Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így értékelték a gödöllői választás eredményét az érintettek

2024-06-11 18:54:45

A választás napján, a szavazókörök bezárása után körkérdést intéztünk a Gödöllőn indult jelölőszervezetek képviselőihez. A következőkre voltunk kíváncsiak:
• Miként értékeled a választás eredményét?
• A várakozásnak megfelelően szerepeltetek, netán annál jobban vagy rosszabbul?
• Mi volt a legfőbb oka a sikernek/kudarcnak?
• Hogyan tovább?
Íme, az eredmény tudatában megfogalmazott értékelések:

L Péterfi Csaba
, a város kommunikációs igazgatója:
- Csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon köszönjük Gödöllő lakóinak a bizalmat. Természetesen, a jövőben is nagyon keményen fogunk dolgozni, hogy a szavazók bizalmát megtartsuk.

Kolozs Csaba
, a GDL Pelikán polgármester-jelöltje:
- A számok ismeretében először is szeretnék gratulálni a Lokálpatrióta Klub csapatának. A gödöllői választók a stagnálást és a politikai csatározásokat választották a fejlődés helyett. Ez egyfajta társadalmi látlelet is, mert valaki vagy valami ellen szavazott a lakosság és nem valaki vagy valami mellett. El kell fogadni a gödöllőiek döntését, hogy a GDL Pelikán szolgálatra kész szakértői csapata nem kellett a többségnek.
Semmilyen szinten nem szerepeltünk jól, hiszen változást szerettünk volna és az utolsó pillanatig ezt erősítették meg a visszajelzések is a lakosságtól. Vannak dolgok, amik érthetők és vannak, amik nem, de én inkább szeretném megköszönni a csapatomnak az elmúlt hetek és hónapok munkáját. Büszke vagyok rájuk, mert képviselőjelölt társaim fantasztikus szolgálatot végeztek önzetlenül az áldozatos és kitartó munkájukkal. Mi nem „one man show" kampányt végeztünk és nem is a politikai érzelmekre próbáltunk hatni, amely mögött az el nem végzett teljesítmény lapul. Ehelyett minden körzetben mentünk és találkoztunk az emberekkel, egymást támogatva beszélgettünk a lakossággal, a vállalkozókkal és közösségekkel, akik nagyon várták, hogy végre az ő hangjuk és kérésük is teljesüljön a következő ciklusban, ne pedig csak az, amit egy szűk intézményi hatalom szeretne. A szolgáló önkormányzati munkát szerettük volna visszahozni a városba.
Nem hiszem, hogy magyarázni kellene az eredményt, de a napnál is világosabb, hogy az országos közhangulat és annak minden velejárója rányomta a bélyegét a városra is. Polgármester úr 34 éve azt mondja, hogy nem pártpolitizál, ehhez képest az egyedüli kampány témája az volt, hogy mi vagyunk a „Fidesz mögé bújt álcivilek”, nem volt mondanivalója a lakosságnak, hogy mi lenne a víziója a városban. Ezzel politikailag megosztotta a lakosságot, ami hiába azt jelenti, hogy ezek szerint nem minden gödöllőinek kíván a polgármestere lenni, mégis az országos politikai helyzetet látva, ez sikert eredményezett számukra. Ehhez hozzásegített a helyi szervezet kampánya, amely tovább erősítette az áldozati szerepjátékát, így újabb témát kapott, hogy elfeledtesse az elmúlt évtized teljesítményét. Sajnálom, hogy a kormánypártok és a polgármester közötti párbeszéd teljesen ellehetetlenült az elmúlt 15 évben, amelynek kommunikációja ránk is kihatott és ez ellen szavazott a lakosság egy része.
Hiába szeretném átkísérni a vak embert a zebrán, ha közben kiderül, hogy neki jó, ha ott áll és esze ágában sincs átmenni a túloldalra. Ezt megértettük és a jövőbe kell tekinteni. Részben sajnálom, hogy nem kell a másokért vállalt szolgálat, de nyilván az embernek van családja, másik közössége és munkahelye. A szolgálatot egyébként sem kell keresni, az általában megtalálja az embert, ahogy az elmúlt években a közéleti feladatokkal is így volt, de ez kisebb közösségekben is megtörténhet, ahol a másik fél is örül ennek. Jelenleg képviselő vagyok októberig, az új képviselőtestület ősszel áll fel, ahol Török Sándor és Debreczeni Attila társammal listáról kerültünk be. Erről majd a közeljövőben egyeztetünk, hogy miképpen látjuk a távoli jövőt. A pártpolitikai hangulat mostantól minden esetben rányomja majd a bélyegét az önkormányzati választásokra is, ami nem biztos, hogy jó a GDL Pelikán civil szervezetnek. Az egyesület ugyanis a nevét nem csupán Gödöllő szimbóluma miatt választotta, hanem azért is, mert a kiterjesztett szárnyú pelikán saját vérével táplálja a fiókáit, amely az önfeláldozást és kizárólag az övéiért vállalt szolgálatot mutatja meg. Azonban egy folyó, ahogy látjuk minden áldozatvállalást eláraszthat, de egy jobbról vagy balról érkező politikai vihar is elfújhat minden szolgálatra kész cselekedetet az emberek szeme elől.

