Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi nyakába varrnák, ha nem bukik a Fidesz Gödöllőn

2019-06-13 13:23:22

Június 11-én ismét találkoztak Gödöllő NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) ellenzéki pártjainak és mozgalmainak (Demokratikus Koalíció, MSZP, Jobbik, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Momentum, Szolidaritás) képviselői, akik az egyeztetést követően közleményt adtak ki. Hogy ennek fontos részeit megértsük, érdemes felidézni az előzményeket és a körülményeket.

A magát Ellenzéki Demokratikus Kerekasztalnak nevező szerveződés nevében Penz András, a Demokratikus Koalíció Pest megyei 6-os számú, gödöllői központú választókerületi elnöke május 27-i keltezéssel levelet intézett Gémesi György polgármesterhez és az Új Kezdet párt elnökéhez, hogy június 10-ig adjon tájékoztatást álláspontjáról és szándékáról a közös munkát illetően. Ezt követően Gödöllő első embere email-en meghívást kapott a fent említett június 11-i tanácskozásra.
Gémesi György június 10-ig nem válaszolt a levélre, illetve nem jelent meg a június 11-i megbeszélésen, maga helyett képviselőt nem küldött, és ki sem mentette magát.

Az egyeztetés napjának esetéjén fogalmazódott meg a gödöllői Ellenzéki Demokratikus Kerekasztal (EDK) reprezentánsainak közleménye, amiben – a teljesség igénye nélkül – az alábbi gondolatok szerepelnek:
„Ami a dolog érdemi részét illeti, csak úgy tudjuk tekinteni, hogy dr. Gémesi György nem érdekelt a NER ellenzékével való együttműködésben. Mi úgy látjuk, számos jel mutat arra, hogy a Fidesz és a kormány elhatározott szándéka a nem Fideszes önkormányzatok és polgármesterek leváltása az őszi önkormányzati választásokon. Jól látható, hogy ezt tervezik Gödöllőn és a választókerület más településein is. Ezt kívánjuk az ellenzéki együttműködés révén megakadályozni, úgy, hogy azokon a településeken, ahol ma Fideszes vezetés és többség van, vagy ahol várhatóan erős Fideszes ellentámadás várható  az „egy az egy ellen” politikáját alkalmazva a teljes ellenzék egy polgármester-jelöltet és körzetenként egy-egy  képviselő jelöltet állítson. Ismerjük már a Fidesz polgármester-jelöltjét, illetve képviselőjelöltjeit is. Ha ebben az együttműködésben dr. Gémesi nem kíván részt venni, anélkül, hogy azt a felkérők tudomására hozná, két dolgot jelenthet:

vagy kiegyezett a NER képviselőivel saját polgármesterségének megőrzése érdekében, vagy hiúsága nem engedi meg az együttműködést.

Támaszkodva az eddigi együttműködésre, a Gödöllőn is elért választási eredményekre (ahol – például – az Európai Parlamenti választáson az együttműködő ellenzék pártjai a leadott szavazatok 53,76%-át kapták meg), az EDK résztvevői tovább folytatják az együttműködést és felkészülést az önkormányzati választásra. Tekintettel arra, hogy dr. Gémesi a felkérést válasz nélkül hagyta, az EDK önálló polgármester-jelöltet, képviselőjelölteket és listát állít. Ha emiatt a Fidesz és a NER átveszi Gödöllő irányítását, az a polgármester úr felelőssége lesz” – olvasható a közleményben.

Hírportálunk megpróbálta kibogozni a szálait annak, mi lehetett az oka, hogy Gémesi György válasz nélkül hagyta a felkérő levelet, illetve nem ment el a június 11-i egyeztetésre. Először L. Péterfi Csabához, a polgármester sajtó- és kabinetfőnökéhez fordultunk, aki közölte: miután a levelet Gémesi Györgynek, mint az Új Kezdet társelnökének írták, ez a kérdés nem hozzá tartozik. A levél továbbításra került Hohn Krisztina társelnök részére, de ő sajnos egy tévedés miatt nem tudott a megbeszélésen ott lenni. A jövőben ő foglalkozik a kérdéssel.

Vettük az adást, és azonnal Hohn Krisztina társelnökhöz fordultunk, aki így reagált kérdésünkre: tájékoztatásul szeretném közölni, hogy mint az Új Kezdet Párt társelnöke, pártpolitikai kérdésekben valóban személyem az illetékes Gödöllő vonatkozásában is. Ezért az Önök megkeresését Gémesi György továbbította munkatársam számára. Azonban sajnálatos módon ez nem jutott el hozzám időben. Így az időpontról késve értesülhettem. Mivel június 11-én plenáris ülés volt a parlamentben, ezért nem volt lehetőségem már átszervezni a programomat. Természetesen, a jövőben – amennyiben ehhez hasonló megkeresés érkezik – állok szíves rendelkezésre.

A történet hiányos lenne, ha nem említenénk meg, hogy értesülésünk szerint Gémesi György június 12-én válaszolt Penz Andrásnak. Úgy tudjuk, hogy ebben a polgármester megerősítette jó ideje hangoztatott nézetét, miszerint: az önkormányzati munka a napi pártpolitikától független a városban. Ezt támasztja alá, hogy a Gödöllői Lokálpatrióta Klub minden körzetben állít jelöltet az őszi választáson és Gémesi személyében polgármester-jelöltet is indít. A polgármester a választás után, az eredmény ismeretében nem zárta ki a település érdekét szolgáló együttműködés lehetőségét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online