Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kifütyülték, amikor Gémesi György Bajkó Norbertet jelölte alpolgármesternek

2019-10-23 14:16:34

Tíz nap telt el azóta, hogy a Gödöllőn választásra jogosultak csaknem 59 százaléka véleményt mondott az önkormányzati választáson indult jelöltekről, és eljött az ideje, hogy megtartsa alakuló ülését a várost a következő öt esztendőben irányító grémium. Az október 23-i nemzeti ünnep napjának délelőttjén a Művészetek Háza Gödöllő épületének színházterme volt a helyszíne a hivatalos ceremóniának. Az ülés elején megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Körösfői Lászlóról és dr. Fábri Mihályról.

A korábbi hagyományok szerint Epres Györgyre, a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett 71 éves korelnökre hárult volna a feladat, hogy megnyissa az alakuló ülést, és átadja a szót dr. Szőke Pálnak, a Helyi Választási Bizottság (HVB) elnökének. Ehhez képest Gémesi György volt az aki, megnyitotta az ülést és felsorolta a megvitatni tervezett napirendi pontokat, amiket – annak ellenére, hogy a képviselők még nem tettek esküt(!) – megszavaztatott. Az első meglepő fejlemény ekkor következett el az idő előrehaladtával egyre feszültebb hangulatú vált közélet eseményen: indítványa ugyanis 8 igen szavazattal ment át, úgy, hogy a megválasztott Fidesz-KDNP-s képviselők nem szavaztak.

Következhetett dr. Szőke Pál, aki ismertette az önkormányzati választás gödöllői eredményét és átadta a megbízóleveleket. Előbb a 10 egyéni és a 4 kompenzációs listás képviselő mondta el az eskü szövegét, majd Gémesi György (felső képen, Epres Györggyel a háttérben) polgármester is megtette ezt. A procedúra folyamán a Fidesz-KDNP-s képviselők nagyobb tapsot kaptak, főként, Kolozs Csaba, aki ütemes vastapssal szembesülhetett.

Városunk első embere köszöntőbeszédét Reményik Sándor: Imádság című versének idézetével kezdte és zárta le. A köztes időben pedig – többek között – elmondta, hogy benne nincs tüske, annak ellenére, hogy többen is elfordultak tőle, vagy hátat fordítottak neki. Ő 34 ezer gödöllői polgármestere szeretne lenni, amihez együttműködést ajánl a testület tagjainak, szem előtt tartva a főváros mellett lévő település fejlődését. (Ekkor néhányan a nézőtéren elnevették magukat, mert beugrott nekik, hogy Orbán Viktor a „Budapest honaljában” helyhatározóval illette a kampány során Gödöllőt.)


Az ütemterv szerint az alpolgármesterek megválasztásához szükséges Jogi és Ügyrendi Bizottság életre hívása következett, azért, hogy a bizottság tagjai felülvizsgálhassák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz). Gémesi György megnevezte az öt főből álló, Györfi Beáta elnökletével működő grémium tagjait, ám ezek között – miután az általa kért határidőig nem kapott személyi javaslatot – nem volt Fidesz-KDNP-s képviselő és delegált.

Itt jött el az a pillanat, hogy Kolozs Csaba (alsó képen) szót kért, és – miként azt később Török Sándor, Klement Péter, Kocsi Tamás, illetve dr. Péterfi Gábor képviselőtársai is megerősítették – elmondta, hogy méltatlan és ultimátumszerű az a módszer, ahogyan ezt az ülés előkészítették. Ez nem az együttműködési szándékra utal, hanem inkább a diktátumra, amivel nem tudnak azonosulni. Semmi nem indokolja, hogy megfelelő felkészülés nélkül el kellene fogadni az szmsz felülvizsgálatát, mivel az önkormányzat alaptörvénye ennél sokkal fontosabb dokumentum. Hozzátették: a gödöllői választók a változásra voksoltak és ők ehhez tartják magukat, amikor döntenek.

