Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői városvezetés adta a legrosszabb osztályzatot a helyi zsaruk munkájára

2018-04-21 17:31:08

Némiképp szakítva az elmúlt években kialakult hagyománnyal, idén nem márciusban, hanem egy hónappal később számoltak be a rendvédelmi szervezetek elöljárói a gödöllői önkormányzat tagjainak. A Gödöllői Rendőrkapitányság elmúlt évi munkáját a megbízott kapitányságvezetői tisztséget 2016 október közepe óta betöltő Lajmer György rendőr alezredes ismertette, míg a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2017-es tevékenységéről Pintér Mihály tűzoltó alezredes (felső képen) adott számot. A képviselők mindkét beszámolót ellenvetés nélkül hagyták jóvá.

A gödöllői tűzoltóság és katasztrófavédelem elmúlt évi munkáját illetően – többek között – megtudtuk, hogy fegyelmi felelősségre vonás nem történt 2017-ben, és a kitűzött feladatok összességében teljesültek. A Szabadság úti épületben működő parancsnokság 26 településre (66 ezer hektár, mintegy 175 ezer fő) kiterjedő működési területén összesen 913 (2016-ban 438) beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A műszaki mentések száma 393 (2016-ban 280) esetre rúgott, míg tűz miatt 520 (2016-ban 458) esetben volt szükség beavatkozásra. Téves jelzés 207 volt, szándékosan megtévesztő kettő. A helyi központú tűzoltóság gépjármú állománya 6 szerből áll, amik közül háromnak újszerű, háromnak pedig megfelelő az állapota.

A jövőre nézve a helyi parancsnokság céljai között szerepel a beavatkozó állomány szakmai felkészültségének javítása, az előrelátó, komplex gondolkodás fejlesztése. Az elméleti és a gyakorlati foglakozások terén a gyakorlatias, célorientált képzésekre helyezik a hangsúlyt.
Ezen felül 2018-ban is törekedni kell a költséghatékonyság szem előtt tartására, a tűzoltóság épületének az állagmegóvására, az esetleges meghibásodások javítására, a nyílászárók várhatóan júniusban elkezdődő cseréjével az energiahatékonyság növelésére.
Fontos a lakosság megfelelő tájékoztatása, hiszen minden évszaknak megvannak a maga veszélyei: tavasszal a vegetációs területek tüzei, nyár elején az aratással kapcsolatos veszélyek, ősszel a pincékben jelentkező mustgáz mérgezések, míg télen az útviszonyokkal- és a fűtéssel kapcsolatos kockázatokra kell felhívni az emberek figyelmét. Ezen felül megfogalmazódott, hogy törekedni a szénmonoxid-mérgezések, kéménytüzek megelőzésének területén elért eredmények szinten tartására, valamint a szabad területek tüzeinek megelőzésére.

Örömteli adat, hogy jelentősen mérséklődött a lakásbetörések száma Gödöllő területén
Lajmer György rendőr alezredes beosztásából eredően másodszor adott számot a helyi önkormányzat tagjainak a Gödöllői Rendőrkapitányság munkájáról. A Petőfi Sándor utcai – 26 település (8 város és 18 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelős – rendvédelmi egység 2017. évi tevékenységét részletesen bemutató anyagból – a teljesség igénye nélkül –elsősorban a Gödöllőre vonatkozó adatokra fókuszálva szemezgettünk.

Városunkban 658 (2016-ban 737, az itt élők szubjektív biztonságérzetét kedvezőtlenül nem befolyásoló, több mint két éve húzódó és tavalyelőtt befejezett 480 rendbeli intellektuális közokirat-hamisítási üggyel együtt 1.217) ismertté vált bűncselekményt követtek el az elmúlt évben (-10,7%), ezer főre leosztva, 20,3 tizedet.
Miként az elmúlt években rendszeresen, 2017-ben is lopásból volt a legtöbb Gödöllőn, számszerűen 247 (2016-ban 420). Nagyságrendjét tekintve a lakásbetörések következtek a sorban, tavaly 69 ilyen eset történt, ami ötvennel kevesebb, mint egy évvel korábban. Garázdaság okán 29, rongálás miatt 23, míg testi sértés következtében 22 eset adott munkát a gödöllői rendőröknek, akik 12 alkalommal nyomoztak rablásnak minősülő bűncselekmény elkövetőinek felderítésében. A helyi kapitányság nyomozás-eredményességi mutatója 2017-ben 50,7 %-os volt (2016-ban 57,3%).

Kedvezőnek mondható, hogy a korábbi évben növekvő baleseti szám további jelentős emelkedését tavaly sikerült meggátolni Gödöllőn. A város területén 2 halálos kimenetelű közlekedési baleset következett be (akárcsak 2016-ban). Ezen felül 10 esetben súlyos, míg 39 esetben könnyű sérülés lett a baleset következménye. Személyi sérülés nélküli, csak anyagi kárral járó közlekedési baleset 119 alkalommal történt 2017-ben.

Érdekes adalék, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság terültén működő önkormányzatok – a belügyminisztérium felkérése alapján – értékelték a helyi rendőrök elmúlt évi munkáját, aminek eredményeként az ötös skálán 4,36 (tavaly 4,42) volt az „érdemjegy-átlag”. A gödöllői városvezetés – a javuló statisztikai adatok ellenére – 3,56 egységgel (2016-ban 4,13) minősítette a ténykedést. Ennél rosszabbat egyetlen település irányítóitól sem kaptak a gödöllői kapitányság munkatársai.

A közrend, közbiztonság fenntartása érdekében feladatként jelentkezik a rendőri közterületi jelenlét további fokozása, főként a garázda jellegű és a vagyon elleni cselekmények számának csökkentése érdekében. Egyértelmű cél a bűncselekmények számának redukálása, az iskolákban történő bűn- és baleset-megelőzési tevékenység hatékonyabb végrehajtása, valamint a közlekedési baleseteknél mutatkozó kedvezőtlen tendencia visszaszorítása – tudatta beszámolójában a kinevezéséről szóló dokumentumot a napokban átvevő kapitányságvezető. Lajmer György szóbeli kiegészítésében ezúttal is kitért az ittasan vezetők kiszűrését célzó ellenőrzések számának fokozására, valamint arra, hogy nem érdemes a parkolókban előforduló koccanásnál elhagyni a helyszínt, mert a térfigyelő rendszerek elterjedése sokat segít a renitensek lefülelésében, akik ezt követően magasabb bírsággal szembesülhetnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online