Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Jövőre akár a 100 millió forintot is elérheti a gödöllői egészségügyi központ működtetésének támogatási igénye

2023-12-05 17:40:22

Gémesi György a gödöllői képviselőtestület november 16-i ülésén, a költségvetési tartalék felhasználásának elfogadásáról szóló napirendi pont tárgyalása végén azt találta mondani, hogy „nem fogja a város bírni, hogy 100-200 millió forinttal támogassa a járóbeteg-ellátást”.
Joggal merül fel a kérdés: mire gondolhatott a polgármester?

Induljunk ki abból a tényből, hogy a gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ fenntartója a helyi önkormányzat. Az utóbbi években, az aktuális városi költségvetés elfogadásakor a fenntartó 0, azaz, nulla forint működési támogatást biztosított az intézménynek. Ebben az esztendőben valamelyest javult a helyzet, miután szeptemberben 15 millió forintos, míg novemberben további 10 millió forintos dotációt kapott a „Tormay” a működési kiadások fedezetére (döntően az energiaárak miatt megnőtt számlák rendezésére).

Csakhogy, a szóban forgó 25 millió forintos finanszírozás töredéke annak az összegnek, amiről a polgármester beszélt. Ő tévedett volna ekkorát, vagy tényleg „nagy a baj”?

A gödöllői egészségügyi központ gazdálkodásában kialakult anyagi helyzet és az ebből következő, a lakosságot is érintő korlátozó intézkedések feltárására dr. Dunai György igazgatót kértük. Érdeklődésünkre az intézmény vezetője az alábbi választ adta:
-  Sajnos, a megemelkedett energiaárak, a kedvezőtlen inflációs környezet intézetünkre is kedvezőtlen hatást gyakorolt. Az, hogy eddig is viszonylag zökkenőmentesen tudtunk működni, az annak is köszönhető, hogy a tavalyi évről 38 millió forint maradványunk keletkezett, ami kipótolta az igen szűkre szabott dologi kiadásainkat. A működési támogatás szükségességét elsősorban az indokolta, hogy közüzemi díjaink több mint 20 millió forinttal emelkedtek, a törvény által előírt szolgálati elismerés-járulékkal együtt 19,6 millió forint terhet rótt intézetünkre, ami központi forrásból nem térül meg, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) származó bevételeinkből kell(ene) kigazdálkodni, ami lehetetlen.
Mindehhez még hozzájárult az is, hogy februártól átlagfinanszírozásról teljesítmény-finanszírozásra tértünk át, ami havonta 7-9 millió forint bevételkiesést eredményezett.

- Ez a változás összefüggésbe hozható a gödöllői egészségügyi központot is több ellátási területen érintő orvoshiánnyal?
- Az átlagfinanszírozást (2020-2023-ig) a 2019-es működési adatok alapján állapították meg, ami kedvezőbb volt számunkra, azonban azóta több szakrendelés is szünetel, mivel az orvos betegség vagy nyugdíjba vonulás miatt távozott az intézetből, vagy a magán-ellátásban folytatta, különösen a 2021-es szolgálati jogviszony bevezetését követően.

- Mit lehet tenni a kialakult helyzet kedvezőtlen hatásainak mérséklése érdekében?
- Igyekszünk mindent megtenni, ami tőlünk telhető és elvárható, azonban országosan komoly humánerőforrás-hiány tapasztalható nemcsak az orvosok, de szakdolgozók körében is. Meg lehet nézni, hogy más szolgáltatóknál is mennyivel szűkült a kapacitás, hány szakrendelés óraszáma csökkent vagy állt le. Már a magán szolgáltatóknál is sok esetben várakozni kell!
Azért egy pozitív hírről is szeretnék beszámolni, mivel januártól új szemész kolléganővel bővül csapatunk, ami jelentős előrelépést jelent az amúgy is leterhelt szemészeti ellátásban.

- Visszatérve az önkormányzat, mint fenntartó által az utóbbi hónapokban biztosított 25 millió forintos működési támogatásra: mekkora „lélegzetvételt” jelent az összeg?
- A jelenleg kapott működési támogatás ugyan nagy segítség, azonban még kérdés, hogy elegendő fedezetet nyújt-e év végéig, hiszen váratlan kiadások – sajnos – mindig történnek. Éppen ezért, ahol még lehet, költségeinket még jobban visszafogjuk. Legutóbb a laboratóriumi ellátásban döntöttünk bizonyos vizsgálatok (PSA, HbA1C, TSH) elvégzésének átmeneti szüneteltetéséről.

- Tegyük fel, hogy „átvészelik” ezt az évet. Azonban jön a következő, és a gazdálkodási problémák, gyanítom, előbb-utóbb újra felszínre kerülnek.
- Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudjuk. A jövő évi költségvetés tervezésénél tartunk, és valóban vannak olyan számítások is, amik alapján akár 100 millió forintos működési támogatás is indokolt lehet. Ráadásul, ezen felül még szükséges lenne fejleszteni is (például: informatikai eszközök) és némi felújítás is időszerű lenne, így a forrásigény a 100 millió forintot bőven meghaladhatja. De, ezek még csak tervek.

A Tormay Károly Egészségügyi Központ fenntartója a gödöllői önkormányzat. Ide kattintva mindenki meggyőződhet arról, hogy a törvényi előírások alapján milyen feladatai vannak a fenntartónak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online