Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vállalkozásunk székhelye megváltozik? Ezért fontos, hogy bejelentsük!

2024-06-15 10:40:28

Egy vállalkozás székhelye több okból is módosulhat. Ilyen lehet egy költözés vagy a cég fejlődése, terjeszkedése is. Ezekben az esetekben azonban fontos, hogy a változást a lehető leghamarabb bejelentsük.

Ebben a cikkben elmondjuk azt, miért nem szabad megfeledkezni az ezzel járó adminisztrációs teendőkről, valamint azt is kifejtjük, hogy hogyan kerülhetjük el egyszerűen a székhely változásával járó bürokratikus procedúrát.

Székhelyváltozás bejelentése: hogyan kerülhetjük el a feladatot?
A megfelelő székhelyszolgáltatás olyan megoldást jelent, ami rengeteg terhet képes levenni egy cég válláról. Többek között a saját ingatlanban vagy bérelt irodában található székhely fenntartásával járó adminisztrációs feladatokat, valamint költözés esetén a székhelyváltozás bejelentésének kötelezettségét.

Az ilyen jellegű szolgáltatások célja ugyanis nem más, mint hogy akkor is stabil székhelyet biztosítsanak vállalkozásunk számára, ha nem áll rendelkezésünkre saját vagy bérelt ingatlan, vagy épp a gyorsan változó gazdasági környezetben túlságosan gyakran kell költöznünk.

Miért fontos, hogy bejelentsük a változást?
A székhely egy vállalkozás legális működésének alapvető feltétele. Ez azt jelenti, hogy az egyéni vállalkozóknak és a gazdasági társaságoknak egyaránt rendelkezniük kell vele. Ennek oka, hogy a székhely nem csupán egy szimpla adat a cégbíróság nyilvántartásában.

Ez az a hely, ahová a hivatalos levelek érkeznek, és ahol egy esetleges hatósági intézkedés esetén is rendelkezésre kell állnunk. Ami természetesen azt jelenti, hogy ha a székhelyváltozás bejelentése elmarad, abban az esetben nem tudjuk kezelni a vállalkozásunkkal kapcsolatos hivatalos ügyeket. Sőt, a működésünk egyenesen törvénytelenné válik. Éppen ezért fontos, hogy a változást minél hamarabb, a törvények által előírt formában jelezzük.


Hol és hogyan kell intéznünk a székhelyváltozással járó feladatokat?
Egyéni vállalkozóként a változásbejelentés egyszerű feladat. Nincs más teendőnk, mint a helyi önkormányzatnál bejelentenünk az új székhelyet. Egy gazdasági társaság esetében azonban már bonyolultabb a helyzet, hiszen a folyamat cégeljárás keretében történik. Ilyenkor szükség lesz egy jogi képviselőre, akinek a feladatai közé tartozik a tulajdonosi számlahatározat előjegyzése és a változásbejegyzési kérelem benyújtása az illetékes cégbíróság felé.

Annak érdekében, hogy a székhelymódosítás sikeres legyen, nem szabad megfeledkeznünk a friss tulajdoni lapról, vagy a bérelt ingatlan használata esetén a tulajdonos által hitelesített hozzájárulási nyilatkozatról sem. Abban az esetben, ha cégünk új székhelyeként székhelyszolgáltatást veszünk igénybe, ezeket a köröket megspórolhatjuk, hiszen az állandó székhely ebben az esetben akkor sem változik, ha maga a vállalkozás elköltözik arról a helyről, ahol az állandó tevékenységét végzi. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online