 centiméteres magasságot, akkor ültessük ki. Kiválóan nevelhetünk különböző csili és pepperoni paprikaféléket.


A burgonyatermesztésre legalább 30 cm mély edény szükséges, egy ilyen vödör nagyságú edénybe akár 3 szem burgonyát is ültethetünk. Figyeljünk oda a megfelelő öntözésre, amikor a szemek elkezdjenek kihajtani és a növekvő szárat mindig takarjuk be földdel. Néhány hónap alatt kifejlődik az újburgonya. A paradicsom kiválóan termeszthető konténerben is. Először válasszunk a paradicsomfajták közül a kis méretű koktélparadicsomokat, de a nagyobb fajtákkal is megpróbálkozhatunk, azonban tartsuk szem előtt, hogy a paradicsomnak karóra van szüksége, amihez több helyen célszerű hozzákötözni a növényt.
Vethetünk spenótot is, rukkolát, különböző más salátaféléket is, mint – például – a tépősaláta. Ezeknek általában rövid a tenyészidejük, ugyanúgy, mint a hónapos reteknek. Választásukkal garantáltan gyorsan sikerélményünk lesz.

Azt tudnunk kell, hogy az erkélyen nevelt zöldségeinkkel nem fogjuk tudni kiváltani a bolti vásárlást, azonban már a kertészkedés öröméért érdemes belevágnunk, mindamellett, hogy a saját nevelésű zöldségünknek biztosan jobb lesz íze minden másnál! Molnár Árpád mezőgazdász – fotó forrása: nkrealtors.com


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online