Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Segítünk kibogozni a gödöllői uszoda-ügy kusza szálait

2016-08-24 10:35:05

Manapság nem csak hónapról hónapra, hanem szinte napról napra téma, hogy mikor lesz végre – akár komoly versenyek megrendezésére is alkalmas paraméterekkel rendelkező – uszodája Gödöllőnek.

A történet szálai mintegy négy évre nyúlnak vissza, amikortól a lokálpatrióta klubos többségű helyi önkormányzat kiszállt az – időközben megújult – egyetemi strand működtetéséből. Némi kontrasztot jelent az ügyben, hogy napjainkban Gémesiék a legfőbb szószólói annak a körnek, amely a kormányon kéri számon a 2014 márciusában beígért versenyuszoda megvalósítását.
Összeállításunkban a gödöllői uszodatörténet legfontosabb mozzanatait gyűjtöttük csokorba. Azzal a céllal, hogy segítsünk a sok fordulatot vett ügy némiképp egymásra épülő, egymásnak ellentmondó, vagy egymásból következő fejleményeinek megértésében. Mondjuk abban, hogy ki, kinek és mikor „tett keresztbe”…

• 2012 októberében a Szent István Egyetem akkori sportigazgatója bejelentette, hogy 50x25 méteres uszoda épülhet az egyetemi strand helyén.


• Néhány nappal az egyetemi bejelentést követően a város is lépett: kiderült, hogy – a Gödöllői Sport Közalapítvány révén – TAO-támogatásból ők is uszodaépítésbe kezdenének, 33 méteres medencehosszal.

• 2012 decemberének végén arról szóltak a hírek, hogy veszélybe került az egyetemi strand területén létesítendő uszoda 2013 nyarára történő megvalósulása, mivel a gödöllői polgármesteri hivatal illetékes hatósági irodája nem adta ki a beruházás elindításához szükséges elvi építési engedélyt.

• 2013 januárjában ülésezett Gödöllő Város Önkormányzatának Helyi Építészeti-Műszaki Tervtanácsa, és olyan döntést hozott, hogy nem ajánlja az illetékes hatóságnak az elvi építési engedély megadását.

• Két hónappal később fordulatot jelentett, hogy az egyetem elvi építési engedélyt kapott az uszoda létesítésére, igaz, nem a strand területén, hanem a gépmúzeum és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Központ közötti részen.

• 2013 októberében úgy tűnt, újabb akadály hárul el az egyetemi uszoda építése elől. Gémesi Györgynek azonban feltételei voltak.

• 2013 decemberében még mindig nem álltak rendelkezésre az engedélyek ahhoz, hogy elinduljon az egyetemi uszoda-beruházás.

• 2014 februárjában arról szóltak a hírek, hogy
előkészületi fázisba került a város által szorgalmazott uszoda létesítése.


• Egy hónappal később csattant a képzeletbeli ostor: Balog Zoltán miniszter – szakállamtitkára és a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője társaságában – személyesen jelentette be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón, hogy kiemelt állami beruházás keretében versenyuszoda épül Gödöllőn, az Ady sétányon található egyetemi kertészet helyén.

• Egy héttel a miniszteri bejelentés után a gödöllői képviselőtestület tagjai határozatot fogadtak el arról, hogy a városvezetés által a Köztársaság úti SPAR-áruház mögötti területen létrehozni tervezett sportuszoda- és vízilabda edzőcsarnok beruházás – a döntésig már 30 millió forintot felemésztő – megvalósítását 2014. december 31-ig felfüggesztik.

• 2014 októberében a Szent István Egyetemen lezajlott sajtótájékoztatón –többek között – elhangzott, hogy tervpályázatot írnak ki a gödöllői uszoda megvalósítására. Kérdésünkre Vígh László miniszteri biztos 2016-os átadást prognosztizált.


• Közel másfél éves „hallgatást” követően, idén februárban megtudtuk, hogy feladták a gödöllői uszoda tervpályázatának indító hirdetményét.

Sajtóértesülések szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly novemberben foglalkozott a gödöllői uszoda ügyével, majd 3,2 milliárd forintos keretösszeggel létrejött a támogatási szerződés az építtető szervezettel, jelesül a Nemzeti Sportközpontokkal. A gödöllői uszoda a legfrissebb hírek alapján a választási évnek számító 2018 tavaszára készülhet el. Ehhez az kell, hogy idén ősszel lezáruljon a közbeszerzési eljárás, és 2017 elején megkezdődjön az építkezés…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online