A lokálpatrióta klubosok közül Pelyhe József, Bárdy Péter, majd maga Gémesi György sem értett egyet a Fidesz-KDNP-s képviselők mondandójával. Főként azt hangsúlyozták, hogy az alpolgármester-választás elengedhetetlen, ehhez felül kell vizsgálni az szmsz-t. Mert mi van – emelte ki a polgármester – ha vele történik valami, és helyettesíteni kell.

A nézőtéri véleménynyilvánításokkal is kísért vita végén a jogi bizottság megkapta a megalakulásához szükséges 8 igen szavazatot, a Fidesz-KDNP-s képviselők ekkor sem voksoltak.
Miután megtörtént az szmsz felülvizsgálata – aminek lényege az volt, hogy három alpolgármester helyett csak kettő lehessen – felállt a szavazatszámláló bizottság, amiben dr. Pappné Pintér Csillán (lokálpatrióta klub) kívül, Kolozs Csaba és Máthé László (Fidesz-KDNP) kaptak helyet.


Gémesi György azt indítványozta, hogy mindkét helyettese főállású alpolgármester legyen, majd – beáldozva az ügynek korábbi helyetteseit, Pelyhe Józsefet és dr. Pappné Pintér Csillát – elsőként Bárdy Pétert nevezte meg a tisztségre. A titkos szavazás eredményként Bárdy Péter 15 igen szavazattal, azaz: egyhangú döntéssel lett alpolgármester.
A második számú jelölt az egyéni választókerületében mindössze 34 szavazatot kapott, a kampány során egyértelműen a változás mellett kiálló Bajkó Norbert (A Hely az Érték Városvédő Egyesület) volt. A bejelentést jól kivehető füttyszóval fogadta a mintegy félházas hallgatóság egy része. Az akár a mérleg nyelve jelzővel is illethető képviselő 8 igen és 7 nem szavazattal vált Gémesi György második számú helyettesévé.
A frissen megválasztott alpolgármesterek beiktatási beszédükben köszönetet mondtak a bizalomért, illetve jelezték, hogy számukra is fontos a város fejlődése, aminek érdekében készek az együttműködésre. (Halkan jegyezzük meg, hogy a voksolás íratlan szabálya szerint olyan kérdésekben, amikben érintettek vagyunk, nem illendő magunkra szavazni. Most mindkét alpolgármester felrúgta ezt az elvet...)

Bár, Gémesi György a nézőtérről érkező beszólások miatt jelezte, hogy ez nem színház, az „előadás” folytatódott. A testületi tagok jóváhagyták a polgármester és az alpolgármesterek havi illetményét és egyéb járandóságait.
A városunkat irányító grémium tagjai a polgármester havi, bruttó illetményét 797.736 forintban állapították meg, ami 119.660 forintos (15%) költségátalánnyal egészül ki (8 igen voks, a Fidesz-KDNP-s képviselők nem szavaztak).
Bárdy Péter alpolgármester havi, bruttó 700.000 forintos illetményre és 105.000 forintos költségátalányra számíthat (15 igen szavazat), míg Bajkó Norbert alpolgármesteri járandóságát havi, bruttó 700.000 forintban, költségátalányát 105.000 forintban fogadták el (8 igen és 7 nem szavazat). Emellett Gémesi élhet a hivatali mobiltelefon- és gépkocsi-használat lehetőségével, míg alpolgármestereinek hivatali mobiltelefon-használat, illetőleg saját személygépkocsi hivatalos célú használata jár.

A gödöllői önkormányzat alakuló ülése a Szózattal ért véget. Legközelebb november 7-én, csütörtökön lesz képviselőtestületi ülés, aminek fő napirendi pontjaként a biztossági struktúra kialakításával és személyi összetételének elfogadásával foglakoznak majd. Ezt követően a terv szerint november 21-én és december 12-én ülésezik a várost irányító grémium ebben az évben.

Bevalljuk, sokig gondolkodtunk, milyen címet adjunk összefoglalónknak. Szóba került a Sötétbe borult Gödöllő cím… …elsősorban azért, mert minden érintett sötét tónusú felsőt viselt az alakuló ülésen. Később azonban elvetettük ezt az ötletet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online