Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megfellebbezte az ügyészség a gödöllői plakátrongálási ügy elsőfokú ítéletét

2023-11-29 18:06:49

Emlékezetes, hogy 2019 októberében, az önkormányzati választási kampány hajrájában – a gödöllői Fidesz-szervezet nevében (is) – rendőrségi feljelentés született a Lokálpatrióta Klub választási plakátjainak tiltott önkényuralmi jelképpel történt megrongálása miatt.

A feljelentést követő napokban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának munkatársa arról tájékoztatott, hogy a Gödöllői Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt indított eljárást az ügyben. Túlmenően, az esettel kapcsolatban a rendőrök vizsgálják, hogy további bűncselekmény megvalósult-e.
2020 januárjában kiderült, hogy a szóban forgó ügy átkerült a Dunakeszi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályára, ahol rongálás elkövetése miatt folyt büntetőeljárás, valamint vizsgálat annak érdekében, hogy további bűncselekmény megvalósult-e.

A rendőrségi nyomozás eredményeként az eljárás az ügyészségen folytatódott, a vádhatóság végül vádemelési javaslattal kereste meg az illetékes bíróságot, nevezetesen: a Gödöllői Járásbíróságot, ahol november második felében első fokú ítélet született.
Ennek tartalmát megkeresésünkre a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztályának vezetője juttatta el hírportálunkhoz. Íme:

A bíróság az ügyben vádtól eltérő tényállást és minősítést állapított meg. Az ügyészség azzal vádolta az ügy terheltjét, hogy 2019. október 5. napjáról október 6. napjára virradó éjszaka az általa vezetett személygépkocsival ismeretlenül maradt társait a kihelyezett 16 darab választási plakáthoz szállította abból a célból, hogy a választási plakátokat megrongálják. Az ismeretlen elkövetők a plakátokra becsületsértő kijelentéseket és önkényuralmi jelképeket festettek. A vádirati tényállás szerint a rongálással okozott kár 93.345 forint, mely tényállás alapján az ügyészség a Btk. 371. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pont szerint minősülő bűnsegédként elkövetett rongálás vétsége miatt emelt vádat.

A bíróság ítéletében azt állapította meg, hogy 1 darab óriásplakát esetében volt csak az bizonyítható, hogy a vádlott az általa vezetett gépkocsival az ismeretlen tetteseket a plakáthoz szállította azért, hogy azt megrongálják, a többi plakát esetében ez bizonyítottság hiányában nem volt megállapítható. A bíróság által megállapított rongálási kár a bűncselekményi értékhatárt nem éri el, így a vádlott terhére megállapított bűncselekmény minősítése a vádtól eltérően a Btk. 371. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pont ba) alpont szerint minősülő bűnsegédként elkövetett rongálás vétsége.

A bíróság a vádlottat tehát bűnsegédként elkövetett rongálás vétségében mondta ki bűnösnek és ezért 1 évre próbára bocsátotta.

Az ügyészség az ítélet ellen fellebbezést jelentett be a vádlott terhére megalapozatlanság, téves minősítés, valamint a büntetés súlyosítása végett. A vádlottól és a védőtől eddig fellebbezés nem érkezett. Az ítélet nem jogerős.
A büntető ügy másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik. Tárgyalás tűzésére még nem került sor.


Mivel az ítélet nem jogerős, dőreség lenne egyértelmű következtetéseket levonni. Azt meg – az ítéletben leírtak alapján – pláne értelmetlen sugallni, hogy ki(k)nek az érdekében állhatott a cselekmény megvalósítása, vagy az arra való felbujtás.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online