Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Okosotthonok az 1960-as évektől napjainkig

2024-03-14 10:30:15

Az okosotthonok új technológiának számítanak, bár már az 1960-as években létezett az elődjük. Napjainkban egyre jobban elterjedtek, és számos megoldást nyújtanak, melyek a kényelmet és a praktikusságot helyezik előtérbe.

ECHO: okosotthon az 1960-as évekből?

Napjainkban nagyon fontos, hogy egy ilyen rendszer megvédjen minket, kiszolgálja az igényeinket és kényelmessé tegye a mindennapjainkat. Bár, egy lakásbiztosítás saját magára való megkötése még nem feladata egy ilyen mai eszköznek, ki tudja, hogy a mesterséges intelligencia mit hoz számunkra a jövőben.

Az 1985-ös Vissza a jövőben című film egy kis betekintést engedett abba, hogy akkoriban miként képzelték el a jövőt. Például, a csatornák között hangvezérléssel váltó televízióval nem is lőttek nagyon mellé.

Az ECHO (Electronic Computing Home Operator) viszont egy nagyon is létező szerkezet volt, még az 1960-as évekből. Ezt nevezhetjük a legelső okosotthon megoldásnak is. Az ECHO 4 megalkotása során számos erőmű építéséből fennmaradt áramkört és memóriát hasznosítottak újra.

A szerkezet kapcsolatban volt a legközelebbi meteorológiai központtal, így egy kezdetleges időjárás-előrejelzést is tudott készíteni. Volt benne határidőnapló, sőt, még könyvelőszoftver is. A ház összes óráját pontosan be tudta állítani, emellett felügyelte a légkondicionáló berendezést is. A televíziókészüléket és a hozzá tartozó antennát is menedzselte, ahhoz pedig, hogy a gyerekek tévét nézhessenek, meg kellett válaszolniuk egy kérdést.

Bár, sokban hasonlított egy mai, modern okosotthonhoz, a méretei hatalmasak voltak. Négy darab 120x180x60 centis fadobozban pihent, melyek összesen 360 kilót nyomtak. Egészen 1976-ig működött James Sutherland házában.

Okosotthon internet-hozzáféréssel
Míg a kezdetekben az volt a legnagyobb dobása egy okosotthonnak, hogy automatizálni tudott dolgokat, addig ez az internet megjelenésével hatalmasat változott. Bár továbbra is amit csak lehetett, előre beállítottunk rajta, de hatalmas előrelépést jelentett, hogy immár távolról is vezérelhetővé vált. Ezzel már nemcsak helyben lehetett beavatkozni az automatizmusokba, hanem távolról is, például a munkahelyünkről vagy épp egy nyaralásról.


A következő lépés: Internet of Things
Az okosotthonok következő kommunikációs lépése a „Dolgok internete”, vagyis az „Internet of Things” nevet kapta. Ez már azt jelenti, hogy a különböző eszközök immár a hálózathoz csatlakozva egymással is képesek kommunikálni. Ez azt jelenti, hogy képessé váltak arra, hogy egymáshoz igazodjanak. A szenzoraiknak köszönhetően pedig immár a külső körülmények változására is tudnak reagálni.

Például, az előre beállított értékeket figyelve a klíma szabályozása automatikussá válik. Ilyen a redőnyök leengedése sötétedés esetén. Valamint az okos töltési megoldások is eszerint működnek egy modern elektromos autó fali töltője esetén, amit például csak akkor tölt a rendszer, ha a napelem termel.

Számos lehetőséget tartogatnak az okosotthon megoldások már most is, hát még a jövőben! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online