Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szálloda-per: még jó ideig negatív maradhat a gödöllői közkassza egyenlege

2023-10-04 17:37:56

Vizslatva a város idei gazdálkodásának első féléves számadatait, bizonyos szempontból hiányérzete támad az embernek. Lassan két éve már, hogy a gödöllői önkormányzat kénytelen volt teljesíteni a jogerősen elvesztett szálloda-perrel kapcsolatos fizetési kötelezettségét, aminek következtében egyelőre mintegy 260 millió forintos negatív egyenlege van a helyi közkasszának.

Azért „egyelőre”, mert az ügyben jogerősen elítélt Komlós Jánostól egy marasztalási per során 489 millió forintos követelést szándékoznak behajtani. Csakhogy a „pénzvisszaszerzési” folyamat hatékonysága nem illethető kellően pozitív jelzővel. Erre utal az is, hogy a város első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolóban a bevételi oldalon ilyen jogcímen nem található tétel.

A képviselőtestület szeptember 21-i ülésének egyebek napirendi pontjai során Kocsi Tamás (Szövetség Gödöllőért) felvetette, hogy hónapok óta nem volt hír a szálloda-ügyről, majd rákérdezett a jegyzőnél: mekkora összeget sikerült behajtani Komlós Jánostól? A hivatalvezető helyett Gémesi György válaszolt, aki – mások mellett – kifejtette: lelassultak az igazságszolgáltatás folyamatai, ezért véleménye szerint akár 2-3 évig is elhúzódhat a per, aminek megnyerésére jó esélye van az önkormányzatnak.

Ha már a gödöllői hotelnél tartunk, érdemes egy kicsit elmélyülni az Erzsébet királyné Szállodát működtető önkormányzati alapítású gazdasági társaság pénzügyi- és kihasználtsági adataiban.
• 2019 és 2022 között a cég a tervezett 23,4 millió forint összesített nyereség helyett kevéssel több mint 54,6 millió forintos pozitív egyenlegre tett szert. Ráadásul, az idei esztendő első félévében 72,59 százalékban teljesült a 2023-as évre prognosztizált nyereség (6,6 millió forint).
• Ehhez képest nem fest túl jó képet, hogy a gödöllői hotel tervezett kihasználtsága (50,6%) alulmúlta a menedzsment várakozását, és 48,3 százalékban realizálódott június 30-ig. Ennek egyenes következménye, hogy a tervezett szállodai árbevétel (a szobák kiadási száma 5.420, a vendégéjszakák száma 6.804 volt) 5.464.000 forinttal lett kevesebb a várnál (43,78%).
• Az egy szobára jutó vendégéjszakák száma 2023 eső félévében 1,26 volt, ami alulmúlja az elmúlt esztendőben elért 1,37 arányszámot.
• A gazdasági társaság első félévre tervezett bevétele 45,67 százalékban teljesült (233.537.118 forint).
• Csökkenő tendenciát mutat a belföldi vendégek aránya. Az elmúlt évben ez a mutató 23,4 százalék volt, az idei év első félévében a vendégek 22 százaléka érkezett Magyarországról.

A szálloda vezetése szerint az áremelkedéssel nehezített piaci környezet stabilizálódni látszik a koronavírus-járvány és az energiaválság után. Abban lehet bízni, hogy a kereslet mérséklődése nem folytatódik a jövőben és az inflációs nyomásból adódó elkerülhetetlen áremelések sem lesznek elrettentő hatással a gödöllői hotel szolgáltatásait igénybe vevők körében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online