Vissza normál nézetbe Nyomtatás

November elejétől kapható Varga Kálmán gödöllői kastélytemplomról írt könyve

2024-10-21 11:22:44

Amint arról tavaly decemberben egy interjúban hírportálunk beszámolt, Varga Kálmán önálló könyvet készült írni a gödöllői kastélytemplomról. Az elképzelést tett követte, és a szerző örömmel közölte, hogy hamarosan megjelenik A gödöllői kastélytemplom • 1746-1841 című hiánypótló kötet.

A könyv megjelenése kapcsán érdemes elmondani, hogy hazánk egyik legjelentősebb műemlék-együttese a gödöllői Grassalkovich-, majd királyi kastély, aminek históriája az országtörténet vonatkozásában is egyedülálló. A 8 szárnyú világi rezidencia szakrális centruma az 1746-49 között önálló szárnyként megépített és a főúri család mellett a település katolikusainak vallásgyakorlását is szolgáló templom. A nagyméretű és a barokk művészetet, mint korstílust reprezentáló „Isten háza” ikonográfiájának meghatározó eleme a pozsonyi Szent Márton koronázótemplom egykori Szent Koronás (baldachinos) főoltárának mintájára emelt, szintén baldachinos főoltár, mint királyi (uralkodói) szimbólum. A vártemplomról – ahogy elődeink nevezték – még nem jelent meg művészettörténeti és történeti feldolgozás. Ezt a hiány pótolja a készülő, mintegy 130 oldalas és közel 100 képpel illusztrált kötet, ami többéves kutatás eredményeinek tükrében tárja az olvasó elé e különleges, jelképekben gazdag liturgikus tér leírását és hitéletének 18-19. századi históriáját.

A könyv kiadója az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány, az Esterházyak és a barokk udvari kultúra örökségének ápolója. A szervezet adószáma: 18079227-1-08, bankszámlaszáma: 11737100–20004707 (OTP). A kötet várható megjelenése 2024 november eleje. A kötet kiadói ára: 4.000 forint.

Közvetlen megrendelésre – a vételár november 10-ig történő átutalásával az alapítvány számlájára – elektronikus úton van lehetőség ezen az email-címen.
Gödöllői és környékbéli megrendelőink számára a kötet átvételét a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban (Dózsa György út 8.) biztosítják: hétfőn és pénteken 9-19 óra, kedden és csütörtökön 9-18 óra, szerdán és szombaton 9-13 óra között. Igény esetén, illetve távolabbi megrendelőinknek a könyvet postai úton (+ 2.000 forint) küldjük el, ez esetben 6.000 forintot szükséges átutalni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online