Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vívás, világkupa, Padova: negyedik helyre cserélte tavalyi győzelmét a Gémesi Csanádot is soraiban tudó kardcsapat

2024-03-03 17:41:13

Március 1-je és 3-a között az olaszországi Padova volt a házigazdája a férfikardozók világkupájának. A verseny szerves részét képezte az olimpiai kvótáért április 1-jéig zajló kvalifikációs folyamatnak. A magyar csapatnak már nem kellett izgulnia, hiszen néhány héttel ezelőtt Tbilisziben bebiztosította párizsi részvételét.

A pénteki selejtezőt, majd a szombati – magyar szemszögből nézve – igencsak felejthetőre sikeredett egyéni megmérettetést (232 fős mezőnyben Szatmári András 12., Gémesi Csanád 21., Szilágyi Áron 33., Decsi Tamás 100. hely) követően, március első vasárnapján a csapatok (24 résztvevő) viadala következett Padovában.

A MATE-Gödöllői EAC klasszisát, Gémesi Csanádot is soraiban tudó nemzeti egységünk második kiemeltként a legjobb 16 együttest tömörítő mezőnyben kezdett. Az elmúlt év hasonló időszakában megrendezett padovai világkupa-versenyen a magyar együttes az 1. helyen végzett, így 64.000 ranglista-pontot kellett „védeni”. Ahhoz, hogy nemzeti formációnk átvegye a vezetést a világranglistán két feltételnek kellett egyszerre teljesülnie: magyar címvédés Padovában, illetve a tavaly ezen a világkupa-versenyen 3. helyezett Dél-Korea ennél rosszabb szereplése.
Ez – sajnos – nem jött össze: részben azért, mert az ázsiaiak a fináléba jutottak, részben pedig azért, mert az elődöntőben a magyar csapat 35-30 arányú vezetésről – főként a hat tussal elvérző (4-10) Szatmári András kihagyásának köszönhetően – veszített, és „csak” a bronzéremért vívhatott. Ráadásul, a fiúk úgy léptek pástra, hogy tudhatták, ha elvesztik a párharcot, akkor a döntőbe jutott amerikaiak győzelmük esetén megelőzik őket a világranglistán. Ez nem történt meg, mivel a távol-keletiek kiélezett küzdelemben, 45-44 arányban diadalmaskodtak.

A magyar csapat útja a padovai világkupán:
Nyolcaddöntő
Magyarország – Lengyelország 45-24
(Szilágyi Áron +13, Szatmári András +7, Gémesi Csanád +1)

Negyeddöntő
Magyarország – Irán 45-37
(Szatmári András +5, Gémesi Csanád +3, Szilágyi Áron 0)

Elődöntő
Magyarország – Egyesült Államok 42-45
(Szatmári András +1, Gémesi Csanád 0, Szilágyi Áron -4)

3. helyért
Magyarország – Franciaország 28-45
(Szatmári András -5, Gémesi Csanád -6, Szilágyi Áron -6)

Az olimpiai kvalifikációs időszakban még egy versenyt rendeznek a férfikardozók számára. Március 22-24. között Budapesten gyűjthetők ranglistapontok.

Az olimpián a férfikardozók egyéni versenyét július 27-én, szombaton rendezik meg, míg a csapatok négy nappal később, július utolsó napján (szerda) lépnek pástra a francia fővárosban.
A világranglista jelenlegi állása szerint az első három sorrendje a következő: 1. Dél-Korea (412.000 pont) 2. Magyarország (356.000 pont) 3. USA (352.000 pont). A mostani erőviszonyok alapján Magyarország – Egyiptom összecsapás lenne az ötkarikás játékokon a férfi kardcsapatok egyik negyeddöntőjében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online