Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Voltak viharfelhők, de a kilábalás útjára lépett Gödöllő röplabda klubja

2023-07-24 17:59:29

Barta Lászlót 2019 januárjában választották a 2007 és 2015 között háromszoros bajnoki- és négyszeres kupaezüstérmes, illetve kétszeres bajnoki- és négyszeres kupabronzérmes női csapatot menedzselő Gödöllői Röplabda Club elnökévé. Amikor átvette a klub irányítását a női együttes a másodosztálynak tekinthető NB I. Ligában játszott, amit a 2020/2021-es bajnoki idényben megnyert, de a vezetés nem vállalta a feljutást az ország legjobb nyolc csapatát tömörítő Extraligába. Egy évvel később bronzérmet szereztek az gödöllői lányok, idén tavasszal pedig az 5. pozíciót kaparintották meg a második vonalban.

Az egyesület prominensei korábban már többször nyilatkozták, hogy – elsősorban a nem megfelelő sportinfrastruktúra (értsd: sportcsarnok) miatt – komoly, vagyis, extraligás terveket nem érdemes szövögetni Gödöllőn. Sokkal inkább az utánpótlás-nevelésre érdemes helyezni a hangsúlyt, és minél több helyi, illetőleg környékbeli kislánnyal megszerettetni a látványos sportágat. Ennek szellemében az elmúlt években több szakember is a GRC kötelékébe szegődött, és jöttek is a korosztályos országos eredmények. Ha csak a legfrissebb emlékeket elevenítjük fel, a mögöttünk hagyott bajnoki szezonban a gödöllői klub U20-as és U15-ös társulata egyaránt ezüstérmesek lettek.

A hosszú évek óta tartó gödöllői „építkezésnek” azonban „ára” lett. A tavasz folyamán több, a helyi utánpótlásban dolgozó edző döntött úgy, hogy nem hosszabbít szerződést, és távozott a csapat technikai vezetője is. A történtek hatására a nem kellő információk birtokába jutott szülőkben is megrendülni látszott a klubvezetés iránti bizalom, és kérdéseket vártak a helyzet tisztázására. Szülői értekezleteken és elektronikus levelezés útján egyaránt érdeklődtek a hogyan és kivel továbbról.
Emellett egy másik, cseppet sem elhanyagolható gond is felütötte a fejét a GRC háza táján: több millió forintra tehető tartozások felhalmozódásáról lehetett hallani, főként az edzői fizetések, a csarnokbérlemények és a csapatok szállítását végző szolgáltatók vonatkozásában.

Ilyen előzmények után kíváncsiak voltunk, hogy a gödöllői klub működtetéséért felelős vezetők mit tettek a problémák felszámolása érdekében, illetve az új bajnoki idényre történő felkészülés előtt néhány héttel mi a valós helyzet a GRC-nél. Barta László elnökkel egy kávé mellett beszélgettünk.

- Elnök úr! Tegye a szívére a kezét, és arra kérem, őszintén válaszoljon! Minden gondot sikerült elhárítani annak érdekében, hogy a klub akár szakmailag, akár pénzügyi szempontból működőképes maradjon a következő bajnoki szezonra?
- Szívemre tettem a kezem és azt mondom, hogy minden rendben van nálunk és készen állunk az őszi idénykezdetre. Folytatjuk azt az eredményes szakmai munkát, ami az elmúlt években zajlott nálunk, és aminek két éve a felnőtt NB I. megnyerése, tavaly két korosztályos bronz-, idén pedig két ezüstérem megszerzése volt az eredménye. Emellett pedig végre úgy tűnik, hogy a csarnoképítési munkálatok is sínre kerültek.

- Kikkel sikerült pótolni a távozott utánpótlás-edzőket?
Eddig hol dolgoztak és milyen korosztály szakmai munkáját irányítják majd?
- A felnőtt női csapat munkáját továbbra is Szalay Attila irányítja, Wirnhardt Bence segítségével, aki emellett az U20-asokat vette át édesapjától, Wirnhardt Oszkártól. Az utánpótlás szakmai igazgatói posztot Farkas Mihály tölti be, aki korábban a női válogatott szövetségi kapitánya is volt, emellett számos élvonalbeli csapatnál dolgozott, a Kecskeméttel, a BSE-vel (ma MTK Budapest) és az UTE-val pedig bronzérmes volt az Extraligában, de utánpótlásedzőként is tevékenykedett és Magyarországon az egyik legjobban képzett szakember. Ő irányítja majd az U17-es csapat felkészülését is. A régi edzői gárdából Wirnhardt Oszkár és Batiziné Timkó Ildikó maradt: utóbbi az U13-as csapatot, előbbi az U15-ösöket edzi majd.
Emellett a fiatalabb korosztályokkal a felnőtt női csapat tagjai, nevezetesen Kökény Petra, Kovács Eszter és Szerencsés Mimi foglalkoznak, akik hétről hétre a pályán bizonyítják felkészültségüket. Rajtuk kívül egy ugyancsak fiatal, de már a korosztályos válogatott mellett rutint szerzett edző is érkezik Lovász Bence személyében. A fiúcsapatok edzéseit pedig egy sokszoros válogatott kubai játékos, Lazaro Fundora veszi át, de itt is igényt tartunk Wirnhardt Oszkár szakértelmére.

- Megnyugodhatnak a szülők, hogy gyermekeik elvárt fejlődése biztosított lesz?
- Azt hiszem, aki jártas a honi röplabda-berkekben, pontosan tudja, hogy ez a névsor önmagáért beszél.

