Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Csökkenő tendenciát mutat Gödöllő bűnügyi fertőzöttsége

2015-03-05 13:27:42

Dr. Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok 2010 novembere óta irányítja a Gödöllői Rendőrkapitányság munkáját, amiről évente beszámol a helyi képviselőtestület tagjainak. Idén március 5-én történt meg, hogy a gödöllői városatyák megismerhették a 2014-es adatokat, mutatókat tartalmazó tábornoki jelentést, amire valamennyi képviselő igennel szavazott.

A 27 település (8 város és 19 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelős Gödöllői Rendőrkapitányság által felügyelt településeken 2014-ben 3.299 regisztrált – döntő többségében vagyon elleni – bűncselekmény történt (2013-ban 4.123). Tízezer lakosra vetítve 185,5 esetről beszélhetünk, amivel a közel 178 ezer lakost számláló gödöllői körzet Pest megyén belül a legkevésbé fertőzött régiót jelenti. Nyomozás eredményességi-mutatóban az elmúlt évben kissé romlott a helyi kapitányság statisztikája, hiszen a 2013-as 41,6%-os ráta 2014-re 38,5%-ra mérséklődött (a Pest megyei átlag 44,72%).

Gödöllőn 706 ismertté vált bűncselekményt követtek el tavaly (egy évvel korábban 880-at), ezer főre leosztva, 21,52-őt. Lopásból volt a legtöbb, számszerűen 376. Közterületen 156 alkalommal estek bűnbe a renitensek (egy évvel korábban 224 esetben). A kedvező változás nagyban köszönhető a néhány éve kiépített térfigyelő rendszernek, aminek bővítése a statisztikai adatok további javulását eredményezheti.

A Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén a 2013. évi 712-ről 2014-ben 515-re csökkent a regisztrált közlekedési balesetek száma. Rossz hír viszont, hogy a halálos kimenetelű tragédiából kétszer annyi történt (10), mint egy évvel korábban.
Gödöllőn összesen 120 közlekedési balesethez riasztották a rendőröket. Szerencsére, haláloshoz nem, azonban 10 súlyos-, 38 könnyű sérüléses, valamint 72 anyagi káros esetnél intézkedniük kellett a helyi zsaruknak. A tapasztalatok szerint a Gödöllőn bekövetkező balesetek többségét nem a helyi autósok idézik elő, hanem sokkal inkább azok a járművezetők, akik autójukkal áthaladnak a településen.

Ami a bírságolást illeti, a Gödöllői Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által működtetett traffipax-készülék – a helyszíni- és a közigazgatási bírságokat együttvéve – közel 3,6 millió forintot termelt 2014-ben. Borítékolható, hogy idén – a csúcstraffipax éles bevetésével – másként alakulnak majd az adatok.
Érdekesnek tekinthető adalék, hogy a helyi kapitányság területéhez tartozó településeken a tavaly év végi adatok alapján 1.147 természetes személy 3.243 darab fegyverrel rendelkezett, és 3 jogi személy birtokában 60 fegyver volt.

Szóbeli kiegészítésében Bozsó Zoltán megköszönte az önkormányzat segítségét, és úgy ítélte meg, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság személyi állománya 2014-re a kitűzött célokat túlnyomó részben teljesíteni tudta. A tábornok ezúttal is kihangsúlyozta, akad még tennivaló, hogy fenntartható legyen a lakosság biztonságérzetének jobbítása és a közlekedési morál javítása. Ebben fontos szerepet szánnak a bűn- és baleset-megelőzési tevékenységnek, illetőleg kiemelt feladatnak tekintik – többek között – az átlagos nyomozási határidők csökkentését, a titkos információgyűjtő tevékenység erősítését, az állomány intézkedési aktivitásának növelését, a sebességmérő eszköz fokozott alkalmazását és az ittas vezetők kiszűrésére is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online