Dr. Henkei Viktória
, a TEVE polgármester-jelöltje:
- Gödöllő végleg elveszett! Minden kérdésedre ez a válaszom!

Varsányi Áron
, a Momentum szóvivője:
- Nagyon szépen köszönjük a választóknak a bizalmat, sajnáljuk, hogy hajszálon múlott a mandátumszerzésünk. Öröm számunkra, hogy ennyire szorossá tudtuk tenni a versenyt a kompenzációs listás helyekért folytatott küzdelemben úgy, hogy csak 8 körzetben indultunk és külön öröm számunkra, hogy az óbaloldali Gyurcsány-pártot sikerült kényelmesen megelőznünk. Közösségünk azt a döntést hozta, hogy csak 8 körzetben indítunk képviselőjelöltet, ez nagyban befolyásolta az elért eredményünket. Gratulálunk Gémesi Györgynek és a mandátumot szerzett képviselőknek, sikeres munkát kívánunk nekik a következő ciklusban.

Svisztné Kis Ildikó
, a Demokratikus Koalíció listavezetője:
-  Először is gratulálok az egyéniben és a kompenzációs listán mandátumhoz jutott képviselőknek.
Arra számítottam – és, gondolom, ezzel nem voltam egyedül –, hogy Gödöllőn a választás a két „nagy” jelölő szervezet, a Lokálpatrióta Klub és a GDL Pelikán (Fidesz-KDNP) jelöltjei között fog eldőlni. Ez az elsöprő Lokálpatrióta győzelem azonban szerintem nem csak engem lepett meg, de még magukat a lokálos jelölteket is. Azt nem tudjuk, befolyásolták-e – és amennyiben igen, milyen mértékben – az eredményt a szavazás előtt két nappal Gödöllőn kiszórt hamis „Nyomtass te is!” kiadványban szereplő hazug állítások.
Ami a DK egyéni körzeti jelöltjeit illeti, az elért szavazatok száma alulmúlja várakozásainkat. Azzal tisztában voltunk, hogy egyéni körzet megnyerésére nincs esélyünk, hiszen tudtuk, hogy arra vagy a Lokálpatrióta Klub, vagy a GDL Pelikán jelöltjeinek van csak gyakorlati esélye. A mi jelöltjeink közt – talán két kivételtől eltekintve – nem voltak ismert, bejáratott nevek. Úgy gondolom, hogy az itt élők nagyon nem akarták, hogy a Fidesz Gödöllőt is bekebelezze, ezért még azok is Gémesi Györgyre és jelöltjeire szavaztak, akik egyébként DK-s érzelműek. Nem akarom „magyarázni a bizonyítványunkat”, de annyit mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a mi anyagi lehetőségeink közelében sem voltak a két nagy jelölő szervezetének. Egészen pontosan: 0 forintból „kampányoltunk”. A DK vármegyei listán elért 16,69%-os eredménye viszont azt mutatja, hogy vannak Gödöllőn DK-szavazók.
A jövőre nézve a magam nevében annyit mondhatok, hogy már a választások előtt, annak eredményétől függetlenül, úgy terveztem, hogy kivonulok a politikai közéletből. 23 éve minden kampányban részt vettem, próbáltam hatni a város közéleti történéseire, 2014 óta Pest Megye Közgyűlésének tagja vagyok, de a következő ciklusban már nem leszek képviselő. A családomnak, unokáimnak fogom szentelni az így felszabaduló időt.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online