- Sikerült-e teljes mértékben rendezni a felhalmozott tartozásokat?
- Igen, a nyár folyamán mindenki felé rendeztük a tartozásokat.

- Mi a garancia arra, hogy az anyagi problémákat tekintve, hasonló helyzet a jövőben nem fordul elő?
- Sajnos, születhet olyan felsőbb döntés, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a jövőt, de ennek a „veszélynek” nem csak mi, hanem a többi röplabda, sőt, az összes többi sportklub is ki van téve. Nagy segítség lenne – például – a számunkra, ha a helyi önkormányzat annyival támogatná a klubot, hogy ne kelljen terembérletet fizetni, mert ez egy évben bizony tízmilliós tétel és a felszabaduló összeget akkor a gyerekekre tudnánk költeni.

- Az utóbbi gondolattal az a legfőbb gond, hogy a gödöllői önkormányzat a TAO bevezetése óta nem ad működési támogatást olyan sportegyesületeknek, akik igénybe vehetik ezt a lehetőséget.
- A TAO bevezetése óta jelentősen megváltoztak a gazdasági körülmények, amik évről évre nehezebbé teszik a biztonságos működést. Csak egyetlen szemléletes példát említenék: az energiaválság hatására jelentősen drágultak a csarnokbérlemények, azonban nem tudjuk megtenni, hogy a növekményt áthárítsuk – mondjuk – a szülőkre.
Gödöllő sportváros, ahol a röplabda az egyik legeredményesebb csapatsportág. Reméljük, a városvezetés átgondolja majd a támogatások lehetőségét. Bízunk benne, hogy a város méltán büszke a röplabdára és a röplabdázó gyerekekre, akik mindig Gödöllőért küzdenek. Aki teheti, szurkoljon nekünk, várunk minden érdeklődő fiatalt. Lányokat és fiúkat egyaránt, mert szeretnénk a fiúk számára is több lehetőséget kínálni!

- Milyen változások lesznek a felnőtt csapat játékoskeretében?
- Gyakorlatilag minden játékossal hosszabbítunk, akik tavaly a felnőtt keret tagjai voltak, és további három fiatal röplabdázó csatlakozik majd a csapathoz. Ezek hivatalos bejelentésére a következő hetekben kerül majd sor. Úgy gondolom, hogy a következő bajnokságban még erősebbek is leszünk, mint az előzőben, de az akkor elért eredménnyel is elégedettek voltunk.

- Milyen eredményességi céllal vágnak neki a 2023/2024-es bajnoki évadnak?
- Természetesen, szeretnénk minél jobb helyezést elérni. Amíg azonban nem épül fel a csarnok, addig nincs értelme az Extraligába való feljutásról beszélni.


- Több mint fél évtizede húzódik az önkormányzat által biztosított, Táncsics Mihály útról megközelíthető, valamivel több mint félhektáros területen megépíteni tervezett röplabda-munkacsarnok megvalósítása. Lesz ebből a beruházásból valami?
- Örömmel mondhatom, hogy igen. Éppen az elmúlt hetekben kaptak új lendületet a munkálatok és bízunk abban, hogy még az idén tető alá kerül a csarnok, azt követően pedig már csak a belső munkákkal kell foglalkozni. Ráadásul, az építőiparban jelentős visszarendeződés mutatkozik, ami számunkra kedvező.

- Az új bajnoki szezonban hol lesznek a Gödöllői RC női csapatának hazai mérkőzései?
- A lányok a Török Ignác Gimnáziumban edzenek majd, de mivel az – sajnos – nem felel meg az NB I-es mérkőzések rendezési feltételeinek, ezért magukat a bajnoki- és kupameccseket továbbra is Monoron játsszuk, ahol egyébként nagyon jól érezzük magunkat és remek kiszolgálásban részesülünk.

- Ha minden igaz, szeptemberre befejeződik az egyetemi sportcsarnok részleges energetikai felújítása. A bajnoki idény csak október második felében kezdődik, ami megalapozhatja azt, hogy esetleg visszatérhet a gödöllői röplabda-csapat korábbi sikerei helyszínére. Merész elképzelés vagy van realitása?
- Mint ötlet, nem elvetendő ez a felvetés. Megfontolandó, hogy körbejárjuk a lehetőségeket és a feltételeket. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy az egyetemi csarnok a korábbi beázások miatt kockázatossá vált, több meccs is elmaradt. A szövetség illetékesei egyértelműen a tudtunkra adták, hogy ha ilyen előfordul a jövőben, nem járulnak hozzá a mérkőzés elhalasztásához, hanem az ellenfél javára igazolják a győzelmet.

- Ön, személy szerint okult a történtekből? Tudja, hogy mire kell majd a jövőben ügyelni, hogy ne kerüljön a megszűnés veszélyének közelébe sem a jelentős és sikeres múltra visszatekintő egyesület?
- Szögezzük le, hogy a klubot soha nem fenyegette a megszűnés veszélye. Valóban voltak anyagi gondok, voltak tartozások, de ezek mindig kezelhetőek voltak és idővel el is hárítottuk a veszélyt. Nem voltunk rosszabb helyzetben, mint számos más hazai egyesület. Azt viszont kifejezetten szomorúnak és elgondolkodtatónak tartom, hogy néhányan rosszindulatú hadjáratot folytattak azért, hogy aláássák a klub tekintélyét, de nem jártak sikerrel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online