Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sisi korfui palotája turistaszemmel

2013-08-19 17:43:50

Hírportálunk egyik olvasója, Tóth Árpád nemrégiben Korfun járt, s ha már ott volt némiképp elmélyült Erzsébet királyné által építtetett palota rejtelmeiben. Sisi gödöllői kötődése közismert, közel 2 ezer éjszakát töltött el településünkön. Az alábbi, képekkel illusztrált élménybeszámolóból pedig a csodálatos, tengerre néző építmény múltjából és jelenéből egyaránt ízelítőt kaphatunk.

Erzsébet, Ausztria császárnője, Magyarország királynője fia, Rudolf trónörökös 1889. január 30-án bekövetkezett mayerlingi halála után kezdett hozzá Korfun a homéroszi hős tiszteletére Achilleion-nak nevezett palota építtetéséhez. A királynő beszélte a görög nyelvet, rajongott az antik görög történelem, irodalom iránt, csodálta és élvezte az Ion-tenger szépségeit, így ez határozta meg az építmény nevét, helyét és stílusát.


Az építés 1889-1891 között zajlott a Korfu városa feletti hegytetőn, ahonnan kitűnő panoráma nyílik a városra, a tengerre. Az épület neoklasszicista stílusban épült. A teljes dekorációt, ami a görög mitológiát eleveníti meg, Erzsébet választotta ki. A legkisebb részlet is követi az antik hagyományokat, így az asztal lába, vagy a lépcső korlátelemei is tévedhetetlenül az ókori görög világot mutatja. Hatalmas falfestménye idézi fel Achilles győzelmét a trójai Hector felett.
Az épületben külön dohányzószoba is volt, ahol Erzsébet hódolhatott szenvedélyének. A szomszédos helyiség a hálószoba, aminek falán látható egy festmény a királynőről. E két helyiség kapcsán az idegenvezető megjegyezte, hogy Erzsébet nem mosolygott társaságban, mert a dohányzás miatt fogai sárgák voltak. Hatalmas zeneterem és belső kápolna is épült a palotában. A terasz márványburkolatán körben híres ókori emberek szobrai sorakoznak. A tájat kilátóteraszról lehet ma is csodálni.

A szépen gondozott, virágos kertben látható az Achilles halálát ábrázoló márványszobor, valamint egy 5 méter magas bronz szobor a harcosról, amit a későbbi tulajdonos készíttetett. A hatalmas alkotást még inkább kiemelik környezetéből a köré magasodó pálmafák. A későbbi különböző hasznosítások ma itt látható a királyné márvány fürdőkádja is. A kertből indult egy lépcsősor, ami levezetett a partra, ahol saját hajókikötője volt a palotának.


Erzsébet évente rendszeres használta a palotát 1989-ben bekövetkezett haláláig. 1907-ben a palotát eladták II. Vilmos német császárnak, aki a bronz Achilles szobrot készíttette. A császár a palotát gyakran használta, és az európai diplomácia egyik központjává tette.
Az első világháborúban hadikórházként működött, majd hadi kárpótlás keretében a görög állam tulajdonába került. A két háború között különböző görög állami intézmények székhelye volt, ekkor sok berendezési tárgyat árvereztek el. A II. világháborúban a tengelyhatalmak (olasz-német) katonai parancsnoksága működött a palotában. A háború után a görög turisztikai szervezet vette át, amely az alsó részben múzeumot üzemeltet. 1962-1993 között a felső részen kaszinó működött, ez a rész ma sem látogatható.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online