Kevéssé ismert, de jelentős kastélybéli évfordulóra emlékezhetünk az idén: napra pontosan augusztus 10-én 30 esztendeje, hogy az akkori kulturális miniszter kiadta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, mint országos gyűjtőkörű szakgyűjtemény működési engedélyét. A múzeumalapítás kezdeményezése és a szükséges tudományos-szakmai dokumentáció elkészítése, majd a minősítési eljárás menedzselése Varga Kálmán nevéhez fűződik, aki akkor miniszteri biztosként irányította a műemlék-együttes helyreállítását. Az évforduló kapcsán vele beszélgettünk.
Újabb kiemelkedő eredményeket értek el a magyar középiskolás diákok a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián (IOAI 2025), amit idén második alkalommal rendeztek meg Pekingben, augusztus 2–9. között. A versenyről a magyar csapatok két ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza – adta hírül a prim.hu.
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem (SZIE) rektora, dr. Palkovics László (képen balra) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, Kerschner Ferenc március 20-án, a felsőoktatási intézmény budai campusán. A lillafüredi ásványvízforrás adta értéknövelő és fenntartható fejlesztéseket, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázását célzó dokumentumban foglaltak megvalósulása a szeszesitalgyártás ökológiai lábnyomának csökkentését is elősegítheti – olvasható a SZIE Médiaközpontjának sajtóközleményében.
A Szent István Egyetem és a Miskolci Likőrgyár Zrt. közötti kooperációban kiemelt figyelmet kap – többek között – a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét aktivitások tovább növelik azok sikerességét. A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére, valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában.
A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, a K+F+I pályázatokban való együttműködés. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.