A gödöllői képviselőtestület tagjai a május 22-én lezajlott tanácskozásukon vitatták meg a település előző évi gazdálkodásáról szóló beszámolót. A várost irányító grémium május 11 igen szavazattal (lokálpatrióta klubos képviselők és Kovács Barnabás – TEVE Egyesület) és 3 tartózkodással (GDL Pelikános képviselők) elfogadta azt a határozati javaslatot, amit Gödöllő 2024. évi zárszámadásával kapcsolatosan a döntés-előkészítők megfogalmaztak.
A Gödöllőt átszelő Rákos-patak adta természeti környezet méltó revitalizációja és kialakítása érdekében már közel másfél évtizede folynak – különböző intenzitású és eredményességű – szakmai egyeztetések. A természeti kincs Pest megyei szakaszának rendezése, illetve a patak menti területek (öko)turisztikai, rekreációs és egyéb potenciáljának kihasználása összehangolt fellépést igényel. Ennek érdekében a célok megvalósításához szükséges anyagi forrást a konzorciumot vezető Pest Vármegyei Önkormányzat az érintett települések (Szada, Gödöllő, Isaszeg, Pécel) bevonásával – azokkal konzorciumot alkotva – egyedi, a központi költségvetésből származó támogatásból kívánta és kívánja biztosítani.
A forradalmi olefin metatézis technológia új otthonra talál Magyarországon: a XiMo Hungary Kft. – az olefin metatézis globális éllovasa és a korszerű katalizátorfejlesztés szakértője – június 26-án ünnepélyes alapkőletétellel indította el új gyártóüzemének építését a Gödöllői Innovációs és Logisztikai Parkban. Az új üzem a XiMo innovatív metatézis-katalizátorainak nagyüzemi gyártására összpontosít majd, a cég technológiája Nobel-díjas tudományos alapkutatásra épül.
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem (SZIE) rektora, dr. Palkovics László (képen balra) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, Kerschner Ferenc március 20-án, a felsőoktatási intézmény budai campusán. A lillafüredi ásványvízforrás adta értéknövelő és fenntartható fejlesztéseket, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázását célzó dokumentumban foglaltak megvalósulása a szeszesitalgyártás ökológiai lábnyomának csökkentését is elősegítheti – olvasható a SZIE Médiaközpontjának sajtóközleményében.
A Szent István Egyetem és a Miskolci Likőrgyár Zrt. közötti kooperációban kiemelt figyelmet kap – többek között – a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét aktivitások tovább növelik azok sikerességét. A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére, valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában.
A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, a K+F+I pályázatokban való együttműködés. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.