Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Meccslabdáról veszített Magyar Kupát a gödöllői röplabda-csapat

2015-02-14 20:35:19

Fennállása során negyedszer játszhatott Magyar Kupa döntőt a gödöllői női röplabda-csapat. Először 2011-ben – éppen a Vasas kiverésével – jutott fináléba városunk formációja (edző Deme Gábor), ahol a BSE-től kapott ki 3-1-re. A második lehetőség 2013-ban adódott – az akkor Ludvig Zsolt által irányított – TEVA-hatos előtt. Ez sem jött össze, mert a Vasas 3-0-ra nyert. Tavaly a döntő előtt néhány nappal szerződtetett Horváth András ült a gödöllői kispadon a békéscsabai döntőben. Csodára ő sem volt képes, így a Vasas 3-1 arányú sikerrel hódította el a díszes serleget. Ilyen előzmények után a gödöllőiek reménykedhettek abban, hogy egyszer minden sorozat véget ér…

Magyar Kupa, női döntő, Fáy utcai sportcsarnok:
TEVA-Gödöllői RC – Vasas Óbuda 2-3
(16, 18, -25, -22, -7)
Gödöllő: Lutter, Szakmáry, Fritz, Csengeri, Takács, Széles. Cserék: Bánlaki (liberó), Kalotai, Nagy Kitti, Radomszki.

Azt már az ütközet előtt is lehetett tudni, hogy a Vasas rendre jól teljesít a kiélezett helyzetekben. Valamelyest az is a fővárosi piros-kékek esélyét növelte, hogy tétmérkőzésen 669 napja, vagyis 2013. április 16-án, az akkori bajnoki döntő harmadik találkozóján kaptak ki utoljára a TEVA-GRC csapatától. Gödöllői oldalon viszont az adhatott némi muníciót, hogy a február 5-én lejátszott bajnoki ütközeten városunk csapata 2-0-ás szettelőnyt szerzett, és a harmadik felvonásban közel került ahhoz, hogy lezárja a végül elveszített Folyondár utcai csatát.

A kupában, szokták mondani, bármi megtörténhet, és gyakran fordul elő, hogy borul a papírforma. Ennek tudatában, telt ház előtt és remek hangulatban (a gödöllői drukkerek a kezdőhatosok bemutatása alatt konfettit szórtak a pálya szélére) indult a finálé, aminek első szettjében a címvédő Vasas nyerte el a nyitás jogát.
Kissé megilletődötten és nem igazán veretes nyitásfogadással kezdte a döntőt a gödöllői alakulat (2-6), amely első három pontjából kettőt a piros-kékek rontásának köszönhetett. Aztán hatalmas fordulatot vettek a történések: Takács Doroti ontotta a jó szervákat, remekül működött a Lutter Liza-Széles Petra kapcsolat, így az első technikai időnél már városunk formációja vezetett (8-7). Ezt követően ismét a Vasas percei következtek, 16-13, oda. De jött Csengeri Petra, és zsinórban nyitott öt olyat, amivel nem tudtak mit kezdeni Jókay Zoltán tanítványai. (18-16). S hogy ne legyen vége a gödöllői hengernek, egy-egy jó blokkal és ravasz ütéssel – megszakítás nélkül 12 pontot gyártva – kivégezte a Gödöllő a Vasast.

Jól tartotta magát a TEVA-hatos a második játszma elején (7-3), amiből arra lehetett következtetni, hogy elkapta a fonalat a Horváth-csapat. Megnyugodni azonban korai lett volna, mert a fővárosiak, ha tehették, résen voltak. Szerencsére, nem mindig, ezáltal 13-7-re alakult az állás. Kisvártatva pedig 18-12-re lépett el a rendkívül fegyelmezetten, elveszett labdát nem ismerve játszó Gödöllő. Ennek eredménye pedig nem lehetett más, mint újabb szettnyerés, amivel igencsak elérhető közelségbe került a kupasiker.

A feszültség érezhetően fokozódott a harmadik játszmában. Nem csoda, hiszen a Vasasnak ez volt az utolsó lehetősége, hogy életben tartsa esélyét a címvédésre, a gödöllőieket pedig az általuk még soha át nem élt kupamámor szele érintette meg. Ez utóbbi egy ideig kevésbé érződött, mert az első technikai időnél 8-4-re a TEVA-formáció vezetett. Ám jöttek a hibák, és a Vasas fordított (8-10, majd 9-13).  Városunk csapatát azonban ez nem igazán hatotta meg: előbb Csengeri Petra, majd a nem teljesen egészségesen is hősiesen játszó Szakmáry Gréta vezérletével 14-nél egyenlő lett az állás. Jöhetett a végjáték. Naná, hogy idegölő percek következtek: 19-18-ra a Gödöllő, míg 20-19-re a Vasas vezetett. Aztán egy pazar Lutter-szervát és egy széles ütést követően 22-20-ra a TEVA-hölgykoszorú. Miként 23-22-re is. 24-23-nál meccslabdája volt a Gödöllőnek, a csereként beállt Kalotai Zsófia azonban a hálóba nyitott. 25-24-nél a Vasasnak lett játszmalabdája. Csengeri ezt kiegyenlítette, majd mégis összehozták a szépítést a fővárosiak.


Melyik csapat milyen úton megy tovább? Ez jelentette a legfőbb kérdést a negyedik etapban. Inkább a Vasas vette az egyenlítés felé az irányt (6-11). Horváth András feladót cserét, Lutter Lizát Nagy Kitti váltotta a poszton, és időt is kért a gödöllői tréner. Csapata 10-12-re felzárkózott, amihez – valljuk meg – esetenként szerencse is kellett. 15-nél nem volt különbség a riválisok között. Később lett, 19-16-ra meglógtak az óbudaiak. Néhány rontott nyitás, itt is, ott is, miközben a Gödöllő egalizálta az eredményt (21-21). Erre válaszul, a fővárosiak legyártottak három pontot, ami a szett ezen, kritikus részében elégségesnek bizonyult a döntő játszmához.

A címvédő kezdte előnnyel a záró etapot, de nem igazán tudta leszakítani városunk – energiatartalékát láthatóan felélő – együttesét. Térfelet 8-6-os Vasas vezetésnél cseréltek a csapatok, majd újabb három óbudai ponttal már jócskán veszni látszott a gödöllői kupagyőzelem. Sajnos, nem csak látszott, el is veszett. A Vasas fennállása során tizenkettedszer nyerte el a díszes serleget.
Adalékként annyit, hogy harci kedve és hozzáállása miatt nem érheti kritika a gödöllői hatos teljesítményét. Azt viszont jó lenne egyszer megtanulni, hogyan kell nyerni…

Bronzmérkőzésen: Újpesti TE – Aluprof-TF Budapest 3-1 (15, -21, 18, 22)

A női röplabda Magyar Kupa 2014/2015-ös kiírásának végeredménye
1. Vasas Óbuda
2. TEVA-Gödöllői RC

3. Újpesti TE
4. Aluprof-TF Budapest


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online