Vissza normál nézetbe Nyomtatás

1968 – Egy szerelem rekonstrukciója: díszelőadás a gödöllői moziban

2024-05-27 10:11:44

Május 31-én, pénteken 18 órakor lesz a gödöllői díszelőadása Nagy Anikó Mária és Lukácsy György rendezők 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című, mintegy másfél órás drámai filmalkotásának a városi filmszínházban. Az eseményen részt vesz a két rendező – akik közül Nagy Anikó Mária gödöllői –, valamint a fél évszázados sztorijával őket forgatásra inspiráló Tóth Miklós.

Az igaz történetre épülő film szereplői 1968-69-ben nem tudták, hogy az állambiztonsági szervek játékszerei. Két fiatalt, az angol követség titkárnőjét, Alexandrát (Fitos fedőnévvel) és a műegyetemi hallgatót, Miklóst (Lovag fedőnévvel) nemcsak állandó megfigyelés alatt tartottak, hanem különböző módon „segítették” szerelmük kibontakozását: biztosították találkáik színhelyeit, ahol titokban hangfelvételeket és fotókat készítettek róluk. Ma már kutathatók azok a dokumentumok, amik mindezekre bizonyítékul szolgálnak. Több mint 50 év múltával Miklós megkísérli felkutatni Alexandrát, hogy választ kapjon, az őt azóta is kínzó kérdésre: szerelem volt vagy összeesküvés, ami köztük történt?

A filmkockák alapjául szolgáló történetet Tóth Miklós korábban megírta, Lovag és Fitos – egy lehallgatott szerelem 1968-1969 címmel 2014-ben megjelent könyvében. Az 1972 óta Gödöllőn élő író érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a drámai alkotás legfőbb üzenete az, hogy örök érvényű tanulságokkal szolgál.

A film főbb szerepeiben Mészáros Martin, Barta Ágnes, Nagy Mari, Gyöngyösi Zoltán, Zoltán Áron, Horkay Barnabás, Kaszás Mihály és Rajkai Zoltán látható. A producer Janovics Zoltán és Novák Tamás, az operatőr Kőrösi András, Antal-Demes Szabolcs, Tóth Levente és Csíkszentmihályi Ajnácska, a vágó a Gödöllőn élő Bartos Bence volt. A film zenéje Alpár Balázs munkája.

Aki – a korlátozott számban még elérhető – jegyet szeretne váltani a tanulságos történetet feldolgozó és fordulatokban gazdag filmre, ide kattintva megteheti.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online