Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bajkó Norbert besegített, Gémesi Györgyék szája íze szerint fogadták el gödöllői szmsz-t

2019-11-07 11:32:16

November 7-én megtartotta első munkaülését az október 23-án – Gémesi György javaslatainak hatására füttyszóval és bekiabálásokkal terhelt közjátékokkal – megalakult gödöllői képviselőtestület. A rendkívüli jelzővel illetett tanácskozás napirendjén három javaslat szerepelt: kettő az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) volt kapcsolatos, egy pedig – amint az a helyszínen kiderült, zárt ajtók mögött – az állandó bizottságok életre hívására vonatkozott.

Az, hogy a gödöllői közélet rendszeresen szolgáltat különleges sztorikat, lassan megszokottá válik. Ezúttal is arra lehetett számítani, hogy az október 13-án megválasztott grémium tagjainak eltérő álláspontja vitát vált majd ki a polgármesterhez hű erők szűk (8 kontra 7) szavazattöbbségével működő testületben.
Erre utalt az is, hogy az szmsz tervezett módosításával összefüggésben előzetes üzenetváltás látott napvilágot a felek képviselői között a közösségi oldalon.

A VÜSZI Kft. Dózsa György úti székházának második emeleti tárgyalótermében lezajlott tanácskozást a szokottnál nagyobb – és egyesek részéről tapssal és beszólásokkal ékesített – érdeklődés kísérte a helyszínen. A tét azért nem volt csekély, mert a képviselőtestület „alaptörvényének” tekinthető szmsz megalkotása olyan, a jövőbeni működést jelentősen meghatározó döntésekről szólt, ami előrevetítette a konfliktushelyzetet.

Az szmsz-szel kapcsolatos első előterjesztést a polgármester jegyzete, aki néhány, a Fidesz-KDNP-s képviselők által szorgalmazott változást beépített az előterjesztésbe. Az elsősorban törvényi, illetve technikai szempontból (például: hozzászólási időkeret, frakció létesítése) fontos módosítások azonban nem tartalmazták azokat az igényeket, amiket Gémesi kormánypárti ellenzéke igazán lényegesnek, az új szmsz elfogadása érdekében alapfeltételének tartott.
Egyfajta csavart jelentett a történetben, hogy az ülés előtt két nappal dr. Kiss Árpád jegyző – részben pontatlanságra, részben jogszabály-ellenességre hivatkozva – 15 pontba szedve törvényességi észrevételt fogalmazott meg a Fidesz-KDNP-s városatyák beadványával kapcsolatban.

Miről is volt szó? Lényegében arról, hogy a Fidesz-KDNP hét képviselője új bizottsági struktúrát dolgozott ki, olyat, ami nyolcról hétre csökkenti a döntés-előkészítő szervezetek számát, valamint öt főben maximalizálja azok tagságát. Ráadásul, azt is javasolták, hogy a bizottságok bizonyos esetekben kapjanak döntési hatásköröket.
A választáson az egyéni körzetek többségében győztes Fidesz-KDNP-s városatyák, mint megfogalmazták, a hűséges lokálpatrióta-szimpatizánsok számára „kifizetőhelyként” működő bizottságok taglétszámának redukálásával a költségtakarékosságot is szerették volna elősegíteni, egyes hatáskörök átruházásával pedig a szerintük létező, a jogszabályok által nem indokolt polgármesteri „túlhatalmat” mérsékelni.


Ennél is érzékenyebb volt az a módosító indítványuk, miszerint: a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésében jelenleg szereplő polgármesteri kabinet (iroda) szűnjön meg, hiszen a település nagysága és a feladatellátásból eredő leterheltség nem indokolja ennek az egységnek a fenntartását.
Nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy ennek a javaslatnak az elfogadása egyenértékű lett volna L. Péterfi Csaba kabinetfőnök – és az irányítása alá tartozó hét ügyintéző, egy-egy adminisztrátor, kommunikációs munkatárs, sportreferens, valamint civil referens – státuszának megszüntetésével.

Nem volt kérdés, hogy az operatív munka gördülékenységét a polgármesterhez delegált döntési jogosítványokban látó Gémesi György – amíg biztosítani tudja a minősített szavazattöbbséget – nem lesz partner ilyen módosítások elfogadásában, ezáltal az ő szmsz-verzióját 8 igen szavazattal jóváhagyta a testület, majd a kormánypárti ellenzék módosító indítványát 8 nem és 6 igen voksarányban (ekkor dr. Péterfi Gábor már nem volt jelen) elutasította a gödöllői önkormányzat Gémesi-párti többsége.

A szavazásokat vita előzte meg. A hosszú, csaknem kétórás szócsata során mindkét oldal próbálta meggyőzni a másikat igazáról. A Fidesz-KDNP-s képviselők elsősorban a választáson őket támogató többségi szavazói akarat és költséghatékonyság érvényesítését kísérelték meg elfogadtatni, a Gémesi György oldalán álló hozzászólók pedig alapvetően a kompromisszumkésségre és a 34 ezer gödöllői állampolgár érdekében vállalt közös munkavégzés szükségességére helyzeték a hangsúlyt.

A verbális adok-kapok során hangzottak el „érdekes” kijelentések is. A polgármester – mielőtt az irodájának megszüntetésére irányuló javaslat kapcsán kijelentette, hogy a miniszterelnöknek is van kabinetje – elmondta, hogy a képviselőknek szavazniuk kell, vagy ki kell menniük a teremből. Azt nem tehetik meg – szerinte –, hogy kikapcsolják a gépet és bent maradnak…

Összegezve a történéseket, nem járunk messze a valóságtól, ha úgy fogalmazunk: a két döntést akár 10 perc alatt is meghozhatták volna a várost irányító grémium tagjai, akik még az egyebek napirendi pont folyamán is visszatértek vélt vagy valós igazuk kinyilvánítására.
Az ülésen szót kért Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője is, aki megerősítette: a tíz körzetből hatban elért Fidesz-KDNP-s győzelem egyértelműen kifejezi a változás igényét Gödöllőn. Új kezdetre van szükség, aminek fontos ismérve az együttműködés, a bizalom és a hiteles tájékoztatás.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online