Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vívás: kiélezett meccsen maradtak le a bronzéremről a budapesti világkupán Gémesi Csanádék

2024-03-24 18:12:32

Március 22-e és 24-e között a budapesti BOK-csarnok volt a helyszíne a férfikardozók világkupájának. A verseny utolsó állomása volt az olimpiai kvótáért április 1-jéig zajló kvalifikációs folyamatnak. A magyar csapatnak már nem kellett izgulnia, hiszen korábban már bebiztosította párizsi részvételét. A kérdés csupán az volt, hogy milyen kiemelési számot kaphatnak a fiúk az ötkarikás játékokon.

A pénteki selejtezőt, majd a szombati, Szatmári András győzelmével zárult egyéni megmérettetést (a 268 fős mezőnyben Gémesi Csanád a 16., Szilágyi Áron a 17., Decsi Tamás a 71. helyen végzett) követően, március utolsó előtti vasárnapján a csapatok (26 résztvevő) viadala következett a magyar fővárosban.

A MATE-Gödöllői EAC klasszisát, Gémesi Csanádot is soraiban tudó nemzeti egységünk második kiemeltként a legjobb 16 együttest tömörítő mezőnyben kezdett. Tették ezt annak tudatában a fiúk, hogy akár az olimpiai kvalifikációs rangsor élére is ugorhatnak (22.000 ponttal többet gyűjtenek, mint Dél-Korea és megelőzik az USA formációját), ugyanakkor a 3. helyre is lecsúszhatnak (gyengébb helyezést érnek el az amerikaiaknál).

Az elmúlt év hasonló időszakában megrendezett budapesti világkupa-versenyen a magyar együttes – Dél-Korea és Németország mögött – a 3. helyen végzett.
Most ez nem sikerült, miután a végletekig kiélezett éremcsatát elvesztette a magyar kvartett. Ezt megelőzően nemzeti csapatunk izgalmas meccsen nyert a kazahok ellen, majd magabiztosan múlta felül Iránt. Ezt követően a ranglista 2. helyének bebiztosítása szempontjából sorsdöntő összecsapás következett, amiben az amerikaiak – akik a döntőben 45-30 arányban legyőzték Dél-Koreát – meglehetősen fölényesen diadalmaskodtak.

A magyar csapat eredményei:
Nyolcaddöntő
Magyarország – Kazahsztán 45-43
(Gémesi Csanád + 4, Szatmári András +1, Szilágyi Áron -3)

Negyeddöntő
Magyarország – Irán 45-27
(Gémesi Csanád +10, Szilágyi Áron +9, Szatmári András -1)

Elődöntő
Magyarország – Egyesült Államok 36-45
(Szilágyi Áron 0, Gémesi Csanád -4, Szatmári András -5)

Bronzmérkőzés
Magyarország – Németország 43-45
(Decsi Tamás +2, Szilágyi Áron +2, Gémesi Csanád -1, Szatmári András -5)
Az összecsapás krónikájához tartozik, hogy az első asszóban, 3-1 arányú magyar vezetésnél Szilágyi Áron combizom-húzódást szenvedett, ezért helyére Decsi Tamás állt be. Később a németek is cserére kényszerültek, náluk Raoul Bonah sérült meg.

Ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat a 3. helyre csúszott vissza az előzetes olimpiai kvalifikációs világranglistán (388.000 pont), ami – amennyiben a május közepén esedékes madridi világkupán nem történik változás a sorrendben – azt eredményezi, hogy nemzeti válogatottunk Párizsban a jelenleg 6. helyezett Irán ellen kezdhet a negyeddöntőben.
További párosítás: Dél-Korea – Kanada, USA – Egyiptom és Franciaország – Olaszország. Továbbjutás esetén az elődöntőben az USA – Egyiptom párviadal győztese lenne a mieink ellenfele.

Ki(k) léphet(nek) pástra a párizsi olimpián?
A 2024-ben esedékes franciaországi ötkarikás játékokra a vívók kvalifikációs időszaka április 1-jén zárul. A csapatok közül az aktuális olimpiai kvalifikációs ranglista első négy helyezettje (Dél-Korea, Egyesült Államok, Magyarország, Franciaország) mellett, Európából Olaszország, Ázsia-Óceániából Irán, Afrikából Egyiptom, míg az amerikai kontinensről Kanada jogosult indulni a párizsi olimpián.
Fontos, hogy a csapatversenybe bejutott 8 formáció 3-3 tagja (24 vívó) a július 27-én, szombaton lezajló egyéni viadalon is pástra léphet. A férfi kardcsapatok július 31-én (szerda) döntenek az érmek és a helyezések sorsáról francia fővárosban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online