Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Átláthatósági hiányosságokat tárt fel az ÁSZ a Művészetek Háza Gödöllő Kft-nél

2018-06-05 16:41:01

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. gazdálkodásának 2013 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy Gödöllő Város Önkormányzatának a társaság feletti tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. A társaság nem alakította ki a szabályszerű működés kereteit, vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a jogszabályban előírt beszámolási kötelezettségét teljesítette. Az ellenőrzött időszakban nem biztosította működésének, gazdálkodásának az átláthatóságát, 2016-ban nem biztosította a korrupció elleni fokozott védelmének alapfeltételeit.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ellenőrzésére is sor került.

Gödöllő Város Önkormányzata a Petőfi Sándor Művelődési Központ Közhasznú Társaság jogutódjaként 2009. évben hozta létre a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft-t. Az ellenőrzött időszakban a társaság az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában állt. Az önkormányzat a társaság tevékenységén keresztül biztosította a helyi kulturális, közművelődési és előadó-művészeti szervezetek támogatását. A társaság előadó-művészeti szervezetként és befogadó színházként működött.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy Gödöllő Város Önkormányzata a tulajdonosi jogait biztosító kereteket szabályszerűen kialakította, tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta. Az önkormányzat a társaság jogszabályban előírt éves beszámolóit szabályszerűen megtárgyalta és elfogadta, azonban a Felügyelő Bizottság ügyrenddel nem rendelkezett.


A társaság a jogszabályban előírtaknak megfelelően rendelkezett számviteli szabályzatokkal, azonban 2013-2015 között leltározási és pénzkezelési szabályzatokat nem készített, ezáltal nem volt biztosított a vagyonnal kapcsolatos szabályszerű működés. A tevékenység bevételeit és ráfordításait szabályszerűen számolta el, a személyi jellegű kifizetések elszámolása nem volt szabályszerű. A társaság az előírt éves beszámolók mérlegében szereplő értékek valódiságát év végén leltárral nem támasztotta alá. Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.

A társaság a jogszabályban előírt éves beszámolókat elkészítette és közzétette, azonban a 2016. évi közhasznúsági mellékletét nem tette közzé. A társaság a közérdekű adatait nem tette közzé, ez alapján a társaság működésének és gazdálkodásának átláthatósága nem volt biztosított. 2016-ban a társaság nem alakította ki a tevékenységének és a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszerét, ezzel nem biztosította a korrupció elleni fokozott védelmének alapfeltételeit.

Az Állami Számvevőszék jelentésében a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének nyolc, Gödöllő Város Önkormányzata polgármesterének egy javaslatot fogalmazott meg, amikre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. – tudatta hírportálunkkal az ÁSZ Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztálya.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online